Izbira poslovnega modela nima veze s pravičnostjo.
Uspešnost poslovnega modela je zelo povezana s percepcijo pravičnosti s strani kupcev. Percepcijo si kupec ustvari glede na svoje izkušnje s podobnimi storitvami ali produkti, na splošno s svojimi stroški, potrebami in podobno, da ne nakladam.
V zadnjih sezonah sem malo spremljal pritoževanje nad upadanjem števila managerjev (kolikor vidim, se je to sedaj ustavilo). Hkrati sem pred časom gledal, koliko od nas, ki igramo, plačujemo. Precej majhen odstotek. Sploh glede na to, da nam je igra tako všeč, da pri njej vztrajamo leta! Se pravi, smo t.i. free riderji. Hkrati pa še pametujemo, kaj vse bi avtorji igre morali narediti
![:D](/images/conf/emoticons/big-grin.png)
. Moja ocena na palec je, da v razvojnem delu BB ni veliko ljudi in da njihov zaslužek ni takšen, kot bi bil v primerljivih službah. Žal. Žal zato, ker če bi bil, bi oni lahko igro razvijali hitreje, bil bi tudi app in podobno...
Zadnja sprememba se mi zdi zelo tvegana. Odrekli so se delu prihodkov iz naročnin in sam vidim samo dva možna razloga: a) v zameno za upanje, da bodo ta izpad nadomestili z novimi naročniki b) naročnine sploh niso važne, ker večino prihodkov ustvarijo z oglasi. Večino sprememb zelo dobro premislijo in držim pesti, da so tudi to. Ker če so se zmotili, potem bodo imeli samo manj prihodkov in vem, kam to pelje.
Glede "major" spremembe: verjamem, da gre s programerskega vidika za "major" spremembo, ker gre za spremembo koncepta (iz enotne tarife na geografsko pogojeno). Upam, da je to "major" sprememba tudi za del uporabnikov.
![:)](/images/conf/emoticons/smile.png)