Пред да почнам со споредба еден со друг. Прво мора да кажам дека сум изненаден од тоа што ги занемаруваш драјвиг и хендлиг. Во внатрешниот напад ите како се битни и DV и HA па и ЈS и кај играчите на SF и на PF и на С.
Еве сликовито ако има 10 да распределам за тоа колку е важно DV и HA по позиција би ставил вака 4.5 на SF, 3.5 на PF и 2 на С. Зошто кога играш внатрешен напад Look Inside или Low Post многу често се случува да играчите на овие позици завршуваат самостојно со влес према кош каде главна улога играат IS+DV+HA(бројчано по претпоставка од IS 50%+ DV30% + HA20%). Особено кога немаат многу јаки подавачи во тимот а тоа во U21 e невозможно да го има. Исто така многу често се случува да играчите на овие позиции кога ќе бидат под притисок на играч со јака одбрана или пак зона да завршуваат со шут од полудистанци(Скок шут во близина на кош), каде што главна улога игра ЈS+JR (Бројчано по претпоставка JS 80% + JR 20%). Ова се некој мој видувања и заклучоци од мојте анализи што сум ги правел и искуства. Ако мислите дека за ова не сум во право поправете ме или надополнете ме.
Во наредниот пост оделно за секој.
1. Немој да сме сфатиш погрешно ама вакви математики (збир на внатрешни,надворешни скилови) како твоие ми се тотално безмислени и јас така не ги селектирам играчите и ми е ептен аматерски. Значи само аматер и мало дете може тие бројки да ги користи при селекција на играчи.
2.Кога веќе правиме муабет за играчи кои имаа мала минутажа зошто дигнавте толку врева со брат ти. Дали јас ви личам на Дедо Мраз кој треба на некого да му исплонува желби или сум селектор кој треба да ги слеектира според сопствено убедување.
3.Ердит можеби имаше преголема минутажа ама повели најди посоодветен играч од него за крило.
4.Неколку пати објаснив и пак ќе кажам, не ги занемарувам техниката и продорноста, баш напротив се трудам што повеќе да ги тренирам кај моите играчи ама кога немавме комплетен играч предност дадов на одбраната затоа што според мене таа е најважна. Кога бев понеискусен ја занемарував одбраната ама за овие 15 сезони сфатив дека таа е најважна.
5. Ако толку сакал брат ти да игра неговиот играч, требало да биде упорен и да продолжи да го тренира а не да го продаде после само неколку недели од сезоната и со ова пркатично нема ни право, АМА БАШ НИКАВО ПРАВО да се буни. Сетоа ова што го правите е премногу детско и за џабе се расправаме пола ден тука.