BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Kosarka, analiza, taktika i diskusija

Kosarka, analiza, taktika i diskusija (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
235782.599 in reply to 235782.598
Date: 12/12/2013 3:26:52 AM
Overall Posts Rated:
590590
This Post:
00
235782.600 in reply to 235782.599
Date: 12/12/2013 3:31:35 AM
Overall Posts Rated:
590590
From: Dock
This Post:
00
235782.601 in reply to 235782.600
Date: 12/12/2013 5:08:07 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Skauting mladih igraca od strane Aleksandar1989 sa Avangarda.in

Никола Ребић (187 цм, '95 годиште): 11,8 поена, 2,2 скока, 4,4 асистенције, 0,8 украдених лопти, 1,6 изгубљених лопти, 92% за један, 67% за два, 30% за три, индекс корисности 17,4, за 21 минут.

Без дилеме најбољи плејмејкер на турниру, заслужено се нашао у првој петорци. Ребић није висок, али је солидно грађен за своје године и веома је брз. Поседује квалитетну технику и дриблинг, задржава потпуну контролу над лоптом и у пуној брзини и под дефанзивним притиском. Добар шутер, у стању да искреира себи шут из дриблинга (мада га на овом турниру тројке нису хтеле, али није ни форсирао). Посебно опасан са полудистанце. Лепа механика, брз избачај. Храбро иде на улаз, како десни тако и леви, има добру контролу тела, уме да иницира контакт и заврши из тешких позиција. Чим угледа најмању "пукотину" у одбрани агресивно напада. Готово непогрешив са линије за слободна бацања. Изузетан у транзицији, брз са лоптом, вешто маневрише између дефанзиваца. Сазрео као плејмејкер, много боље организује игру и разиграва саиграче. Сјајно сарађује са Душаном Ристићем, велики проценат поена му је он креирао. Најбоље разиграва из улаза, када пробије одбрану и проузрокује дефанзивне ротације. Оставља шутере саме у углу, а високим играчима "сервира" лопту на зицер. Показује креативност која га раније није красила. Не губи пуно лопти. Још увек слабије разиграва са периметра и нема врхунски преглед игре. Некада предуго држи лопту. Велико је питање да ли ће и у сениорској кошарци моћи тако да финишира око обруча, с' обзиром да није посебно добар атлета и нема висину. Мора да поради на константности шута. Вршио солидан притисак у одбрани, али се није истицао. Ментално изузетно стабилан, не мења израз лица, увек озбиљан и фокусиран. Талентован момак, може да постане веома добар играч на сениорском нивоу.

Душан Ристић (212 цм, '95 годиште): 18,6 поена, 9,4 скока, 1,2 асистенције, 0,6 украдених лопти, 1,0 блокада, 1,4 изгубљене лопте, 61% за један, 63% за два, индекс корисности 23, за 24 минута.

Млади центар је члан прве петорке, најбољи стрелац, најбољи скакач и МВП турнира (другу годину заредом). Ристић је висок, има велики распон руку, покретљив је и физички константно напредује. У нападу је незаустављив на овом нивоу. Поседује квалитетну игру на ниском посту, зна да се избори за солидну позицију, а онда да искреира себи шут на више начина. Полухорог му је основно оружје, у стању је да га погоди и левом и десном руком, има веома добар осећај, лопту избацује "меко" и готово је немогуће изблокирати га, јер је висок, има дуге руке, висок избачај, а другу руку користи да заштити шут. Када прими лопту на посту држи је ван домашаја противничких играча, стрпљив је, погледом тражи слободне саиграче и уколико дође до удвајања шаље прецизан пас. Уме да спусти лопту на паркет, да "зида" себи позицију, да искористи пивот ногу и исфинтира шут. Рад ногу му је добар, али свакако може додатно да га унапреди. Повремено изненади шутем са полудистанце, или шутем из окрета у паду, али углавном поентира из полухорога. Било би добро да усаврши још пар потеза на посту и постане константнији са полудистанце. Покушавао неколико пута да поентира из улаза, али није био успешан. Не прави добре блокове. Има високо тежиште, што представља отежавајућу околност приликом борбе за позицију.. Много агресивнији око коша него раније, неупоредиво чешће иде на закуцавање. Слободна бацања изводи лошије него прошле године, али има меку руку и око тога не треба превише бринути. Мора још да ојача у горњем делу, јер га често контакт избаци из равнотеже. Добро се креће без лопте, "шуња" се иза леђа одбране и отвара саиграчима линије додавања.

To: Dock
This Post:
00
235782.602 in reply to 235782.601
Date: 12/12/2013 5:08:27 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Доминантан скакач на овом нивоу, али да би то пренео на сениорску кошарку мора да ојача и да боље гради. Дефанзивно је прилично напредовао, много боље брани пик енд рол, боље се креће, поставља и чешће реагује на страни помоћи. Још мора да напредује, да постане чвршћи у дуелу, да брже ротира и још чешће мења и блокира противничке шутеве. Велики потенцијал, свакако у Топ 5 играча Европе у својој генерацији.

Марко Тејић (208 цм, '95 годиште): 9,6 поена, 4,8 скокова, 0,8 асистенција, 1,2 украдене лопте, 1,6 блокада, 1,0 изгубљена лопта, 83% за један, 67% за два, 15% за три, индекс корисности 11,8, за 20 минута у игри.

Тејић игра на позицијама 4 и 5, леворук је и офанзивно разноврстан. Ни њега на овом турниру није служио шут за три, али је иначе веома добар шутер (37% у јуниорској лиги, 1,1 тројка по мечу). Легитимна пик енд поп опција. Физички је много напредовао, па све чешће игра на ниском посту. Ту показује добар рад ногу и солидан репертоар потеза. Више пута је школски пивотирао и са лакоћом окретао чувара. Покушавао је да поентира и из улаза, са променљивим успехом. Фали му експлозивност око коша, превише се ослања на финесу, мада је у последње време агресивнији. Лошије користи десну руку. Форсирао шутеве из тешких позиција, без обзира на то што је имао отворене саиграче. Солидан скакач на обе стране терена. Изузетан блокер, захваљујући великом распону руку и сјајном тајмингу. "Закључао" рекет, блокирао противнике и у 1 на 1 ситуацијама и са стране помоћи, а неколико пута и у контрама. Његове "рампе" су међу атрактивнијим потезима на турниру. Све бољи у одбрани периметра, обавио солидан посао у преузимањима. Ипак, још мора да ради на латералним кретњама, јер има проблема против бржих четворки. Нејасно је коју ће позицију играти у сениорској кошарци, пошто је нешто спорији за четворку, а недовољно снажан за петицу. Кошаркашки грађен, дуге руке, широка рамена, али атлетски просечан. Свакако један од талентованијих играча своје генерације у Србији.

This Post:
00
235782.603 in reply to 235782.602
Date: 12/12/2013 5:11:08 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Interviju sa Vasilijem MIcicem za leaguenews.us portal

http://theleaguenews.us/inside-league-22-tln-exclusive-in...

This Post:
00
235782.604 in reply to 235782.603
Date: 12/13/2013 5:52:43 AM
This Post:
00
235782.605 in reply to 235782.604
Date: 12/14/2013 11:31:24 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Izvestaj iz Instambula (by stacy)

malopre došao iz ulkerove sportske arene prepun utisaka, ne znam odakle da počnem, pa ću samo nabacivati, po sećanju i hronološki.

od 14 pa sve do pre pola sata (osim onih par sati u toku tekme) nisam se odvajao od mirsada jahovića. ovde sam poslom, došao da odradim neke intervjue, pa mi je mirsad priskočio u pomoć. drag momak, prostodušan i neiskvaren, kad objavim intervju s njim, baciću link.

od onog čega neće biti u intervjuu (jer je, jbg, u offu): najskuplji igrač fenera je bo sa 1.9 miliona evra, odmah iza kleiza sa 1.8, dok bjelica prima 1.1. bogdanoviću su ponudili ogroman ugovor, skoro tri puta veći od nemanjinog, ali on ne odgovara već 10 dana i uprava gubi strpljenje s njim. uveren je da će mu u nba dati između 40 i 50 milijuna.

budžet fenera je 25 milki, imaju sjajnu novu dvoranu, fenomenalne navijače (kažu da u celoj turskoj oko 30 miliona ljudi navija za fener, ali priznaju da su galatini luđi), ogroman sponzorski pul u kome prednjači ulker, samo od državne kladionice dobijaju 1.5 miliona, što će se duplirati sledeće sezone. klub vodi aziz jildirim, čovek koji je sagradio pola azijskog dela istanbula.

uprkos svemu (bar je danas bila takva priča), nisu zainteresovani za našeg bogdana. navodno, upitno je kako bi se uklopio u tim pun zvezda. ne znam šta će reći sad posle tekme :)

odustali su i od tea, opet navodno - shvatili su da im ne treba takav igrač čija je karijera, procenjuju, u padu.

ima tu još puno, puno toga, ali nije sve za priču.

što se tekme tiče, sedeo sam u prvom redu pored terena, bukvalno preko puta naše klupe. svako ko kaže da su nas pustili je notorna budala koja pojma nema sa životom. sutra u podne radim intervju sa željkom i po onome što sam čuo od svih u klubu, ne voli ni na kartama da gubi. ne znam samo da li ste videli kako je skočio kao poparen kad su nam sudije priznale jedan koš u poslednjih nekoliko minuta, pa odmah potom ga poništili. toliko o puštanju.

skenjan je prilično i menadžerski pul, uključujući i mirsada. potajno se nadaju evrlogigi, a evo posle bolnog poraza od galate (priča mi čovek koji je bio u dvorani, a dolazi na naše tekme, da veću ludnicu nije video u životu), pocepasmo ih i mi.

naši su kidali sve vreme, meni je fascinatno kako smo dobili jedan od 3 najbolja tima u evropi sa 4 igrača. gagi je do skoro u mom panteonu nosio nadimak budala, posle ovog večeras tu gadost neću više prevaliti preko usana. bogdan je zver i naš najtalentovaniji igrač, kinsi je iz nekog razloga bio željan dokazivanja, dok je lovernj dominirao kako uvek treba da dominira. ne sme ni da pomislim kakav bismo tim imali s bertom, vilijem vorenom i jednom krštenom peticom umesto ona dva balvana.

na tribinama sam video tomaševića, sedlačeka (mirsad kaže da je sedam nba skauta došlo da gleda njihovog bogdanovića), onog vjetrovića, nekad u fkp, sad na areni, nekoliko meni nepoznatih naših navijača s lepim curicama i onu šminkersku četvorku koju stalno možete videti na partizanovom pressu, jedan od njih je upadljivi bucko od svojih 150 kila.

bile su tu i odbojkašice jelena nikolić i joca brakočević, kao i bjelicina žena sa presimpatičnom ćerkicom. bilo je i dosta pazaraca, ali oni svi listom navijaju za fener. iza njihove klupe sve vreme je bila raširena zastava "novi pazar". pitao sam par njih za koga navijaju kad igraju srbija i turska i dobio (ne)očekivan odgovor: za tursku, naravno. da ne grešim dušu i da ne pomislite da bacam hejt, vrlo pristojni ljudi debelo u uspešnom biznisu.

u dvorani je sve vreme bila sjajna atmosfera, zahvaljujući ekipi s gornjeg nivoa (karte su, ako se dobro sećam, u proseku imeđu 10 i 30 evra, za fudbal kažu i preko 100), ali i kopu iza koša na koji je fener napadao u drugom poluvremenu. utakmice kao konsultant za tursku televiziju komentariše ibrahim kutlaj.

This Post:
00
235782.606 in reply to 235782.605
Date: 12/14/2013 11:31:33 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
tuču o kojoj se priča i koju toša pominje nisam video. primetio sam nekog našeg momka koga su posle tekme čuli kako priča srpski, pa se malo ostrvili na njega, ali ga je džekovski zaštitio upravo jahović i smirio situaciju. turci su vatrena i zajebana navijačka ekipa, pa možete misliti na šta je to ličilo...

na žalost, zbog prevoza sam zapalio ranije, pa nisam ostao na presu. uhvatio deo dranja iz naše svlačionice, ali su turci brže-bolje zatvorili vrata. stigao samo da duletu stisnem ruku :)

eto, sigurno ima još, ali mora se na spavanje, i sutra je radni dan. imam i gomilu fotki, ali me mrzi da ih kačim, ovde je skoro tri. možda sutra, kad se vratim u bg.

o turskoj neću puno osim da je u odnosu na 2010, kad sam poslednji put bio ovde, sad još više kranova, monstruoznih zgrada, demonstracije bogatstva na sve strane i zabrađenih žena.

pozdrav iz crno-belog istanbula :)

This Post:
00
235782.607 in reply to 235782.606
Date: 12/14/2013 12:00:36 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Po manje vise svim portalima je potvrdjeno da je Sale Djordjevic novi selektor kosarkaske reprezentacije Srbije
http://sport.blic.rs/Kosarka/Evropska-kosarka/244680/Blic...

Misljenja sam da je ovakav potez zestoka kocka KSSa narucito ako se ispostavi tacno da je Igor Kokoskov novi selektor Slovenije. Potpisivanjem Djordjevica KSS se odlucio na populisticki cin koji ce biti pozdravljen od strane najsire javnosti. Sale Djordjevic se (opravdano) dozivljava kao spasilac ali zbog svog umeca a kosrkaskom terenu, sada se od njega ocekuje da bude spasilac u poslu u kojem realno nema mnogo iskustva (nesto slicno kao Deki Stankovic za FSS) i jdnostavno nisam siguran da i sam Djordjevic ima pretpostavku kakva ocekivanja su postavljena pred njim. Ovakvo ponasnje javnosti je uobicajno za Srbiju i nije prvi (a ni poslednji put) da se od jedne osobe ocekuje spas odmah i sad a da se ne daje prednost dugorocnom razmiljanju i planiranju.
Igor Kokoskov je inace prvi pomocni trener stranac u NCAA (1999) i u NBA (2000)i radio je u Klipersima, Pistonisma, Sansima i Kavalirsima. Takodje je bio asistenet Zeljku Obradovicu 2004 na OI a kao selektor je vodio Gruziju od 2008 do 2013 i dva puta se plasirao sa Gruzijcima a EP. Posto je procurela vest o Djordjevicu kao novom selektoru pojavila se vest da je Kokoskov kandidat za selektora Slovenije. Slucajnost? Podsetite se sta je Kokoskov govorio posle EP i posto je Duda najavio povlacenje
http://www.b92.net/sport/intervjui/intervjui.php?yyyy=201...

This Post:
00
235782.608 in reply to 235782.607
Date: 12/14/2013 1:56:41 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Milenko Tepic - na osnovu vidjenog

Cela ova analiza je zasnovana na osnovu utkamice u kojoj sam skoro imao priliku da uzivo gledam Milenka Tepica. Naravno u pitanju je 15.11 .2013, CET: 20:00 - PIONIR i utakmica izmedju Zvezde i Lietvusa a razlog za ovo je naravno povratak Tepica u redove Partizana i utisak koji je Tepic ostavio na mene na toj utakmici

TEPIC, MILENKO 15:10 2 poena 1/3 za2p 0/1 za 3p 1sn 3so 4sk 3as 2il

Tepic je u ovoj utakmici igra na dve pozicije. Usao je u igru u 6.57 utakmice pri rezultatu 14-9 za Zvezdu na poziciji beka. U napadu uglavnom "coskari", istrci osnovnu kretnju a zatim ceka sta ce plej da uradi (Omar Kuk). Dobija dve lopte pri kraju napada i cini mi se da oba napada nisu bila tako zamisljena vec da je lopta dosla do Tepica kao najslabije branjenog igraca. Prvu situaciju resava rolingom kojim izbacuje Blazica i promasuje polaganje a drugu situaciju resava varkom tela koom se oslobadaja opet Blazica i pogadja dugu dvojku. Prelazi na poziciju pleja i vezuje nekoliko dobrih poteza, asistencija za 3p posle pick n popa, zatim 2 puta nalazi igraca samog preko cele odbrane (od toga jedna asistencija) i asistencija pod kos posle pick n rolla. Jadnom razigrava Seibutiasa kojeg blokira Simonovic. Da se utakmica zavrsila u ovom trenutku Tepic bi imao odlican ucinak jer je svoj tim vodio od 17-11 do 31-31. U tom trenutku Tepic bezptrebno baca loptu preko cele odbrana i pravo u aut i od tog trenutka jednostavno nestaje na utakmici. Kuk ulazi na pozicju pleja a Tepic ide na klupu. Posle ovog Tepic je 2 puta ulazio u igru i sutirao 2-0 (blokirao ga Blazic pri sutu za 3p), prodao jednu loptu pri rezulatu 66-57 i zatim je izveden i uveden tek u zadnjem minutu kada je sve bilo reseno.
Sto se tice odbrani nije odigrao skoro nista, dva puta ga je Blazic napao prodorom i prosao, skupio je 4 skoka ali su svi bili daleko od kosa. Sto se tice napada, dobro je igrao sa loptom u rukama dok je kao bek suter skoro pa ne vidljiv, narucito zbog njegovog loseg suta ne pretstavlja veliku opasnost za protivnike.

Sta Partizan dobija sa Tepicem?

Kao prvo dobija duzu klupu, tj neophodno smanjenje minutaze Bogdanovicu, Kinsiju i Milosavljevicu koji sad igraju 35+ minuta. Ovde se postavlja pitanje kvaliteta minuta koji se mogu dobiti od Tepica (u odnosu na ono sto pruzaju Bogdanovic i Milosavljevic na prvom mestu) kao i toga da Tepic najvise moze da pruzi sa loptom u rukama a to znaci oduzimanje lopte Bogdanovicu (u postu Zvoneta mozete procitati vise o tome) i samim tim smanjenje njegovog ucinka.
Sto se tice odbrane, smanjenje minuta nosiocima ce se osetiti i u boljoj timskoj odbrani dok ne sumnjama da ce i Tepic morati vise da se trudi kod Vujosevica.
Najveca briga je kontinuitet u igri, koji Tepic nikad nije imao, i gubljenje lopte u serijama koje su zadnje 4 godina Tepicev trademark bilo da igra u klubu ili reperezentaciji. Posle par ovakvih poteza Tepic obicno "nestaje" sa utakmica, bez obzira kakav je ucinak do tada imao.
Tepic ne nosi mnogo poena u rukama ali to i nije neophodno Partizanu, bar ne sa spoljnih pozicija.

This Post:
00
235782.609 in reply to 235782.608
Date: 12/16/2013 3:42:38 AM
Overall Posts Rated:
590590
Dve interesantne teme - selektor i Tepić. Neki će reći da nisu baš kompatibilne, ali ako se slože neke kockice, možda se dogodi ono što malo ko očekuje i Tepić se ponovo nađe na spisku novog selektora.

Prvo o Tepiću. Dock je napisao dobru analizu, ja ću se osvrnuti na još par stvari.
Tepić će imati bitnu ulogu u Partizanu. Verujem da će dobiti zaduženje da organizuje igru i da će najviše vremena provoditi na mestu pleja. Na toj pozicije se i najbolje snalazi. Igrač koji je svojevremeno uz Tea bio najveći talenat u svojoj generaciji u čitavoj Evropi, nije uspeo da pokaže ni delić onoga što zaista može. Čini mi se da je razlog tome psihičke prirode. Ako Dule na tom segmentu bude insistirao, a ne sumnjam da hoće, Tepić bi mogao da nam se predstavi u lepšem svetlu u onosu na prethodnih par godina. Igrač koji je u taktičkom smislu jedan od najobrazovanijih, dobar sa loptom u rukama i igrač koji razmišlja. Loš šut koji je Dock pomenuo je posledica nedostatka samopouzdanja, inače je Milenko jako dobar šuter. Ako se sećate onih sezona u Partizanu (2006-2008), Tepić je u EL trojke šutirao oko 40%. A imao je u proseku oko 4 pokušaja po meču. Još jedan od Tepićevih kvaliteta je visina od 202cm i sposobnost da, što ofanzivno, što defanzivno, pokriva pozicije od 1-3. Dobar organizator igre, s tim da ponekad ima problem sa prevođenjem lopte protiv nižih i agresivnijih igrača. Ono što mu ja najviše zameram je mekoća sa kojom igra i previše "ispadanja" u odbrani.
U svakom slučaju, Tepić jeste pojačanje za Partizan, a njegov dobrinos biće srazmeran Duletovom uspehu da mu povrati samopouzdanje i veru u sopstvene mogućnosti.

Izbor selektora je uvek škakljivo pitanje, posebno u Srbiji, u kojoj košarka ima status nacionalnog sporta broj 1. Već sam napisao jedan post o Đorđeviću pre par nedelja, pa se neću vraćati na to, samo ću napisati svoje iskustvo sa Igorom Kokoškovim. U vreme dok je on bio trener mlađih selekcija Partizana i reprezentacije Jugoslavije (druga polovina devedesetih), imao sam priliku da jedno vreme sarađujem sa njim.. Ono po čemu je Kokoškov spacifičan, to je odnos prema igračima. Čovek je pravi gospodin koji igrače tretira na adekvatan način i sa punim uvažavanjem. Svoje odluke donosi racionalano, uvek obrazlaže svoje postupke timu i nikada ne beži od razgovora sa igračima. Mislim da je to jedan važan detalj i da bi sa takvim stavom imao dobar status među našim igračima. U košarkaškom smislu, čovek ima ogromno znanje, koje zaista ume da prenese igračima. Trener velikog autoriteta i strpljenja. On i Đorđević su dva potpuno drugačija rešenja, ali bih teško odlučio koje je bolje. Ako bih baš morao da biram, Igor ima malu prednost. Kako bilo, nadam se da će novi selektor, bez obzira ko to bio, imati uspeha u vođenju reprezentacije.

Advertisement