(a BB-k meg ha nem csinálnak vmit nagyon rossz vége lehet ennek a játékra vonatkozóan)
Én egyben írnék erre meg az előzőre, amit ide idéztem be.
Gond már most is van, főleg külföldön. Eget-földet le kell könyörögni azért, hogy egyáltalán neveljék a magas játékosokat és ne hagyják őket egy U21-ből kikerült játékos szintjén. Mi eddig is úgy voltunk vele, hogy szeretnénk U21-es szinten is sikereket elérni. Mivel külföldiek bevonásával ez borzasztó nehéz, ezért az U21-es ECS/C nevelést itthon kell megoldanunk, ez nem kérdéses (ez már pedig alapskill, erre utaltál te is). Sokszor említettük Gilával, hogy a Ferling-Vona kettős is ilyen irány volt, azzal a különbséggel, hogy ők a gyors fejlődés és a hatékony edzés miatt már korábban alkalmasabbak lettek néhány kieg edzésre is. Ferling ára ennek tudható be szerintem, egyébként kizárt, hogy ennyi lett volna, inkább alacsonyabb. A bekerülés ár pedig becsapós dolog, mert abban a pillanatban, hogy egy u21-es scout megkeresi egy fiatal játékos tulaját, hogy esélyes a játékosa, az ár rögtön megugrik (nyilvánvaló). Ezért szerintem előfordulhat az az ellentmondásos helyzet, hogy fiatal korban, draft után sokszor magasabb áron trédeljük közösségen belül a fiatalokat, mint amennyit a piacon kapni lehetne értük.
A multizható játékosok U21-ből való kikerülése utáni kieg edzést kérni sem kell, mert senki nem is lenne hajlandó mást csinálni. Ami sokkal nehezebb, az az alapskillek későbbi befejezése, különösen a védekezésé. a lepattanó normális szintre hozataláról már elfogadtam, hogy illúzió, ezért abból szinte mindig engednem kell 1-2 szintet, ha egyáltalán játékosokat szeretnék az NT keretbe. A védekezés edzéséért viszont ölre kell menni, mert az nem maradhat le. Az utóbbiról csak azt tudom mondani, hogy külföldön gyakorlatilag tojnak rá, 15-16 körüli a tapasztalataim szerint simán elég egy első ligás csapatnak, lassan már science fiction.
A tömeges multizásról pedig annyit, hogy egyrészt erre az elmúlt szezonok alatt alig volt alkalmas draftunk, nem volt jó a felhozatal. Akik erre alkalmasak voltak, azokat megbecsültük. Az is elmondható (ezt is említettem már valahol), hogy a most NT-re esélyesek között írd és mond nem volt legenda pot, csak MVP-k vannak. Sultz és Leszkoven a két üdítő kivétel az elmúlt szezon U21-éből.
Még valami, ezt is pedzegettem már itt a fórumon párszor. Túl sokan és túl gyorsan ugrottak rá a multizásra. Ez előbb-utóbb azt fogja eredményezni, hogy egy csomó multis játékos fog kergetőzni a pályán. 2-3 szezonnal ezelőttig ebben az volt a különbség, hogy addig alapskillesek kergetőztek a pályán. Ha akkor mindenki alapskilles volt, most pedig mindenki multis lesz, akkor semmi sem változik, továbbra is hasonló játékosok néznek majd szembe egymással, és továbbra is az lesz a döntő, hogy ki milyen hatékonysággal edz. Az edző szintje sokkal döntőbb faktor lesz, mert egy alapskilles játékos esetében (különösen, ha center) egy NT megengedhette magának azt, hogy 1 szezonnal később készüljön el, mert nem 6-os, hanem 5-ös edzővel edzették, hiszen NT-re, ahogy arra te is utaltál, nem kell minden szezonban 6 új ember. multizásnál viszont döntő faktor a másodlagos szintlépés, különösen úgy, hogy ezt az új edzés szisztéma még támogatja is. Ha nem akarunk lemaradni, akkor mindenképpen lépnünk kell abba az irányba, hogy minél több nevelő klubunknál legyen 6-os. Nem mindenhol, ahol lehet.
Emellett szorgalmaznám, hogy kicsit mást is csináljunk, mint ami a fő csapásirány, érdemes alapskilleseket is edzeni (persze nem orrba-szájba), csak hogy legyenek. A multimánia végeredménye ugyanis nem látható előre, ahogy az sem, hogy mennyivel lesznek ezek a játékosok végül gyengébbek alapskillben. Egyáltalán nem elképzelhetetlen az, hogy lesznek taktikák (például a fuss és tüzelj), amit a monstrék jobban játszanak majd, mint a főskillben gyengébb multisok.