BuzzerBeater Forums

BB Poland > U21 National Team Debate Thread

U21 National Team Debate Thread (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: borczi
This Post:
00
243116.61 in reply to 243116.60
Date: 6/12/2013 12:43:49 PM
Overall Posts Rated:
593593
Jak według Was powinien wyglądać kadrowicz na starcie sezonu kadrowego (powiedzmy pozycja PG/SG)
Tak jak wyżej pisałem – chcę mieć taki szeroki skład graczy o różnym rozkładzie umiejętności, aby móc swobodnie manewrować i wykorzystać naszą przewagę tam, gdzie rywal wygląda słabiej. Jeśli przykładowo gram LI lub LP, to na obwód wziąłbym graczy z bardzo wysokim PA, Driving i wysokim „dołem”. Wyjątkiem by były sytuacje, w których rywal atakowałby nas obwodem – wtedy wysokie OD… itp, itd.

Czy skorzystacie z usług moich zawodników (dwóch/trzech 20 latków, którzy jako jedyni postawili na bloki w Polsce) podczas następnych MŚ?
Jeśli ich skille będą pasować do taktyki na danego rywala, to bardzo chętnie.

1. Czy uważasz bloki za skill podstawowy dla C?
2. Czy dla C trenować bloki i jeśli tak to kosztem czego?

Tu znowu muszę odwołać się do koncepcji treningu. Chcę mieć do dyspozycji dwóch, trzech centrów z bardzo wysokimi blokami. Po konsultacji z właścicielem wybieram w wieku 18 lat takich zawodników i skupiam się na tym, aby docelowo osiągnęli oni wskazany poziom w tej umiejętności. Plan treningów ustala już elastycznie właściciel z opiekunem danej grupy rocznikowej. Nie chcę „psuć” graczy, ale jeśli dany MVP ma bloki „porządny” w wieku 18-lat, to warto to wykorzystać i zacząć na zmianę trening bloków i ID.

Czy dostanę jakieś miejsca w U21 na sparingowy mecz jako nagroda dla uczestników typerka?
Nie. Nie uważam, że taka nagroda za zabawę jest wskazana. Jest to reprezentacja naszego kraju, więc każdy sparing musi mieć cel. Jedyny wyjątek – jeden sparing dostaną te osoby, które bardzo dobrze będą wywiązywać się z obowiązków treningowych pod kadrę, a niestety ich zawodnicy nie będą mogli grać w kadrze. To nagroda za ich poświęcenie.

cdn

POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)

This Post:
00
243116.62 in reply to 243116.61
Date: 6/12/2013 12:44:20 PM
Overall Posts Rated:
593593
Do tych pytań kilka słów jeszcze…
- bunga… czasem pasuje do koncepcji, czasem nie. Nie jestem zwolennikiem grania jej w każdym meczu. Moim zdaniem należy też łączyć bungę z tradycyjnym ustawieniem zawodnika – wykorzystujemy dzięki temu nasze przewagi – więcej gra gracz, który wnosi wartość do gry. Ale to szeroki temat i nie wszystko należy zdradzać
- dotrzymywanie słowa… bez tego nie ma zabawy! Nie wyobrażam sobie inaczej… i już nie rozwijam tematu z ostatnich dni.

Póki co kończę, bo i tak zaspamowałem Forum i pewnie nikt tego nie przeczytał;) hehe

Pozdrawiam,

Sebastian

ufffff... ;)

From: rawo89

This Post:
00
243116.63 in reply to 243116.56
Date: 6/12/2013 12:49:22 PM
Piaski Yellow Hornets
II.3
Overall Posts Rated:
3030
Moje pytanie dotyczy graczy na pozycji SF a dokładnie jaki rozkład skilli spełni Wasze oczekiwania.
Jakby zostal selekcjonerem to na pozycji SF widzialbym i tu widze 2 opcje:

1) (Przy kadrze grajacej Look Inside) Cos w stylu PF z dobrym dolem i niezlymi rzutami z wyskoku ale pozostale skile takie jak podania - rzut z dystansu na poziomie porzadny. Dobrze by bylo zeby obrona na dystans tez byla sprawna ale szczegolnie przy zalezaloby mi na rzutach z bliska i obronie w tym wypadku. Odpuszczenie bloków i zbiórek. Zbiórki trenowane tylko przy okazji treningu obrony pod koszem.

2) (Przy kadrze grającej Run and Gun) Sytuacja taka jak powyzej tylko z ta różnica że zamiast rzutu z bloska rozwijamy rzuty z dystansu.

This Post:
00
243116.64 in reply to 243116.56
Date: 6/12/2013 12:55:06 PM
Overall Posts Rated:
593593
Moje pytanie dotyczy graczy na pozycji SF a dokładnie jaki rozkład skilli spełni Wasze oczekiwania.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Moja odpowiedź do znudzenia taka sama - chciałbym mieć możliwość wyboru. Podstawowe skille to obie obrony. Do tego u wszystkich przyzwoite wszystkie lub prawie wszystkie skille. Chciałbym mieć jednak możliwość zagrania taktyki obwodowej z SFem o świetnym rzucie, LI ze świetnym IS i wejściem pod kosz, a także obu tych taktyk z koncepcją szukania przewagi w zbiórkach (ale o tym pomyśle taktycznym nie chciałbym za wiele tu mówić i zdradzać:) ).

This Post:
00
243116.65 in reply to 243116.62
Date: 6/12/2013 1:03:39 PM
Piaski Yellow Hornets
II.3
Overall Posts Rated:
3030
Napisales apropo skolenia s stworzenia bazy że menadżerowie będą także mogli zobaczyć skille innych i porównać na jakim etapie szkolenia jest ich zawodnik. Strona ta będzie również centrum kontroli nad treningiem.

Pomysl bardzo super ale może miec tez negatywny aspekt ktos moze stwierdzic iż jego zawodnika jest 2 skile za innym potencjalnym kandydatem i przestanie szkolic go pod kontem kadry albo sprzeda to jakiegos chinola który juz calkiem zaniedba trening i po grajku. A juz w najczarniejszym scenariuszu moze dojsce jeszcze do sytuacji iż ten lepszy w tym moemncie zawodnik równiez zostanie sprzedany i rowniez zginie gdzies w ,,odwiecznym treningu"....
Nie chcem byc pesymista i sadze iż taka baza jest fajna ale moze przyniesc równiez negatywne skutki.

Co do dostaosowanie sie do gry innych kadr i taktyk

To jest kadra Polski i to do nas maja sie dostosowywać inne druzyny

Ogolnie najlepsza opcja jest gdy inni menadzerowie nie widza jednak skili potencjalnych rywali do kadry i szkola grajkow najlepiej jak potrafia ( ciagla napinka). Najważniejesze jest aby juz na samym poczatku znalesc 18 latka i odrazu pisac do jego manadzera zeby zdeklarowal sie czy podejmie sie szkolenia grajka pod katem kadry i wyslac mu skile i tu NAJWAZNIEJSZA FUNKCJA SKAUTOW ktorzy jak sadze sa o wiele bardziej istotniejsci od selekcjonera. Mino to tylko dobra współpraca tych 2 sektorów moze dac ostateczny sukces

From: Krejzol

This Post:
00
243116.66 in reply to 243116.64
Date: 6/12/2013 1:04:50 PM
Overall Posts Rated:
455455
Po tych postach to ja się mogę schować :D I musze zmienić głos ;))

This Post:
00
243116.67 in reply to 243116.64
Date: 6/12/2013 1:09:48 PM
Piaski Yellow Hornets
II.3
Overall Posts Rated:
3030
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Moja odpowiedź do znudzenia taka sama - chciałbym mieć możliwość wyboru. Podstawowe skille to obie obrony. Do tego u wszystkich przyzwoite wszystkie lub prawie wszystkie skille. Chciałbym mieć jednak możliwość zagrania taktyki obwodowej z SFem o świetnym rzucie, LI ze świetnym IS i wejściem pod kosz, a także obu tych taktyk z koncepcją szukania przewagi w zbiórkach (ale o tym pomyśle taktycznym nie chciałbym za wiele tu mówić i zdradzać:) ).

Niestety wszystko brzmi bardzo fajnie ale wyboru moze nie byc za duzo. Ta taktyke brzmi bardzo dobrze ale z tego co widze chcesz miec 3 grajkow na kazda pozycje przy np 2 roznych taktykach co da nam baze okolo 5*3*2=30 bardzo dobrych grajkow do reprezentacji. Nie jestem skautem ale to jest nierealne.

Moim zdaniem i w taki sposób chcialbym prowadzic reprezentacje U-21 iż juz na samym poczatku chcialbym zdeklarowac jak chcialbym grac i pod ta taktyke trenowac grajkow.

Ale nie carujmy sie zeby moc miec taki konfor co do taktyki i innych wszelakich zamyslów selekcjonerem trzeba byc wybranym ponownie po swojej kadencji i wtedy tak naprawde mozna cos powiedziec. W tym momencie bedzie trzeba grac tak jak pozwalaja na to najlepsi grajkowie.

This Post:
00
243116.68 in reply to 243116.65
Date: 6/12/2013 1:10:32 PM
Overall Posts Rated:
593593
Cześć!

Pierwsza kwestia - widoczność skilli... dla mnie jasne zasady gry są najważniejsze! W obecnym stanie co jakiś czas pojawia się na Forum sfrustrowany właściciel, który ze smutkiem stwierdza zawiedziony, że dostał info, że jego gracz jest blisko, a tu wyszła lipa i nie wie dlaczego. Chcę zrezygnować z takiej hierarchii, jak mamy obecnie ("Widzę go na szóstej, siódmej pozycji wsród PG"). Moim zdaniem lepiej umówić się z właścicielami na szkolenie różnorodnych zawodników i nie porównywać właśnie skill - bo jeden będzie ukierunkowany na lepsze podania, a drugi na lepsze wejście pod kosz. Potem pod odpowiednią taktykę będę mógł wybrać bardziej pasującego mi gracza. Obaj będą tak samo blisko kadry, a więc obaj będą tak samo potrzebni. To będzie działać bardziej mobilizująco na trenujących menadżerów niż info, że ich pupilek jest dziesiąty w kolejce, bo brakuje mu dwóch skoków w PA do ideału... Treningowi na zasadzie kalki mówię stanowcze i zdecydowane: "raczej nie" ;)))

:) Co do drugiej kwestii - 100% racji. Chcę tak jak napisałem zbudować odpowiedzialny, silny i współpracujący ze sobą sztab Fachowców!

This Post:
00
243116.69 in reply to 243116.67
Date: 6/12/2013 1:18:07 PM
Overall Posts Rated:
593593
(...) Nie jestem skautem ale to jest nierealne.

Moim zdaniem i w taki sposób chcialbym prowadzic reprezentacje U-21 iż juz na samym poczatku chcialbym zdeklarowac jak chcialbym grac i pod ta taktyke trenowac grajkow.

Ale nie carujmy sie zeby moc miec taki konfor co do taktyki i innych wszelakich zamyslów selekcjonerem trzeba byc wybranym ponownie po swojej kadencji i wtedy tak naprawde mozna cos powiedziec. W tym momencie bedzie trzeba grac tak jak pozwalaja na to najlepsi grajkowie.

Chciałbym zbudować przede wszystkim silne podstawy tego, jak będzie wyglądać kadra po mojej kadencji. Nie chcę zostawić potopu i obrażonych Wlochów za sobą. Zdaję sobie sprawę, że dostanę teraz graczy już "wyhodowanych". Nie mówię nic o taktyce, którą zagram pierwsze mecze, bo po prostu nie znam tych graczy. Pytanie było o plan treningu, a to rozumiem szersza sprawa - kwestia zbudowania koncepcji współpracy. Moim zdaniem przy takiej liczbie zawodników jak w Polsce jesteśmy w stanie z danego rocznika wyodrębnić kilkudziesięciu zawodników do szkolenia. Daje to możliwość przy bardzo zaangażowanej pracy wyszkolić taki rocznik, z którego za te trzy sezony będzie można swobodnie wybierać... mam nadzieję;)

From: rav413

This Post:
00
243116.70 in reply to 243116.68
Date: 6/12/2013 1:18:36 PM
Overall Posts Rated:
1616
Pytanie do wszystkich: co zrobisz aby zachęcić więcej graczy do trenowania przyszłych reprezentantów i do kupowania ich, gdy są sprzedawani w wieku np 19-20 lat? Czy da się coś zrobić? Czy może uważasz, że trenujących jest wystarczająco?

Pytanie do borcziego: Koncepcja wielu zawodników dopasowanych do różnych taktyk wiązać się będzie zapewne z częstym wymienianiem składu kadry. Z tego co wiem (poprawcie mnie jeśli się mylę) odwoływanie zawodników powoduje spadek entuzjazmu. Jak odnosisz się do tej kwestii?

This Post:
00
243116.71 in reply to 243116.68
Date: 6/12/2013 1:20:16 PM
Piaski Yellow Hornets
II.3
Overall Posts Rated:
3030
Niby wszystko super i ogolnie szanuje Twoje zdanie

Ale ja widze to tak jak jest dotychczas i musi byc rywalizacja. Nie zamierzam powolywac nie wiadomo ilu zawodnikow tylko po to zeby ich wlasciciele byli zadowoleni z tego ze powolalem ich grajka ( i teraz pewnie trace glosy przez te slowa). Jestem konserwatysta i naleze do grona tych ludzi którym podoba sie dotychczasowe prowadzenie kadry zarówno seniorskiej i juniorskiej. I nie ma co robic nie wiadomo jakiej rewolucji z tego ze przegralismy z Wlochami i nie mamy mistrza. Mieli lepszy sklad i koniec. Taktyki tez te same.

I tu mam do Ciebie pytanie co Ty bys zrobil gdybys byl w sytuacji takiej jak Joa i musialbys przy takich grajkach jakich mial do dyspozycji zagrac z Wlochami??

I kolejne jaka to rewelacyjna taktyke masz na granie Look Inside przez przeciwnika i jakiej uzylbys na ten mecz z Wlochami??

Bo ja zagralbym tak samo jak Joa!!!

Advertisement