BuzzerBeater Forums

Poland - III.6 > Sezon 20

Sezon 20

Set priority
Show messages by
From: Georgian

This Post:
00
216697.60 in reply to 216697.59
Date: 7/16/2012 2:11:03 AM
Overall Posts Rated:
7373
No wlasnie mi sie troche posypal trening w meczu sobotnim, takze bede trenowac 2 pozycje i zwiazku z tym chyba wystawie C na PG/SG. Choc z drugiej strony korci mnie, zeby tym razem zagrac normalnym skladem (ostatnie 3 mecze z Paranormal gralem rezerwa i odpuszcalem sobie). Rozsadek mowi, zeby i ten mecz odpuścić kosztem lepszego treningu. :)

From: Tales

This Post:
00
216697.61 in reply to 216697.60
Date: 7/16/2012 2:17:22 AM
Overall Posts Rated:
445445
podgrzeje Ci trochę głowę... emocje czy rozsądek, rozsądek czy emocje... jak się postarasz to możesz mieć na rozkłedzie wszystkich najlepszych z tej ligi i przewagę psychologiczną z drugiej strony trening to też ważna sprawa, bodajrze najważniejsza w tej grze... wybieraj...

Po pierwsze będę najlepszy, po drugie będę pierwszy ...

This Post:
00
216697.62 in reply to 216697.61
Date: 7/19/2012 5:45:54 AM
Overall Posts Rated:
7373
no jednak perspektywa dlugorozwojowa zwyciezyla :) na SG zagral C, a na C SG :)
i tak niemialbym raczej szans na wygrana, no chyba, ze dalbym mecz sezonu :)

O awans mam zamiar walczyc dopiero w nastepnym sezonie i narazie uklada mi sie wszystko w spojna calosc, lacznie z lokata na koncie BB, ktora nieoczekiwanie w tym sezonie dane mi bylo zachowac z transferow. Dokladnie to sklad do awansu powinien sie krystalizowac w polowie nastepnego sezonu, a tez waznym czynnikiem beda gracze z treningu, ktorzy to z treningu PG przeskocza na trening C.

Takze duzo bedzie zalezec od tego na ile sprawnie do konca nastepnego sezonu beda miali wyszkolone umiejetnosci podkoszowe. No i najbardziej na reke bylby dla mnie awans Talesa w tym sezonie :)

Chodz taka mala dygresja, to zdziwilem sie az tak podstarzalym wiekiem Twoich zawodnikow, takze nie wiem czy ewentualnie perspektywa pozostania na kolejny sezon w tej lidze nie bedzie oslabiajaca. Graczy trzeba bedzie wymienic raczej na mlodszych, a taka wymiana zazwyczaj oznacza straty finansowe. Czyli w postaci braku odlozonej kasy oznacza spadek umiejetnosci. Dlatego ja wyznaje zasade nie kupowania nikogo powyzej 29lat i sprzedaz tuz przed 30. No chyba, ze cele dla gracza sa krotkookresowe, wtedy mozna kupic dziadow na 1-2 miechy. :)

From: Pewu

This Post:
00
216697.63 in reply to 216697.62
Date: 7/21/2012 8:49:23 AM
Overall Posts Rated:
914914

Chodz taka mala dygresja, to zdziwilem sie az tak podstarzalym wiekiem Twoich zawodnikow, takze nie wiem czy ewentualnie perspektywa pozostania na kolejny sezon w tej lidze nie bedzie oslabiajaca. Graczy trzeba bedzie wymienic raczej na mlodszych, a taka wymiana zazwyczaj oznacza straty finansowe. Czyli w postaci braku odlozonej kasy oznacza spadek umiejetnosci. Dlatego ja wyznaje zasade nie kupowania nikogo powyzej 29lat i sprzedaz tuz przed 30. No chyba, ze cele dla gracza sa krotkookresowe, wtedy mozna kupic dziadow na 1-2 miechy. :)

W jaki sposób powstała ta zasada?:) Pierwsze spadki zawodników są w wieku 33 lat, ale nierzadko czerwone strzałki podczas treningów pojawiają się dopiero w wieku 34 lat. Zatem zawodnika można spokojnie trzymać aż będzie miał 32 lata bez utraty umiejętności. Nawet może być teoretycznie lepszy ze względu na fakt wyższego doświadczenia lub rzutów wolnych, które nie spadają, a każdy trening FT jest taką lokatą na przyszłość :)

To: Pewu
This Post:
00
216697.64 in reply to 216697.63
Date: 7/21/2012 11:42:35 AM
Overall Posts Rated:
7373
To jest zasada, ktore ja sie trzymam i to jest moja zasada, takze nigdzie nie czytana :)

A wynika ona nie ze spadku umiejetnosci, nigdzie nic takiego nie napisalem. Poprostu najwiekszy spadek jesli chodzi o wartosc zawodnika pod wzgledem finansowym jest miedzy wiekiem 29/30 lat i potem postepuje z roku na rok. Takze im dluzej trzyma sie gracza tym wiecej sie traci i wlasnie to mam na mysli piszac o oslabianiu druzyny. Kiedys gracza po 30 trzeba wymienic na nowego, a im wczesniej tym lepiej.

This Post:
00
216697.65 in reply to 216697.64
Date: 7/21/2012 12:46:53 PM
Overall Posts Rated:
914914
To chyba lepiej godzić się z utratą wartości zawodnika przez 3-4 sezony niż przepłacać za juniora oraz dodatkowo płacić pensję trenerowi, a w efekcie wychodzi ten sam zawodnik :)

This Post:
00
216697.66 in reply to 216697.65
Date: 7/21/2012 1:08:29 PM
Overall Posts Rated:
445445
a może wypowie się najbardziej zainteresowany i najbardziej doswiadczony w prowadzeniu druzyny "dziadków"... Z moich obserwacji zawodnicy pierwsze strzałki w dół łapią w wieku 34 lat ale to przy trenerze z przedłuzaniem kariery i takiego posiadam... Po drugie doświadczenie takiego podstarzałego gościa jest bezcenne. Grając bungą silnik do pierwsej piątki wybiera zawodnika ze słabszymi skilami ale wyższym doświadczeniem czyli uogólniając wydaje sie być lepszym. Po trzecie straty finansowe przy zatrudnianiu starszych zawodników też sa niewielkie ponieważ mało płacisz za niewiele sprzedajesz a od czasu do czasu zdarzy sie jakiś postrzeleniec który potrafi przepłacić 2 krotnie cenę zakupu ponieważ nie spojrzy na wiek... Po czwarte to co piszesz PeWu z tymi juniorami to tez jakieś chore, za wytrenowanego grajka wydzas mniej niz za 18 letniego juniorka a jeżeli masz plan stworzenia wg własnego widzimisie gostka to... lepiej przejrzyj TL napewno ktos taki tam jest...

This Post:
00
216697.67 in reply to 216697.66
Date: 7/21/2012 1:21:32 PM
Overall Posts Rated:
914914
Ja pamiętam Twoje pierwsze sezony w BB i nawet krytykowałem Cie, że kupujesz dziadków i nimi awansowałeś do 4 bodajże. Teraz sytuacja w BB zmieniła się, ceny tak pospadały, że trening zwyczajnie stał się nieopłacalny.

This Post:
00
216697.68 in reply to 216697.67
Date: 7/21/2012 1:44:16 PM
Overall Posts Rated:
445445
prorok ze mnie czy cuś... chyba czułem pismo nosem ale można to było przewidzieć ponieważ wraz z rozwojem BB, pojawieniem się większej ilości klubów, managerów pojawiło się więcej zawodników i aby kogoś sprzedac trzeba czasami zaniżyć cenę bo jest spora konkurencja i można przebierać w ofertach...

This Post:
00
216697.69 in reply to 216697.65
Date: 7/21/2012 1:56:36 PM
Overall Posts Rated:
7373
Nie no odmlodzenie grajka, to nie znaczy kupowanie juniora. Poza tym od kiedy trenowanie jest nieoplacalne? Jesli ktos kupuje 18 letniegoMVP za okolo banke to oczywiscie, ze nie. Ale imo na 18-19latkach takich do 200k z potencjalem kolo supergwiazdy mozna najlepiej zarobic. Takiego pod koniec sezonu mozna sprzedac pod banke, a kupuje sie do 200k.

Takze z treningiem sie nie zgodze, bo to na nim zarabia sie najwiecej, oczywiscie jesli to robic z glowa. I tutaj nie biore pod uwage zarabianie z hali itd. Bo zaraz ktos mi wyskoczy, ze na tym wiecej sie zarabia :) oczywiscie, ale to traktuje jako zarobek umozliwiajacy pokryc wydatki stale, a trening to zarobek, dzieki, ktoremu mam nadwyzke po kazdym sezonie i co roku staje mam wiecej kasy na lepszych graczy.

To ze staruchow czasem mozna sprzedac drozej to oczywist, ale to jak kazdego gracza, jesli zakup robilo sie z glowa i mialo sie troche farta. Generalnie natomiast na graczach 30lat+ raczej sie traci. Ale oczywiscie kazdy ma inna taktyke i to jest piekne. Moze i ja z czasem zmienie zdanie.

Jak to jest z wiekiem? Mi sie wydawalo, ze powoli gracz zaczyna tracic umiejetnosci z 30+ a cos teraz szperam po regulach i tego nie moge znalezc.(oczywiscie mowa o stracie bez wplywu umiejetnosci trenera).

This Post:
00
216697.70 in reply to 216697.69
Date: 7/21/2012 2:15:31 PM
Overall Posts Rated:
914914
No własnie, trening to nie tylko czysta kwota zakupu. W to wchodzą także koszty:
- pensje personelu
- pensje zawodnika (wyjaśnię dlaczego)
- utrata korzyści w związku z treningiem zawodnika (ciężko do oszacowania).

Pierwsze wiadomo, zawodnika trzeba wytrenować żeby miał jakiś wkład w drużynę. Przy pensji w momencie zakupu rzędu 12000 trener lvl 4 pochłania w ciagu sezonu ok 250 000$, zaś trener lvl 5 przy pensji startowej 18 000 ok. 450 000$. Zakładam, że trener trzymany jest 2 sezony, czyli niedługo, a wraz z każdym tygodniem jego pensja rośnie.

Czemu liczę pensję zawodnika? Ponieważ w wieku 18 lat nie gra jak wytrenowany 25 czy 30 latek, zatem to kolejny ponoszony przez nas koszt w cyklu treningu zanim osiągnie umiejętności jakie mamy w tej chwili dostępne u zawodników wiszących na TLu.

Ostatni myślnik związany jest z trudnościami związanymi z formą, osłabienie pozycji w meczu (48 minut to także kondcja ma wielkie znaczenie). Wszystkie czynniki sprzyjają raczej gorszym wynikom, a w konsekwencji utracie gadżetów, kibiców.

Dlatego twierdzę, że na treningu nei da się zarobić. Wyjątkiem są przypadki 1-2 sezonowego treningu, kied sa największe przebitki, ale tylko w pojedyńczych przypadkach.

Zawodnicy tracą umiejętności dopiero od 33 lat wzwyż

Advertisement