Izvestaj iz Instambula (by stacy)
malopre došao iz ulkerove sportske arene prepun utisaka, ne znam odakle da počnem, pa ću samo nabacivati, po sećanju i hronološki.
od 14 pa sve do pre pola sata (osim onih par sati u toku tekme) nisam se odvajao od mirsada jahovića. ovde sam poslom, došao da odradim neke intervjue, pa mi je mirsad priskočio u pomoć. drag momak, prostodušan i neiskvaren, kad objavim intervju s njim, baciću link.
od onog čega neće biti u intervjuu (jer je, jbg, u offu): najskuplji igrač fenera je bo sa 1.9 miliona evra, odmah iza kleiza sa 1.8, dok bjelica prima 1.1. bogdanoviću su ponudili ogroman ugovor, skoro tri puta veći od nemanjinog, ali on ne odgovara već 10 dana i uprava gubi strpljenje s njim. uveren je da će mu u nba dati između 40 i 50 milijuna.
budžet fenera je 25 milki, imaju sjajnu novu dvoranu, fenomenalne navijače (kažu da u celoj turskoj oko 30 miliona ljudi navija za fener, ali priznaju da su galatini luđi), ogroman sponzorski pul u kome prednjači ulker, samo od državne kladionice dobijaju 1.5 miliona, što će se duplirati sledeće sezone. klub vodi aziz jildirim, čovek koji je sagradio pola azijskog dela istanbula.
uprkos svemu (bar je danas bila takva priča), nisu zainteresovani za našeg bogdana. navodno, upitno je kako bi se uklopio u tim pun zvezda. ne znam šta će reći sad posle tekme :)
odustali su i od tea, opet navodno - shvatili su da im ne treba takav igrač čija je karijera, procenjuju, u padu.
ima tu još puno, puno toga, ali nije sve za priču.
što se tekme tiče, sedeo sam u prvom redu pored terena, bukvalno preko puta naše klupe. svako ko kaže da su nas pustili je notorna budala koja pojma nema sa životom. sutra u podne radim intervju sa željkom i po onome što sam čuo od svih u klubu, ne voli ni na kartama da gubi. ne znam samo da li ste videli kako je skočio kao poparen kad su nam sudije priznale jedan koš u poslednjih nekoliko minuta, pa odmah potom ga poništili. toliko o puštanju.
skenjan je prilično i menadžerski pul, uključujući i mirsada. potajno se nadaju evrlogigi, a evo posle bolnog poraza od galate (priča mi čovek koji je bio u dvorani, a dolazi na naše tekme, da veću ludnicu nije video u životu), pocepasmo ih i mi.
naši su kidali sve vreme, meni je fascinatno kako smo dobili jedan od 3 najbolja tima u evropi sa 4 igrača. gagi je do skoro u mom panteonu nosio nadimak budala, posle ovog večeras tu gadost neću više prevaliti preko usana. bogdan je zver i naš najtalentovaniji igrač, kinsi je iz nekog razloga bio željan dokazivanja, dok je lovernj dominirao kako uvek treba da dominira. ne sme ni da pomislim kakav bismo tim imali s bertom, vilijem vorenom i jednom krštenom peticom umesto ona dva balvana.
na tribinama sam video tomaševića, sedlačeka (mirsad kaže da je sedam nba skauta došlo da gleda njihovog bogdanovića), onog vjetrovića, nekad u fkp, sad na areni, nekoliko meni nepoznatih naših navijača s lepim curicama i onu šminkersku četvorku koju stalno možete videti na partizanovom pressu, jedan od njih je upadljivi bucko od svojih 150 kila.
bile su tu i odbojkašice jelena nikolić i joca brakočević, kao i bjelicina žena sa presimpatičnom ćerkicom. bilo je i dosta pazaraca, ali oni svi listom navijaju za fener. iza njihove klupe sve vreme je bila raširena zastava "novi pazar". pitao sam par njih za koga navijaju kad igraju srbija i turska i dobio (ne)očekivan odgovor: za tursku, naravno. da ne grešim dušu i da ne pomislite da bacam hejt, vrlo pristojni ljudi debelo u uspešnom biznisu.
u dvorani je sve vreme bila sjajna atmosfera, zahvaljujući ekipi s gornjeg nivoa (karte su, ako se dobro sećam, u proseku imeđu 10 i 30 evra, za fudbal kažu i preko 100), ali i kopu iza koša na koji je fener napadao u drugom poluvremenu. utakmice kao konsultant za tursku televiziju komentariše ibrahim kutlaj.