Portugal u21 - Bosna i Hercegovina u21 80:72Drugi poraz za našu reprezentaciju u ovim kvalifikacijama, ali ovaj put ovaj poraz ima sretan završetak jer smo sa ovim porazom otišli na Europsko prvenstvo. Po prvi put da je koš razlika prevagnula na našu stranu i da nas je odvela na EP.
U ovaj meč smo ušli sa manjim trudom u odnosu na protivnika, a obje reprezentacije su odigrale Motion. U ovom meču je nama odgovarao poraz do 12 poena razlike i na kraju smo uspjeli u tome.
Protivnik je čitavu utakmicu vodio, a prvo poluvrijeme smo držali taj neki egal gdje se nisu odvojili više od 7 razlike. Nama je u ovom meču bio problem pravljenje faulova. Naš startni PG je napravio 3 brza faula i morao je većinu vremena sjediti na klupi, a umjesto njega je igrao mladi Bagara. Izveo sam sastav sa 3 beka gdje je najbolji ofanzivni igrač Pašalić imao u prvom poluvremenu 2/9 šut što je za njegov kvalitet jako loše. Napomenuo sam da je Agbaba imao problema sa faulovima, a njegova rezerva Bagara je imao problema sa šutem.
U trećoj četvrtini se vidjelo da igraju sa većim trudom jer su se uspjeli odvojiti na 11 razlike, a mi naravno nismo uspjeli ništa da pogodimo. Pet minuta do kraja utakmice Portugal se uspio odvojiti na 15 razlike gdje smo otišli na time out. Poslije ovog time outa Agbaba opravdava svoju kvalitetu što se tiče odbrana gdje je čuvao njihovog PGa koji nije uspio ništa pogoditi u tih 5 minuta osim slobodnih bacanja. U tom trenutku smo napravili seriju 8-0 gdje smo spustili razliku na 7 poena. Možemo reći da je u ovih 5 minuta ključnu trojku pogodio Haris Bagara. Imao je šut 3/13, ali je pogodio kada je najviše trebalo. U tom periodu bitne koševe su postigli Pašalić i Raspović. U posljednjoj minuti Portugalci nisu uspjeli pogoditi neka bacanja tako da je razlika ostala 8 poena što je nama bilo dovoljno za odlazak na EP.
Najbolji strijelac kod gostiju je bio njihov PG koji je postigao 24 poena. Kod nas je najefikasniji bio Pašalić sa 21p, a igrač sa najboljim indexom korisnosti na terenu je bio Agbaba koji je dobro zaustavio njihovog PGa kada je igrao.
Na EP smo u grupi sa sljedećim reprezentacijama:
Francuska
Španija
Slovenija
Poljska
Latvija
BiH
Vidjet ćemo u narednim danima kakav je kvalitet ovih reprezentacija kada ih budem analizirao.
Želim da se zahvalim svima koji su danas pratili utakmicu i davali podršku meni i našoj reprezentaciji.