Ja zrobiłem tak:
- Podstawowy C i PF: kupno dwóch zawodników z potencjałem historyczny zawodnik i MVP (teraz kupiłbym dwóch historyków) w wieku 20-22 lata, już trochę podtrenowanych: IS: 8-10, ID: 8-10, RB: 6-7, BL: minimum 5) Do tego z przyzwoitą górą (wychodzę z założenia, że najniższa nota z "góry" to słaby). Dla PF-a góra oczywiście lepsza. Wiadomo możesz kupić centra z OD i JR np. 2-3, ale jeżeli zamierzasz spędzić z tymi zawodnikami co najmniej 10 sezonów to lepiej dopłacić/poczekać na TL-u (czasami bardzo długo) i mieć przysłowiowego wybrańca, a nie jednego z wielu.
- Rezerwowy C i PF: kupno dwóch zawodników z potencjałem allstar/wieloletnia gwiazda (nie więcej, nie mniej) w wieku 18-20 lat, mogą spokojnie mieć noty "słaby" na dole: (IS: 5-7, ID: 5-7, RB: 5, BL: minimum 5) Odnośnie "góry" tak samo jak w przypadku podstawowych z tym, że mogą mieć noty gorsze o 1-3 skile- w końcu to tylko, a zarazem aż rezerwowi.
Zależało mi, aby zawodnicy byli w podobnym wieku. U mnie to różnica 1 roku u podstawowych i taki sam wiek u rezerwowych. To samo dotyczyło umiejętności zawodników z podstawy i rezerwy. Obecnie podstawowy C jest trochę lepszy od PF-a ze względu na potencjał, natomiast rezerwowi to klony.
Przez jakieś 7 sezonów z rzędu trenowałem na dwie pozycje do momentu, aż mi się zablokowali rezerwowi. Następnie przeszedłem na trening pojedynczy i starałem się grać co najmniej 48 min dla C, a w drugim meczu z teoretycznie słabszym przeciwnikiem na 48 min na pozycji C ustawiałem mojego PF-a, aby obydwoje mieli zaliczone minuty dla pozycji C.
Trenowałem np. IS i w momencie jak całej czwórce skoczyła nota to zmieniałem na ID. Skoczyło ID to zmiana na IS itd. Raz na jakiś czas RB, aby nie odstawało więcej niż o 3-4 skile w stosunku do IS i ID. Jedyne co bym zmienił wtedy to przez pierwsze 2-3 sezonu tłukłbym samo ID, kiedy zawodnicy byli jeszcze młodzi, bo w wieku 27-29 lat czasami trzeba było czekać wieki na skok.
To jest trening jaki ja zastosowałem, tak naprawdę sposobów jest wiele... Najważniejsze, aby znaleźć coś pod siebie, a potem już będzie z górki jeśli masz jasno określony cel ;)
Last edited by Arielos at 6/29/2016 2:36:18 PM