BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Silni Skrzydłowi PF

[NT] Silni Skrzydłowi PF

Set priority
Show messages by
This Post:
00
7348.614 in reply to 7348.611
Date: 1/12/2011 2:25:57 PM
Overall Posts Rated:
7474
Oni nic nie tracą, ale Twój zespół już tak ;)

Swoją drogą co to pytanie ma do wątku o Silnych Skrzydłowych dla reprezentacji?

From: Tomi.

This Post:
11
7348.615 in reply to 7348.614
Date: 1/12/2011 2:32:55 PM
ASPK
II.3
Overall Posts Rated:
10771077
Second Team:
ASPK Gostynin
Bo nie ma wątku o słabych skrzydłowych.

Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz.
This Post:
00
7348.616 in reply to 7348.615
Date: 1/12/2011 3:26:21 PM
Overall Posts Rated:
2121
Może Twoi są słabi :D
Moi są tylko niscy :)

This Post:
00
7348.617 in reply to 7348.614
Date: 1/12/2011 7:01:34 PM
Overall Posts Rated:
7272
Bo zamierzam przerzucić się na trening podkoszowych i jak już trafie jakiegoś młodego zdolnego polaka, to może i na kadrę się załapie - to ma do wątku.
Dlatego chcę poznać opinię kilku osób, na temat jak bardzo istotna dla PFa jest obrona na dystansie, bo jak wiadomo często podkoszowi miewają dziury właśnie w obronie na dystansie.
A jest w ogóle jakiś ogólny wątek o PF'ach? Bo jakoś przeoczyłem, dlatego posta tutaj dałem.

Last edited by Don Piratesko at 1/12/2011 7:05:25 PM

This Post:
00
7348.618 in reply to 7348.617
Date: 1/12/2011 7:03:44 PM
Overall Posts Rated:
7474
Jeżeli chcesz mieć PF-a kiedykolwiek w reprezentacji NT to na pewno nie może mieć OD poniżej wyjściowej jaką można dostać w drafcie czyli porządna. A i to będzie za mało. Bo prowadzeni przeze mnie PF mają ją wyższą.

This Post:
00
7348.619 in reply to 7348.618
Date: 1/12/2011 7:10:47 PM
Overall Posts Rated:
7272
Czyli nawet kupując 18latka z okropną się po prostu nie opłaca, bo trening obrony zajmie za dużo czasu, taki wniosek :)

This Post:
00
7348.620 in reply to 7348.619
Date: 1/12/2011 7:15:41 PM
Overall Posts Rated:
7474
To zależy czy chciałbyś tą okropną obronę trenować. Czy zajmie dużo czasu? Czas jest względny. Faktem natomiast jest, że wśród zawodników z mojej bazy nie znajdziesz takich z obroną niższa jak porządna. A i tych jest niewielu. Dlatego jeśli chcesz kupić podkoszowego z okropną obroną, bez zamiaru trenowania jej to jedyna droga jaką widzę to... U-21, które przyjmuje wszystkich ;)

This Post:
11
7348.621 in reply to 7348.617
Date: 1/12/2011 7:23:29 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Musisz sobie odpowiedzieć na jedno zajebiście ważne pytanie ;-)
Do czego PF-owi jest potrzebna OD?
(No niekoniecznie PF-owi - dokładniej mówiąc zawodnikowi kryjącemu PF-a a to niekoniecznie musi być PF). W wersji klasycznej (czyli nieodwróconej) to zapewne będzie PF. Chociaż ja bym wolał, żeby nawet w wersji nieodwróconej to C krył PF-a a PF krył C. Dzięki temu PF-owi bardziej potrenujemy JS/JR a C bardziej OD i na wszystko starczy czasu. Nieważne.
No więc do czego PF-owi jest potrzebna OD? OD jest potrzebna do obrony rzutów z dystansu PF-a rywala. Nie tylko (bo wiadomo, że będzie też wspomagał i będą przekazania w obronie) ale głównie. A jak dobrze rzuca z dystansu PF rywala? Ano tak dobrze jak wysokie ma JS,JR (oczywiście nie tylko, bo to zależy od wielu innych czynników, ale JS,JR rywala jest kluczowym wyznacznikiem). Skoro tak, to OD naszego PF-a ma stopować JS,JR rywala.
Czyli OD powinno być równe minimum (JS+JR)/2 + 1 rywala.
A jakie JS, JR ma PF rywala? Pewnie zbliżone do naszego ;-)
No chyba, że jest duża różnica klasy pomiędzy naszym PF-em a PF-em rywala. Ale nas głównie interesuje walka z porównywalnym rywalem - bo tutaj takimi decyzjami najłatwiej przechylić szalę na naszą korzyść. W przypadku gdy jesteśmy dużo mocniejsi lub dużo słabsi to inne czynniki będą decydować o wyniku.
No więc wyjdzie z tego jakaś liczba. Ale ponieważ może mieć PF-a z bardziej wypasionymi rzutami albo może atakować z dystansu (co zwiększa celność rzutów z dystansu), to do tego co wyszło wyżej to dodałbym jeszcze +1. Tak na wszelki wypadek. A do tego jeszcze +1 bo tak lubię ;-)
Żeby nie dawał plamy jak trzeba będzie powalczyć z JS, JR SF-a rywala gdy rywal w taki sposób rozwiąże akcję, że SF będzie rzucał przez naszego PF-a.
I takie widziałbym OD u zawodnika kryjącego na pozycji PF.
Z powodzeniem można tego się też trzymać w klubie.

Last edited by B.B.King at 1/12/2011 7:25:30 PM

This Post:
00
7348.622 in reply to 7348.621
Date: 1/13/2011 4:44:58 AM
Fragmin Team
IV.31
Overall Posts Rated:
11191119
Musisz sobie odpowiedzieć na jedno zajebiście ważne pytanie ;-)
Do czego PF-owi jest potrzebna OD?
(No niekoniecznie PF-owi - dokładniej mówiąc zawodnikowi kryjącemu PF-a a to niekoniecznie musi być PF). W wersji klasycznej (czyli nieodwróconej) to zapewne będzie PF. Chociaż ja bym wolał, żeby nawet w wersji nieodwróconej to C krył PF-a a PF krył C. Dzięki temu PF-owi bardziej potrenujemy JS/JR a C bardziej OD i na wszystko starczy czasu. Nieważne.
No więc do czego PF-owi jest potrzebna OD? OD jest potrzebna do obrony rzutów z dystansu PF-a rywala. Nie tylko (bo wiadomo, że będzie też wspomagał i będą przekazania w obronie) ale głównie. A jak dobrze rzuca z dystansu PF rywala? Ano tak dobrze jak wysokie ma JS,JR (oczywiście nie tylko, bo to zależy od wielu innych czynników, ale JS,JR rywala jest kluczowym wyznacznikiem). Skoro tak, to OD naszego PF-a ma stopować JS,JR rywala.
Czyli OD powinno być równe minimum (JS+JR)/2 + 1 rywala.
A jakie JS, JR ma PF rywala? Pewnie zbliżone do naszego ;-)
No chyba, że jest duża różnica klasy pomiędzy naszym PF-em a PF-em rywala. Ale nas głównie interesuje walka z porównywalnym rywalem - bo tutaj takimi decyzjami najłatwiej przechylić szalę na naszą korzyść. W przypadku gdy jesteśmy dużo mocniejsi lub dużo słabsi to inne czynniki będą decydować o wyniku.
No więc wyjdzie z tego jakaś liczba. Ale ponieważ może mieć PF-a z bardziej wypasionymi rzutami albo może atakować z dystansu (co zwiększa celność rzutów z dystansu), to do tego co wyszło wyżej to dodałbym jeszcze +1. Tak na wszelki wypadek. A do tego jeszcze +1 bo tak lubię ;-)
Żeby nie dawał plamy jak trzeba będzie powalczyć z JS, JR SF-a rywala gdy rywal w taki sposób rozwiąże akcję, że SF będzie rzucał przez naszego PF-a.
I takie widziałbym OD u zawodnika kryjącego na pozycji PF.
Z powodzeniem można tego się też trzymać w klubie.

Tuś mnie zaimponował Wąski... :)

This Post:
00
7348.623 in reply to 7348.621
Date: 1/13/2011 6:49:07 AM
Overall Posts Rated:
270270
Chociaż ja bym wolał, żeby nawet w wersji nieodwróconej to C krył PF-a a PF krył C. Dzięki temu PF-owi bardziej potrenujemy JS/JR a C bardziej OD i na wszystko starczy czasu. Nieważne.

W jaki sposób jest to oszczędność czasu? Przecież i tak trzeba wrzucić najpierw trening jednego (JS/JR), a potem drugiego (OD). A skoro tak to można oba treningi wrzucić temu samemu zawodnikowi.

Przy okazji jeszcze jedno pytanko. Czy wysoki wzrost utrudnia trening tylko OD i HN czy jeszcze jakiś innych skilli (JR, PS)?

This Post:
00
7348.624 in reply to 7348.623
Date: 1/13/2011 6:57:07 AM
Overall Posts Rated:
168168
Wysoki wzrost utrudnia trening jak juz wspomniales OD i HN ale takze PS JR DR JS

Advertisement