Co sądzicie o takim pomyślę, żeby powołać sztab, na którego czele stanie przyszły selekcjoner U-21. Chodzi mi o to, żeby zebrać w bazę najlepszych zawodników z obecnego draftu, 18-latków, z najwyższym potencjałem (od supergwiazdy wzwyż, a jak się da to od MVP) i odpowiednim wzrostem do treningu danej pozycji. Objąć ich programem szkoleniowym, który obowiązkowo zakłada by trenera min. level 5 oraz trening tylko jednej pozycji, jeżeli to możliwe, to znaczy:
Presja, kozłowanie, podania-PG
Rzut z dystansu- SG
Obrona pod koszem, rzut z bliska, blokowanie-C
Pozostałe treningi oczywiście dla dwóch pozycji.
W pierwszej kolejności należałoby namówić do treningu prezesów, którzy takich zawodników wylosowali w drafcie. Jeżeli nie byli by chętni poprosić ich o odsprzedanie tych graczy. W tym celu należałoby również stworzyć listę prezesów, gotowych takich graczy odkupić i trenować tak jak napisałem. Jeżeli ktoś nie ma gotówki w tej chwili, wówczas może to się odbywać płynnie, to znaczy poprosić obecnych właścicieli, żeby trenowali tych zawodników do czasu, aż nie znajdzie się dla nich odpowiedni klub (myślę, że do kilku tygodni). W tym czasie chętni prezesi mogliby zaoszczędzić odpowiednią gotówkę (np. sprzedając jakiegoś swojego zawodnika).
Podstawowym pytaniem wydaje się, czy ktoś się tego podejmie (jak napisałem naturalnym kandydatem na koordynatora tego typu działań wydaje się przyszły selekcjoner U-21). Po drugie na pewno nie wszyscy będą chcieli sprzedać swoje młode gwiazdy. Po trzecie nie wiadomo czy znajdzie się odpowiednia liczna prezesów chętnych do trenowania przyszłych kadrowiczów, z odpowiednią sumą na koncie. Mimo tych wątpliwości poddaję taki pomysł, ponieważ uważam, że jest on dobry i warto spróbować. Nawet jeśli uda się w ten sposób wytrenować 10-12 graczy, to będzie to bardzo solidny trzon kadry, który za 3 sezony pozwoli nam, mam nadzieję skutecznie powalczyć o MŚ U-21 ;)
Co o tym sądzicie? Szczególnie o odpowiedź proszę kandydatów na selekcjonera U-21.
P.S. W razie czego jestem chętny do pomocy i treningu.