Z mého pohledu furt lepší zlomek zkušeností navíc než žádné zkušenosti navíc, vyrovnané zápasy v dalším cyklu může rozhodnout každá maličkost. Proč ten zlomek dávat hráčům, kteří nemají žádnou šanci na prosazení v NT. Kolik hráčů má šanci na NT? Hned v další sezoně (nebo ještě v této) asi nikdo, v delším horizontu možná Frencel, Hrabkovský, případně Kanalas? Nebo i jejich naděje nejsou velké? Takže bych v týmu maximálně nechal hráče, co mají šanci si někdy zahrát v NT, ostatní jsou v U21 nadále absolutně zbyteční.
Honba za body do rankingu. Tady by si měl asi říct, jaký je Tvůj cíl, kde by si na konci sezony rád viděl Slovensko. Aktuálně jste 9. v Evropě. Je pravděpodobné, že vás předežene Izrael, zatímco Litva asi zůstane za vámi, šanci dostat se před vás má asi i Lotyšsko. Že bychom vás předehnali my, mi nepřijde pravděpodobné (i když teď už si nepamatuju a nemám to tu po ruce, kolik se dá získat bodů za zápasy turnaje útěchy). Cílem je tedy udržet 2. koš? Případně ho udržet a navíc neskončit 12., abyste se vyhnuli v kvalifikaci tomu, kdo bude hrát doma? (Samozřejmě ve hře jsou týmy jako Maďarsko a Řecko, které jsou za vámi a teoreticky mohou vyhrát turnaj útěchy, pak by vám 11. příčka v žebříčku dávala pozici 12 do kvalifikace.)
Ale jak jsem psal, vhodným výběrem soupeřů lez body do rankingu vhodným výběrem soupeřů uhrát s „jakýmkoli“ kádrem.
A pak mě napadá jedna důležitá věc. Motivace majitelů hráčů. Pořád brečíš, jak majitelé nedodržují pokyny pro trénink. Tak prostě buď tvrdý na majitelé, se kterýma je špatná domluva. Naber problematická hráče, kteří mají na to, aby byli v příští U21, teď na ty přáteláky a dej majitelům úkol, co mají do konce sezony trénovat s tím, že pokud to nebude dodrženo, tak se prostě pro příští sezonu v týmu neudrží. Samozřejmě, že je potřeba být přiměřeně tvrdý a nepožadovat třeba v playoff po někomu, aby centra trénoval na PG, ale na SF/PF, když bude hrát PF, klidně může. Ale týmy, které vypadnou, klidně můžou i nějaký týden trénovat C na PG apod. Tohle má 2 háčky – jednak, jestli chceš vést U21 i v dalším cyklu a za druhé, z kolika hráčů může být reálně do příští U21 vybíráno (já jsem např. před touto sezonou měl v Čechách asi 30-40 hráčů, ze kterých se dalo reálně vybírat a i někteří relativně dobří nakonec zůstali stranou).