Nech rozmýšľam akokoľvek, neviem povedať jednu univerzálnu odpoveď. Tiež to vidím tak, ako ty na 2 možnosti:
1.) ťahať ťažko trénovateľné primárne skilly (pri PG a SG je to OD a JR, pri podkošových ID, IS a RB - doskoky nejdú tak ťažko, ale sú dôležité), neskôr trénovať doplnkové skilly a potom poprípade doraziť primárne (to je dobré hlavne pre tých, ktorých ohrozuje potenciál a sú v U21). Takto nejako to máme rozbehnuté aj teraz pri podkošových hráčoch, ktorí už povúčšine trénujú vonkajšok - obvodoví ešte do tejto fázy neprišli.
2.) trénovať od začiatku hlavne doplnkové skilly. Toto je ale podľa mňa oveľa ťažšie - hráčovi až tak nerastie trhová hodnota a aj jeho prínos tímu je nízky. Preto vidím túto možnosť ako väčšiu oddanosť NT. Výsledok je však super.
Ale samozrejme všetko záleží od každého jedného hráča a hlavne od majiteľa, čo je ochotný pre NT urobiť. A ak mám povedať svoj prípad, tak ťahám primárne skilly čo to dá a v vo veku 22 prejde hráč na doplnkové skilly. Vtedy pri prepoziciovaní v obrane ubránim to isté, iba v útoku to trochu trpí.
Dokedy trénovať? Trénovať sa dá vždy, žiaden hráč nikdy nebude dokonalý :) ...ale je pravda, že BB ešte nie je tak ďaleko, aby boli v repre hráči nad 30 rokov (čo však už čoskoro bude), čiže nevieme ako rýchlo padajú skilly pri leveloch povedzme nad 15 (môže to byť iné ako pri 10 a nižšie) a teda nevieme, dokedy má tréning skutočný význam. Tu je hlavne dôležitý potenciál a ochota platiť hráčovi aj vysoký plat. A ak by som mal povedať konkrétny vek, tak by som povedal, že ak má hráč 25 rokov a sú tam 3-4 hráči približne na jeho úrovni s nižším vekom, už mu tréning neodporučím (resp. sa opýtam, či ho nechce vymeniť za niečo podobné, ale mladšie).
Všetko sú to ale len úvahy, možno fakty o pár hráčoch. Poviem to takto, že sa snažím o to, aby budúci reprezentanti hrali slovenskú Extraligu = nech ich trénujú tak, aby ich udržali v tíme a aby mohli trénovať ešte pekne dlho (čiže udržateľný plat a plná podpora radami a spoluprácou).
Zdá sa mi, že tento príspevok nič nevyriešil, lebo sú to len neurčité reči...ale tréning sa nedá presne nalinkovať ani pre 5 hráčov, nie to ešte pre 18 :)