Ad bloky - já do nich půjdu i když je otázka jak se vyplatí. Pokud totiž sečtu teoreticky možné zblokování centra, PF a SF (řekněme každý 5 za daný zápas), jde o 15 bloků x 2 .. 30 bodů, které by soupeř bez bloků dal a nedá. Navíc jsem si ověřil, že i SF blokuje dost často (když na to má skill), což se v jeho platu prakticky neodráží. Což vyrovná vyšší výdaje za C a PF.
Já mám s bloky relativně dobré zkušenosti u hráčů, kterým nelezou do platu, nejen SF, ale i SG, PG, tam ti hráči jsou schopni udělat relativně hodně bloků, pokud mají vysoký tento skill. Ale u PF/C mi přijde, že je to fakt jen zbytečný skill. A jinak k té tvoji prapodivné kalkulaci, v repre máme hráče s blokama 12 a má v průměru 1.8 bloků na 31.9 minuty, hráč s blokama 10 má 1.6 na 30.1, takže nějakých 15 bloků dohromady za SF/PF/C je totální utopie. Stejně tak, jako 15x2 = 30 bodů, to že koš nekončí blokem, vůbec neznamená, že končí košem.
Druhou věcí je, že bloky nemusí sloužit jen k tomu, že hráči reálně udělají blok, můžou přidávat něco k obraně jako takové a horšit střeleckou pozici soupeře, i když ho přímo nezablokují.