Cos chłopaki za bardzo teoretyzują. Zadam więc pytanie czy jest możliwe grać w wyższej lidze niż 3 z PF który ma OD poniżej 8 ??
Pewnie. Moja trójka podkoszowych to razem tyle ma ;) (trochę przesadzam, ale co tam). Czy można z takimi zawodnikami odnosić sukcesy? To już inna bajka. Zależy przeciwko komu, ale... czasem się udaje.
I drugie, jak duży wpływ na ogólną postawe ma właśnie ten skill u grającego PF.
Tego to nie wiem, bo... nie mam z czym tego porównać. Myślę, że zależy to w znacznej mierze od atakującego PF'a i jego poziomu rzutu z dystansu.
Przykłady:
- sobotni mecz z Lepszymi - PF rywali rzucił 4/10 z gry, w tym 0/1 za trzy - pensja +64 tys. (nominalny C)
- piątkowy mecz z Ballantine's - PF rywali rzucił 10/15 z gry, w tym 3/6 za trzy - pensja +20 tys (nominalny PF)
Ale zależy on także od umiejętności rzutu pozostałych graczy. Silnik BB szuka zawsze luki w obronie rywali i najlepszych pozycji rzutowych. Jeżeli stosunek ataku jednego PF'a do obrony drugiego będzie wysoki, to jest szansa, że właśnie tędy pójdzie sporo ataków. Jeżeli nie - niewiele tracimy, i tacy zawodnicy mogą być przydatni. Z drugiej strony - może czasem lepiej mieć nieco słabszą obronę w konkretnym miejscu i pozwolić, aby ataki szły właśnie tamtędy? Bo i tak teoretycznie to przy taktyce obwodowej to PG i SG będą rzucać najwięcej.