BuzzerBeater Forums

BB Poland > Program treningowy NT

Program treningowy NT (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Jax

To: Pewu
This Post:
00
265405.59 in reply to 265405.57
Date: 12/14/2014 3:33:01 PM
Overall Posts Rated:
773773
To co tutaj czytam w tym wątku to, to samo co jest obecnie tylko IS do 20 trzeba podnieść :-)) Takie są konkluzje bo coś nagle przestało działać . Coś co już daje ciała po całości nagle ma przynieść efekt , ciekawy jestem tylko jak ;-) ? . Ja bym nie ruszał tego typu pomysłów , to umrze śmiercią naturalną ( w sensie braku wyników ) , pozwólmy chłopakom bawić się we własnym sosie :-) . Tworzenie grajków w Utopi nawet ładnie koreluje z tymi pomysłami , w sensie nazewnictwa :) .

Pacjent ledwo dyszy , ale lekarze są ciągle ci sami i stawiają ciągle te same diagnozy 8}

Pozostawmy chłopaków w swoich pomysłach , poza pewne ramy ciężko się wychodzi ;-) .

Last edited by Jax at 12/14/2014 3:35:23 PM

This Post:
00
265405.61 in reply to 265405.60
Date: 12/14/2014 5:15:53 PM
Overall Posts Rated:
773773
Aby porozmawiać o przyszłości , porozmawiajmy o teraźniejszości . To jest podstawa jak dla mnie do wyciagania wniosków na przyszłość . Bez analizy teraźniejszości i wyciągnięcia słusznych wniosków , nie postawi się właściwej diagnozy co należy zmienić aby było lepiej .

Przede wszystkim zacznijmy od defensywy bo to będzie klucz moim zdaniem naszej rozmowy .

Jak to sie dzieje ze mając tak zarabistych grajków rywale grajac z nami pod kosz z reguły rzucaja nam na skuteczności blisko 50 procent . Cały czas rozmawiamy o podobnych nam reprezentacjach . Przecież mamy takie zajebiste OD i też niegorsze ID ? Tutaj nawet często i GDP nie jest stanie nam pomóc . Gwarantuje ze i strefa niewiele by dała ;-)

Nie wiem co odpowiesz ale moja diagnoza jest jedna , olanie treningu bloków na maksa tym właśnie skutkuje . Nie będe wchodził w konkretne liczby bo to jest kwestia do dyskusji ale u podkoszowych poniżej 14 wywalałbym każdego z tej repry . Czyli prawdopodobnie u mnie nie grałby nikt z obecnych leszczy (hi) Kwestie innych pozycji w kontekscie tego sila omówie potem .

Teraz pojade dalej i będzie to o wiele bardziej szerszy opis defensywy i zarazem bedzie miał związek z tym dlaczego czesi pojechali z nami runem na nizszym nastawieniu .

Pare sezonów temu , to zamierzchłe czasy i nawet w nowosciach tego teraz nie znajdziesz BBcy napisali ze zmieniają wpływ bloków z grze , zwiększają ich wpływ na grę . Było troszkę zbijanki i wogóle . Po przeczytaniu tej informacji ucieszyłem sie pomyslałem sobie będzie łatwiej w defensywie powstrzymywac LI . I faktycznie coraz czesciej zaczeło to zdawać egzamin i myslałem ze to tylko wpływa jak rywal daje LI , ale po paru meczach w lidze gdzie rywal zaprzestał dawania LI a bloki dalej dzialały zaczeło mnie to intrygować a i cieszyć zarazem . szczególnie po meczu z Czachami moge napisać jedno zwiększenie wpływu bloków na inne taksy też nastąpił . Zapewne jak rywal gra z obwodu to ich wpływ jest mniejszy ale gwarantuje na bank jest . BB-cy tym ruchem upiekli 2 pieczenie na jednym ogniu , po pierwsze otworzyli silnik na inne taksy bo teraz i obwodem można o wiele łatwiej grać bo grajków z blokami na jako takim poziomie jest jak na lekarstwo mówię o obwodowych ( z podkoszowymi tez nie lepiej ) , a po drugie pozwala to na tworzenie grajków o stosunkowo niskich pensajch a wnoszących bardzo wiele . Moze to sie wydawać glupie ze napisałem ze ktoś gra runem a ja o blokach ale moge pokazać kupę przykładów ze bloki wpływaja tez na inne taksy ,tylko trzeba je mieć ;-) . Nie dziwcie się też przez to ze sa coraz wyzsze wyniki typu 120 do 130 ;-)

W kontekscie tego co napisałem powyzej , moja konkluzja jest prosta albo zaczniemy ten skil traktować jak każdy inny , albo będziemy jechani w defensywie niezaleznie co kto sobie będzie grał . OD jasne że trenować ale z jakims tam umiarem obowdowi maks 15-16 plus do tego ID i BL . a podkoszowi 8-9 .

O ataku naszym nie bede pisal tutaj jest o wiele prościej zrobic jakiegos fajnego grajka w kontekście tego co napisalem powyżej . Tworzenie jakichs ekstremów po 20 w jakikolwiek skilu to Utopia całkowita ze wzgledu na finanse i ze wzgledu na ograniczenia takiego grajka w ataku najczęściej .

Last edited by Jax at 12/14/2014 5:18:44 PM

From: Pewu

This Post:
00
265405.63 in reply to 265405.58
Date: 12/15/2014 1:29:11 AM
Overall Posts Rated:
914914
Oj, co to to nie :) Na współpracę z wami? Za dużo negatywnej energii musiałbym przyjąć :) Jestem tylko ciekaw ilu z udzielających się weźmie sobie do serca temat i od następnego sezonu wdroży go w życie.

This Post:
00
265405.64 in reply to 265405.55
Date: 12/15/2014 2:39:07 AM
Warsaw Mutants
III.10
Overall Posts Rated:
10811081
No właśnie o tym pisałem. Wiadomo, że Chiny zawsze w ważnych meczach zagrają pod kosz i prawie zawsze z dobrym skutkiem. Tylko, że oni u obwodowych mają IS raczej 16-17. Jeśli my mielibyśmy po 19-20 to naprawdę moim zdaniem dałoby nam znowu sukcesy. Tym bardziej, że Chińczycy mają też u obwodowych mniejsze podania, często widziałem ok. 10 więc. Mają za to nabite, często na maxa HN i DV ale moim zdaniem to jedne z trochę przeceniancyh skillów. Reszte skilli maja raczej podobnie jak Dolar zaproponował.
Także myślę, że taki model obrońców o jakim pisaliśmy wyżej dałby nam widoczną przewagę nad Chińczykami.

This Post:
00
265405.65 in reply to 265405.64
Date: 12/15/2014 3:32:47 AM
Warsaw Mutants
III.10
Overall Posts Rated:
10811081
Propozycja SFa nowej generacji :)
Niektóre skille podam w przedziałach, pierwsza wartość oznacza według mnie minumum z pensją jak u obecnych naszych topowych SFów a ostatnia ideał możliwy do realizacji ale z potworną pensją:
JS: 15-16 JR: 7-9
OD: 17-18 HN: 16-17
DV: 16-17 PS: 12-13
IS: 19-20 ID: 16-17
RB: 11-12 BL: 7-8
Oczywiście poziomy JR, OD, HN, DV oraz PS w tych przedziałach nie będą miały wpływu na pensję w przypadku takiego SFa.
Pensja dla minimalnych wartości wyniesie według Buzzermanagera 131 747 $ przy SS10=136 a dla wartości maksymalnych 203 146 $ przy SS10=147. Jak się zrobi kogoś pomiędzy to wyjdzie jakieś 150-160 tys. czyli mniej więcej jak u Tomanskiego. Ja chyba postaram się zrobić właśnie coś pomiędzy tych przedziałów ze Szlaskiego :)
Co o tym sądzicie? Bardzo proszę wszystkich o głos a w sposób szczególny Dolara, obecnego selekcjonera Banana oraz byłych czyki Kozlika i Astę.

Last edited by Kaznodzieja at 12/15/2014 3:41:08 AM

From: aMORFIczny

To: Pewu
This Post:
00
265405.67 in reply to 265405.63
Date: 12/15/2014 4:59:45 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10051005
Z Wami :), nie wiąż mnie proszę z jakimkolwiek ugrupowaniem,
ja jestem sam sobie i próbuje pozbierać nasze środowisku w projekt ku dobru wyższemu.

JAX, Pewu - jeśli macie pomysł na rozwój zawodnika obwodowego pod taktyki obwodowe lub podkoszowe ale zmianę w dzisiejszym modelu treningowym, który jest archaiczny to naprawdę porozmawiajmy.

Dodatkowo napiszę, że chciałbym by powstały 2-3 zespoły analityczne, będące w stanie do końca grudnia przygotować model treningowy dla taktyk: podkoszowych, obwodowych, neutralnych (tu chyba będzie najtrudniej)

dla taktyk podkoszoych fajnie bo Jax dla podkoszowych się wypowiedział troszeczkę jakby miało to wyglądać, dzięki Jax.

From: picia

To: Jax
This Post:
00
265405.68 in reply to 265405.67
Date: 12/15/2014 6:50:49 AM
Overall Posts Rated:
234234
Osobiście zupełnie się nie zgadzam z sensem ograniczania OD do 15, 17 czy 18. OD u obwodowych w kadrze nie powinno być niższe, niż 19 moim zdaniem.

OD to jest najbardziej przegięta umiejętność w BB. Przydaje się do redukowania taktyk wewnętrznych i neutralnych redukując flow, a przy zewnętrznych redukują wszystko. Jestem przekonany, że poprawa bloków o 5 u każdego z graczy by nie dała w meczu z Czechami tego, co by dało posiadanie OD=20 u obrońców i podobnie u SFa. W klubach gracze też lubią wysokie OD, bo kosztem jednej statystyki redukuje się u przeciwnika PS, HN, JS, JR - to jest najbardziej wydajne pod kątem pensji.

Obrona jest wydajniejsza ekonomicznie od ataku, dlatego łatwiej jest przekonać graczy do optymalizowania ich od tej strony, niż ataku, gdzie JS i JR u obwodowych bolą w pensji strasznie, podobnie jak IS u podkoszowego.

Bloki jak najbardziej, ale problem z podkoszowymi jest taki, że trzeba wyhodować super-mutanta w ss4, czyli mieć gracza, który poświęci bogaty klub tylko dla tego celu (może gdyby ktoś myślał o odejściu z BB, to taki ukłon dla społeczności byłby możliwy), albo trenować BL kosztem czegoś innego.

Moim zdaniem są dwie możliwości:
1. kosztem ID jak było to już wyżej napisane,
2. kosztem IS - do grania zewnętrznych taktyk.

ad 1 - tu nie ma wielkiego problemu, bo niewiele zmieniamy

ad 2 - tacy zawodnicy są wykorzystywalni w klubie (ale ograniczają pole manewru taktyczne do grania outside + patient + OI - czyli uniemożliwiają granie najefektywniej, czyli pod kosz). Pod kadrę byliby bardzo potrzebni, ale musi być pewność, że powstaną obrońcy do grania outside, bo to z nimi będzie IMO większy problem (bo ich pensje będą wyższe).

This Post:
00
265405.69 in reply to 265405.62
Date: 12/15/2014 7:37:45 AM
Overall Posts Rated:
773773
Policz dobrze pensje kalkulatorem i podkoszowy z SS4 powyżej 60 z dobrze rozłozonymi blokami jest w stanie koło 200 tysi pobierać układy mogą byc różne . Kosztem czego ? Wybory moga być też różne tutaj kombinacji jest naprawdę sporo . IS i 14 w reprze też jest w stanie i przy LI dawać radę tylko inne skile wtedy trzeba miec np JS czy DV . To co stracimy ewentualnie w ataku możemy zyskać w obronie .Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz w wypadku grajka z blokami , on bardzo mało fauluje .

Włocha sobie trenuje bo akurat był na TL i spełniał kryteria do trenowania był wysoki i miał JR i JS na fajnym poziomie co mnie interesowało . Skile dolne zrobiłem już wystarczająco na każdą reprę SS4-62, a mam jeszcze jakieś 50 tysi zapasu , więc jak potencjał mnie nie zablokuje i bedzie mnie stać finansowo pójdę wyżej .

Przekonywac tutaj do swoich pomysłów nie mam zamiaru , każdy gra jak potrafi i jak chce .
Projekty maja ten minus że nie zmuszają do samodzielnego myślenia tylko klepania tego jak ktos powie , czy ten ktoś ma racje to już róznie z tym bywa .

Advertisement