Może i masz inne zdanie, jednak BBcy twierdzą inaczej i blokowanie nie liczy się do obrony dystansowej lecz podkoszowej.
Pytałeś dlaczego obrona na dystansie wypadła tak tragicznie pomimo porządnej u PG i SG - odpowiedziałem: może SFi zmiennicy mają słabszą? Ok, jeżeli mają taką samą, to może kondycja nawala? Im lepsza kondycja tym dłużej zawodnik jest 'efektywny' (wg Reguł), jeżeli jest niziutka to jego skuteczność spada, do tego forma wybitnie wysoka nie jest (porządna-silna z tego co widzę) co może skutkować niższą obroną. Ponadto, grasz MtM, strefy 3-2 i 1-3-1 'wzmacniają' obronę na obwodzie.
Powiedziałem ci gdzie szukać składowych - Reguły->Nomenklatura, są podane umiejętności i na co wpływają, a nieco niżej także kto ma wpływ na jakie oceny - połącz jedno z drugim.
Zresztą, obronę miałeś 'tragiczny(wysoki)' - przejrzałem swoje mecze, grając porządny/silny-porządny/znaczący-porządny (PG/zmiennik-SG/zmiennik-SF) w podobnej formie (początek sezonu) otrzymałem 'słaby(niski)' - czyli nie tak wcale wiele więcej.. Więc może porządna obrona to za mało, żeby w sumie wyjść ponad niezdarną (bo przeglądając kilka twoich ostatnich spotkań widzę, że przynajmniej raz taką wyciągnąłeś)
Mam nadzieję, że pomogłem :)
PS. Jeżeli w którymś momencie poczułeś się urażony - nie było moim celem, nie bierz sobie tego do serca :)