Według mnie podstawa to wyselekcjonowanie grupy zawodników i trening 1 pozycji (tam gdzie się da) 18 latków z najwyższym potencjałem z draftu. Ale do tego jest potrzebne wsparcie przyszłego selekcjonera, bo uważam, że to on (albo al_said) powinien namówić managerów, którzy będą mieli tych graczy do takiego treningu.
No ale vinni widzisz, to już jest rozmowa najmniej 3 osób. Trenera U21, on ma pierwszeństwo do graczy poniżej 21 roku życia. Scauta od odpowiedniej pozycji gracza, ktoś musi tego pilnować przynajmniej na 2 pierwszych sezonach, bo nie wyobrażam sobie ogarniania przez trenera NT albo U21 kilku roczników graczy bezpośrednio do gry + tych co dopiero będą do gry. A na koniec jeszcze jest trener NT który jak rozumiem miałby to wszystko trzymać w ryzach.
Nie wiem czy to nie jest jakieś rozdrabnianie się.
Może bardziej sensowne jest szukanie klubów które są gotowe wyłożyc na początku sezonu 1,5 - 2 miliony i kupić perspektywicznego gracza który będzie trenowany tylko na 1 pozycji.
Poza tym nie podoba mi się schemat do jakiego zmierza od jakiegoś czasu dyskusja w tym wątku. Dochodzi do przemieszania spraw związanych z u21 i NT i jeszcze draft. Poniekąd winny jest tu trochę al_said który samemu bawił się draftem co w mojej ocenie powinno leżeć w gestii trenera U21, no ale cóż nie zgłosiłem sprzeciwu jako trener u21 i teraz czuje się w spół winny.
Może gdyby od czasu powstania stołka trenera u21 to jemu podlegał draft, dziś było by łatwiej, a tak jest jak jest.