BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > U21 Makedonija

U21 Makedonija (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: ^ToNiO^

This Post:
00
149768.633 in reply to 149768.632
Date: 5/5/2013 9:32:48 PM
Overall Posts Rated:
66
Ова ти беше најобјективен пост од како почна брат ти да ме напаѓа

Ти пројде нервозата изгледа па свати дека не ми е мене тоа поентата.
Ај штом си запнал ќе пишам јас прв сега мислење за целата ситуација па нека се надоврзат другите.

From: Dadimo

This Post:
00
149768.634 in reply to 149768.618
Date: 5/5/2013 9:48:28 PM
Overall Posts Rated:
5555

Башка шо е појак у внатрешна одбрана Lazo за разлика од твојов фаворит, а нели беше тоа за тебе толку битно и пресудно и од кога тоа на крилен центар му треба насворешна одбрана ??? тоа само у твоите влажни соништа и промашени тактики може да е реалност на ББ e многу далеку од вистина.
A за тоа дека хендлинг и драјвинг ги сметаш за небитни скилови за играч на крилен центар а демек ти е пресудна надворешната одбрана и скокови, само по себе збори каква тутурутка си и колку сезони си потрошил без ништо да научиш.

Само уште за ова да објаснам бидеќи неможе човек да постигне да одговори на сите овие безмислени напади.
Да, Ердит на почетокот на сезона имаше едно ниво послаба внатрешна одбрана од Лазо но како што убаво објаснив погоре предност доби Ердит заради 7-цата на надворешна одбрана со која можеше да ја покрие позицијата крило за која верувајте немавме соодветен играч за жал, па покрај слабата техника и продорност на Ердит морав на него да му дадам предност. Ако веќе неможеме да најдеме играчи комплетни и за напад и за одбрана барем да затвориме во одбрана. Џабе му е техниката и продорноста на Лазо кога има непостоечка надворешна одбрана. А зошто е битна оваа надворешна одбрана кај КЦ, ајде на кратко и ова да го објаснам. Квалитетните менаџери какви што претпоставувам дека ги има кај странските селектори, знаат тактички да го изненадат противникот со тоа што ќе стават надворешен шутер на КЦ и со играње надворешен напад можат буквално да го растурат противникот на оваа позиција. Затоа најдборите менаџери во ББ пазат на ова и водат сметка на овој скил и кај високите играчи и баш затоа овие играчи на ТЛ се многу скапи.
Инаку нигде не реков дека дека техника и продорност се небитни скилови за КЦ како што пишал авторот на текстот погоре но севкупно гледано Ердит беше покомплтетн играч од Лазо, особено заради можноста на Ердит да игра како крило бидеќи за КЦ и Ц имавме цел куп подобри играчи па кога веќе сме ограничени на 18 играчи кои можеме да ги повикаме сосема нормално е предност да добијат таквите играчи.

Last edited by Dadimo at 5/5/2013 9:56:25 PM

This Post:
00
149768.635 in reply to 149768.633
Date: 5/5/2013 9:52:48 PM
Overall Posts Rated:
5555
Ова ти беше најобјективен пост од како почна брат ти да ме напаѓа

Ти пројде нервозата изгледа па свати дека не ми е мене тоа поентата.
Ај штом си запнал ќе пишам јас прв сега мислење за целата ситуација па нека се надоврзат другите.

Да ми пројде нервозата ама тоа нема никаква врска со мојот став, ги читам повторно другите постови и сеуште мислам дека на другите фаќаше страна на кај брат ти што е и нормално. А дали знаеш кога и зошто ми помина нервозата, кога видов со каков човек си имам работа а со такви ниту вреди да се караш ниту вреди да се нервираш.
(149768.623)

Last edited by Dadimo at 5/5/2013 9:53:50 PM

This Post:
00
149768.636 in reply to 149768.633
Date: 5/5/2013 11:42:18 PM
Overall Posts Rated:
66
Прво ќе ги објавам одново скиловите на куп, така ми се попрегледни мене а може и на другите и во друга форма,

Lazo Pachkov
JS 8 JR 1
OD 1 HA 8
DV 10 PA 4
IS 9 ID 9
RB 9 SB 5

ST 8 FT 4
Надворeшни = 32
Внатрешни = 32
Вкупно = 64
---------------------------------
Erdit Llaskuci
JS 8 JR 2
OD 7 HA 5
DV 4 PA 4
IS 10 ID 8
RB 11 SB 6

ST 5 FT 10
Надворeшни = 30
Внатрешни = 35
Вкупно = 65
------------------------------
Lir Bytyqi
JS 6 JR 7
OD 5 HA 4
DV 5 PA 5
IS 10 ID 11
RB 8 SB 7

ST 6 FT 5
Надворeшни = 32
Внатрешни = 36
Вкупно = 68
----------------------------
Dorjan Pllana
JS 2 JR 3
OD 1 HA 6
DV 1 PA 2
IS 9 ID 10
RB 12 SB 8

ST 6 FT 5
Надворeшни = 15
Внатрешни = 39
Вкупно = 54
--------------------------

Прво воопшто не мислам дека играчот на брат ми е нешто посебно, просечен добро избајансиран играч неколку големи фалинки тоа се двете единици на OD и JR знам дека понатака во сезоната крена 2ка OD сигурно уште некој скил само незнам колку не сум запамтил што ми кажувал брат ми ако сакаш дадимо утре скаутирајго.
Претходно реков дека нема потреба од толкава тензијиа дека играчите се споредни, тоа го потврдува минутажата на Pllana и Bytyqi а Llaskuci веројатно доби и превише шанси но тоа мислам дека беше пред се ради проблемите со формите на Shishovski и останатите и нели недостатокот на квалитетни игачи за SF.

Пред да почнам со споредба еден со друг. Прво мора да кажам дека сум изненаден од тоа што ги занемаруваш драјвиг и хендлиг. Во внатрешниот напад ите како се битни и DV и HA па и ЈS и кај играчите на SF и на PF и на С.
Еве сликовито ако има 10 да распределам за тоа колку е важно DV и HA по позиција би ставил вака 4.5 на SF, 3.5 на PF и 2 на С. Зошто кога играш внатрешен напад Look Inside или Low Post многу често се случува да играчите на овие позици завршуваат самостојно со влес према кош каде главна улога играат IS+DV+HA(бројчано по претпоставка од IS 50%+ DV30% + HA20%). Особено кога немаат многу јаки подавачи во тимот а тоа во U21 e невозможно да го има. Исто така многу често се случува да играчите на овие позиции кога ќе бидат под притисок на играч со јака одбрана или пак зона да завршуваат со шут од полудистанци(Скок шут во близина на кош), каде што главна улога игра ЈS+JR (Бројчано по претпоставка JS 80% + JR 20%). Ова се некој мој видувања и заклучоци од мојте анализи што сум ги правел и искуства. Ако мислите дека за ова не сум во право поправете ме или надополнете ме.

Во наредниот пост оделно за секој.

This Post:
00
149768.637 in reply to 149768.635
Date: 5/5/2013 11:45:22 PM
Overall Posts Rated:
66
Е сега еден по еден и нормално за различна позиција различи мислења.

Lazo Pachkov vs Erdit Llaskuci
Веројатно и најакиот од ове 3ца споредбено за позиција SF неговите +6 на OD тежат повеќе од - 6 DV и - 4 HA највеќе ради тоа што играчите на таа позиција имаа многу повеќе активности во надворешниот дела во играта. Но на позиција PF вредноста на OD опаќа многу повеќе од вредноста на DV и HA така да предноста не му е толку голема како на SF плус еден скил помалку на ID, тука го вади 11ката на Скокови. Заклучок на SF секако подобар. На PF малце подобар, Лазо би можел да му биде евентуална измена.

Lazo Pachkov vs Lir Bytyqi
Овде ситуацијата малку по неизвесна заразлика од претходната каде Erdit има по изразити предности и потребата од таков играч е голема се гледа од минутите добиени. Имаме +4 ОD, + 1 IS и + 2 ID наспроти - 2 JS, -5 DV - 4 HA и - 1 RB. На позиција SF е подобар од одбранбена страна но осетно послаб во напад. Слично и за PF каде што влијанието во напад би било поголемо на негативноста во одбрана на Лазо. Горе доле слични одлуката паѓа од моменталната потреба. Можеби желбата да се мотивира менаџерот на неговиот тим, зошто има 20 години да го тренира и понатака добро за да за наредна сезона имала влијание, па затоа имала предност, но тоа е друга тема, некогаш мотивирајќи едни менаџери се запоставуваат други.

Lazo Pachkov vs Dorjan Pllana
Е дорјан е помалку споредлив но незнам зашто си го викнал реално не заслужува место, да 12 скокови ама пак кога игрвме исклучиво внатрешен напад он е бескорисен да игравме надворешен ај ќе беше корисен со скоковите вака... толку немаше некој поасален ? мене и Lir Bytyqi ми е поасален за центар од него. Со лазо ми се тешко споредливи. Офанзивно лазо ви бил поефикасен Дорјан го вадат скоковите само.

Да заклучиме севкупно тешко може да се рече дека Лазо е доминантно подобар од некој од овие 3ца, за различни позиции и потребе во одредени ситуации би бил подобар или покорисен, во одредени послаб и некорисен. И невикам дека си згрешил што си ги повикал овие 3ца сега си има зашто и си имале свој придонес освен Дорјан. И знам дека вистинската причина поради која поради која не си го повикал ич е спасувањето на 3цата играчи.
Си згрешил самп што не си му дал никаква шанса на Лазо со што би го мотивирал брат ми кој има во тим сега 4ца играчи по еден 10ка, 9ка, 8ца и 7ца(сум си ја завршил мојата скаутска работа да го убедам да тренира наши играчи) кој треба да бидат иднина за U21 а некој може и за сениорска, па оди натерај го сега ти да тренира според потребите на репрезентација.
Јас искрајно мислев дека ќе го викнеш у текот на сезоната зошто тоа и го најави нели, кога веќе Papuçiu не ја опраи никад формата. Затоа и го смирував брат ми да не се буни и дека нетреба сите можни играчи да се знаат одма но очигледно оние тројца како што кажав погоре му го земаа местото.

Тоа е моето мислење на долго и широко :D Може малце субјективно, но мислам дека и двајцата по малку имаавте право но и по малку претеравте. И Дадимо не дека се караше со братми ама ти си селектор неможе да се расправаш на таков начин со кого било дел од одговорноста и функцијата ти е и ова да се објаснуваш што како и зашто.
Епа нека повелат и другите нека искоментираат, да размениме мислења , да не биде само јас сум тој и викам тој е подобар зашто зашто ја така викам :D. Дадете убаво објаснување.

Last edited by ^ToNiO^ at 5/5/2013 11:50:05 PM

This Post:
00
149768.639 in reply to 149768.612
Date: 5/6/2013 5:57:51 AM
Overall Posts Rated:
2727
E bravo be selektore, vo skauting timot Tonio, eve i tuka ke te prasam, po koja osnova i po koja procedura i koj uslov treba dea se ispolni za da se bide vo skauting timot, pa dobro be selektore, jas kolku pati prakav aplikacija za skauting timot, ama nikoj od selektorite nemase sluh za mojata aplikacija, ili jas ne sum od vasiot krug na drustvo, i za toa ne mozam da bidam vo skauting timot, ako oks, i posle se cudite zs imalo slab trening na nasi deca, i nacionalniot tim do 21 godina, od sezona vo sezona bil se poslab i poslab so mladi i dobri deca, pa so ovoj vas odnos na selektiranje na menadjeri, i tie sto trenirale do sega, i tie poleka ke pocnat da se odkazuvaat od treninzite. Tolku od mene.

This Post:
00
149768.640 in reply to 149768.636
Date: 5/6/2013 7:25:26 AM
Overall Posts Rated:
5555

Пред да почнам со споредба еден со друг. Прво мора да кажам дека сум изненаден од тоа што ги занемаруваш драјвиг и хендлиг. Во внатрешниот напад ите како се битни и DV и HA па и ЈS и кај играчите на SF и на PF и на С.
Еве сликовито ако има 10 да распределам за тоа колку е важно DV и HA по позиција би ставил вака 4.5 на SF, 3.5 на PF и 2 на С. Зошто кога играш внатрешен напад Look Inside или Low Post многу често се случува да играчите на овие позици завршуваат самостојно со влес према кош каде главна улога играат IS+DV+HA(бројчано по претпоставка од IS 50%+ DV30% + HA20%). Особено кога немаат многу јаки подавачи во тимот а тоа во U21 e невозможно да го има. Исто така многу често се случува да играчите на овие позиции кога ќе бидат под притисок на играч со јака одбрана или пак зона да завршуваат со шут од полудистанци(Скок шут во близина на кош), каде што главна улога игра ЈS+JR (Бројчано по претпоставка JS 80% + JR 20%). Ова се некој мој видувања и заклучоци од мојте анализи што сум ги правел и искуства. Ако мислите дека за ова не сум во право поправете ме или надополнете ме.

Во наредниот пост оделно за секој.

1. Немој да сме сфатиш погрешно ама вакви математики (збир на внатрешни,надворешни скилови) како твоие ми се тотално безмислени и јас така не ги селектирам играчите и ми е ептен аматерски. Значи само аматер и мало дете може тие бројки да ги користи при селекција на играчи.
2.Кога веќе правиме муабет за играчи кои имаа мала минутажа зошто дигнавте толку врева со брат ти. Дали јас ви личам на Дедо Мраз кој треба на некого да му исплонува желби или сум селектор кој треба да ги слеектира според сопствено убедување.
3.Ердит можеби имаше преголема минутажа ама повели најди посоодветен играч од него за крило.
4.Неколку пати објаснив и пак ќе кажам, не ги занемарувам техниката и продорноста, баш напротив се трудам што повеќе да ги тренирам кај моите играчи ама кога немавме комплетен играч предност дадов на одбраната затоа што според мене таа е најважна. Кога бев понеискусен ја занемарував одбраната ама за овие 15 сезони сфатив дека таа е најважна.
5. Ако толку сакал брат ти да игра неговиот играч, требало да биде упорен и да продолжи да го тренира а не да го продаде после само неколку недели од сезоната и со ова пркатично нема ни право, АМА БАШ НИКАВО ПРАВО да се буни. Сетоа ова што го правите е премногу детско и за џабе се расправаме пола ден тука.

This Post:
00
149768.641 in reply to 149768.637
Date: 5/6/2013 7:57:48 AM
Overall Posts Rated:
5555
1. Ердит има 7 на надворешна одбрана а не 6 и за него време да се прекине дискусијата затоа што овој играч не спаси на позицијата крило, очекувам да ми најдеш посоодветен играч од него за таа позиција кога веќе критикуваш.
2. За Лир и Дојран донекаде би се согласил дека горе-доле се слични и немало да биде погрешно ако го селектирам Лазо место некој од овие двајца но Лир некако ми се виде побалансиран во скиловите, немаше единици, можеше донекаде да покрие и како крило во одбрана со таа 5-ка надворешна одбрана, има 20-години, фантастично напредува, значи треба малку и визија да се има и да се мисли и за следната сезона ама не само да си гледате вашите лични интереси. Јас мислам на иднита на У21 Македонија вие мислите самк на иднината на вашите играчи и клубови. Тука е разликата помеѓу мене и тебе и брат ти. А за Дојран кој е големо разочарување за мене бидеќи многу слабо се тренира, освен потенцијалот кој може да го направи иден сенорски репрезентативец другото е тажно но пак мислам дека е подобра опција од Лазо за центар, а дека е ништо посебно се гледа и од малата(скоро никаква) минутажа што ја доби.
Во краен случај, иако мразам да ги споредувам играчите според плата, но сите тројца имаа поголема плата од Лазо, значи буквални ништо,ама баш ништо немаше позитивно кај Лазо за да му дадам него предност.

Не е во ред да ме обвинуваш МЕНЕ за карање и расправии, да должност ми е да дадам објснување и тоа го направив иако брат ти со КРАЈНО НЕКОРЕКТНИОТ однос тоа воопшто не го заслужи па затоа и не го дадов тоа објаснување заради него туку заради останатите менаџери во МКД. Брат ти цело време продаваше магла на форумот, прво ме обвинува за некакви смешни шеми кои никако неможат да постојат кога се повикани само 3 играчи од домашни екипи и мислам дека веќе сите се согласивме заслужено. После ми се закануваше дека ќе ги објавил пораките што сум му ги пишал, ги објавив јас не он затоа што сум бескрајно чист а он 2 збора не пиша за тие пораки иако се закануваше па уште се дрзна на самиот почеток да ЛАЖЕ дека не сум занел кој е он а најмалку 2 пораки имаме разменото и тоа баш за овој Лазо. На крај се силеше чекајќи да ги објавам скиловите од овие спорни тројца продавајќи магла дека сум правле некакви циркузи во селекцијата на играчи и ги објавив и што, само ќе се уверат повеќето(ако не и сите) што доволно добро ја познаваат играта дека сум го направил вистискиот избор.

Last edited by Dadimo at 5/6/2013 8:22:40 AM

This Post:
00
149768.642 in reply to 149768.638
Date: 5/6/2013 8:06:01 AM
Overall Posts Rated:
5555

Мене друго ме фрапира сношти а тоа е начинот на кој е водена конверзацијата помеѓу Алекс и Дадимо,сигурно не доликува на зрели луѓе плус академски граѓани бидејќи без разлика што е ова интенет формум самото ниво на разговор кажува за карактерот на личноста.А имав високо милсење и за двајцата.

Ти благодарам Гари на комплиментот и на убавите зборови, претходниот пост ти беше првиот во кој според мене беше објективен спрема мене и целосно се согласив со тоа што го напиша ама еве сега пак си оној стариот Гари кој секогаш има по некој “убав и објективен“ збор за мене. Да и јас сум човек од крв и од месо и јас имам право некогаш да се изнервирам и да вратам со удар ако некој ме удри 10 пати, зарем треба да седам како жена и чекам да ме удираат.
Ако беше барем малку објективен немаше ни во лудило да ме ставиш во ист кош со дотичниот за тоа што јас И ПОКРАЈ СЕ задржав некое пристојно ниво на комуникација и покрај тоа што сум 90% ако не и 100% во право и бев обвинет за смешни, безмислени и непостоечки работи. Да беше било кој на мое место исто ќе реагираше па дури и ќе беше многу по груб од мене.

This Post:
00
149768.643 in reply to 149768.639
Date: 5/6/2013 8:08:23 AM
Overall Posts Rated:
5555
Друже, јас не сум го викнал Тонио во скаутинг тимот, на погрешна адреса се жалиш. Дури и јас сум само формално и привремено член на скаутинг тимот за да соработуваме околу У21.

Last edited by Dadimo at 5/6/2013 8:08:44 AM

Advertisement