Podsumowanie sezonu
Nie ukrywam, że czuję duży niedosyt bo finał był bardzo blisko. Jeszcze nigdy tak blisko tego finału ME nie byliśmy. Przegraliśmy w ostatnich sekundach meczu. Na pewno zabrakło wykończenia. Wnioski na pewno wyciągnę.
W ocenie tego meczu z Turcją należy pamiętać o tym, że graliśmy z gospodarzem. Gospodarze z reguły dochodzą bardzo daleko (często drużyny dzięki HCA zdobywają swoje historyczne medale). Nie muszę chyba nikogo przekonywać jak wiele daje przewaga parkietu, szczególnie w meczach reprezentacji gdzie niekiedy niewielki szczegół może zadecydować o tym która drużyna wygrywa.
Ciężko powiedzieć co by było gdyby. Od początku mam swoją wizję prowadzenia zespołu. Jestem zdania, że LP to optymalna taktyka dla tej drużyny na ten moment. Na nią od początku stawiam. Mam do niej przekonanie i pluł bym sobie w brodę gdybym zagrał LI w tym meczu, a mimo to przegrał. Dla mnie po prostu ten wybór jest rozsądny pod wieloma względami.
Po 1. pozycje 4-5 to jest to co mamy najlepszego w kadrze. Myślę, że mamy obecnie zdecydowanie najlepszych PF/C na świecie. Na tych zawodników chce grać/kierować atak.
Po 2. Pozycje 1-3 mają w moim przekonaniu za małego ISa by grać LI. Z resztą pozycje 1-2 na ten moment nie nadają się do gry LI.
Po 3.Poza tym zawsze naszą bolączką były/są zbiórki i tutaj też LP wychodzi lepiej.
Po 4Mamy spore HN w całej drużynie więc wolne rozgrywanie piłki to nasza silna strona.
Popatrzmy jakie drużyny zdobyły medale w tym sezonie? Czechy, Słowacja, Turcja (gospodarz) i Polska.
Gdzie są takie potęgi jak Włochy, Hiszpania, Francja? Czy można powiedzieć, że granie LI przyniosło im korzyść?
Kac narzeka, że wszyscy grają LI, a my LP. Gdzie są te drużyny? To nie jest tak że świat stoi w miejscu, nie rozwija się. Jeśli ktoś myśli, że można bezmyślnie klepać przez kilka sezonów LI i wygrywać wszystko co się da to według mnie jest w błędzie. O tym przekonali się właśnie tacy Włosi, Hiszpanie czy przede wszystkim Francuzi którzy nawet do repasaży MŚ się nie załapali.
Drużyny, które czerpią największą korzyść z LI to drużyny multiskillowe tacy jak Czesi i jak właśnie stają się/już są Słowacy, którzy wzorują się na Czechach.
Czesi mają bardzo multiskillowych zawodników na każdej pozycji. Jak dobrze popatrzymy na ich staty to wcale nie są jakieś imponujące w porównaniu do ich rywali, a wygrywają (takiego ISa obwodowych czy PSa podkoszowych nie widać w statach)
Słowacy wzorują się na Czechach i poczynili ogromny postęp. Mają już w tym momencie dość multiskillowy team na każdej pozycji, a będą mieli jeszcze bardziej. Według mnie Słowaków czeka bardzo dobra przyszłość w BB na najbliższe sezony.
Last edited by kozlik4 at 5/12/2012 7:52:18 AM