A fizus dolgot beírta más, én is ahhoz tudom kötni.
Egyszerűen onnan tudom, hogy nem nagyon lehetnek az MVP-k még a potenciáljuk maximumánál, mert akiket edzenek, azok továbbra is fejlődnek. Ha valaki folyamatosan azt kezdené el jelenteni, hogy olyan mértékben lassult a fejlődése, hogy maxolás gyanús, akkor tudnák többet erről is. Jó is, hogy előjött a téma, másoktól is jók lennének vélemények, mármint esetleg magas potenciálú nálunk légióskodó külföldiek esetében, az ő példájuk is jó támpont. Amíg nincs ennél több, addig marad a fizus dolog (az is valami).
"Mért "...nem kerül olyan helyre ahol megfelelő edzést kapna..." van ez? Pl a magyar első osztály mért nem vesz 1 válogatott magyar játékost , hogy eddze? És mért van az, hogy annyira szarik az egész magyar mezőny a válogatottra, hogy CSAK 7 játékos van magyar csapatnál, a nagy válogatott 16-as keretéből? Az U21-t edzőknek itt gratulálnék viszont, mert a 18-s keretből 12 játékost magyar csapatok edzenek!"
Úgy gondolom, hogy benne van a válasz abban, amit a hozzászólásodban leírtál. A probléma a magas fizetés, egy csapat maximum 1-2 ilyen játékos tud eltartani, bár a 2 már túl optimista. U21 esetében lehet több játékost is nevelni egy csapatnál, sőt farmok esetében többnyire ez történik. Így egy U21-es játékos felnevelésére több sikerrel járhat, és az a része, amely fejlődőképes 21 éves kora után, jól értékesíthető a piacon. Egy válogatott felnevelése és eltartása a legritkább esetben kifizetődő. Nem csak magyarok szempontjából írom ezt, a külföldiektől is jönnek ilyen panaszok (és ha már onnan is, akkor ki tartsa el???).
Válogatott scoutként ennek a szezonnak az elején volt az első olyan draft, amiben aktívan részt kellett vennem, és úgy gondolom, hogy örülhetek annak, hogy ennyi játékost sikerült itthon tartani vagy épen megállapodásokat kötni a külföldiekkel, hogy a válogatott érdekei szerint menjenek az edzések. Most is vannak fiatal koruk óta megfelelően edződő játékosok, remélem, hogy 3-4 szezon múlva már látszik is majd az eredménye. Ez a másik megjegyzés, hogy amit írsz, az a jelenlegi helyzet, és ezzel én (gondolom más is így van ezzel) már nem akarok foglalkozni. Inkább az érdekel, hogyan lehet javítani ezen az állapoton, és felzárkózni a nagyobb nemzetekhez.