Jako vždy jde o nepochopení celé situace, ono to není buď NT nebo klub, ono to jde pěkně dělat ruku v ruce. Stačí se podívat, kdo hrál letos finále poháru, na jedné straně 4 reprezentanti a na druhé 3 reprezentanti + 2 vysloužilí reprezentanti. A i když někdo spolupracovat nechce, vždycky může ty hráče, co se objeví na trhu, přeplatit a získat k sobě a trénovat si je jak chce. A hrát si svoji hru. Ale bude to mít samozřejmě vždycky v tom, že mít reprezentanty je i z klubového hlediska výhodnější, než je nemít. Uvedu na příklad suvenýru u mne. Průměr v mé druhé lize 66 tis, u mně se pohybují týdně dle toho, jak moji hráči nastoupí za NT v daném týdnu 160-210 tis., což bude dokonce i vysoko nad průměrem v první lize. Takže to je na každém, jak si toho vyhodnotí, jestli mu tahle strategie dává v rozpočtu mnohem větší možnosti než jakákoli jiná.
Mimochodem, ten mentorovaný manažer, píšeš to, jako by to bylo něco špatného. Výsledek bude takový, že velmi rychle postoupí do 2. ligy a možná s jednou otočkou ještě pak ve 3. lize se pevně ukotví ve 2. lize a vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby v krátké době hrál o první ligu. A jen tak mimochodem v průběhu toho procesu bude schopný vzít do tréninku budoucího reprezentanta. Z hlediska klubu není nic lepšího mít hráče vysokého potenciálu, navíc z vlastní země (úplně ideálně vlastní draft) a největší bonus je, když nastupuje za NT.
To, co píšeš, je vlastně jen kritika současného stavu, typické čecháčkovství, kritizovat umíme "od piva" všechno. Ale dát smysluplnou alternativu, to už umí málokdo.
Píšeš o mafii, ale je to blbost, máme 140 manažerů, aktivně spolupracuje cca 20-30, kde je těch dalších 110-120? V první lize aktuálně 9 z 16 týmů nemá v kádru nikoho pro NT, ale proč tyhle týmy nejsou na pravidelněji na čele na ligy? Jednoduchá odpověď, protože strategie českých reprezentantů je i z hlediska klubu efektivnější.
Upadající počet manažerů s tím nemá vůbec nic společného, to je obecný jev BB, dneska už prostě táhne hlavní proud jiný typ her "pay to win", Česká republika se v tomto nijak nevymyká stavu jiných zemí na BB.