Po skutecznej Zbiórce masz dokładnie 100% szans, że masz piłkę. Masło maślane, ale tak jest. Po skutecznym Bloku masz tylko 50% szans na posiadanie piłki. Ergo ---> W pojęciu statystycznym Rb:4>ShB:5.
Złe kryterium. Zbiórki służą do zbierania, a bloki do blokowania. Innymi słowy: skuteczna zbiórka daje Ci posiadanie piłki, a skuteczny blok zapobiega zdobyciu punktów przez przeciwnika. (Przydatność bloków można od biedy porównywać z ID)
I mały OT: Z punktu widzenia zmiany posiadania piłki najlepiej żeby miał obronę ID=1 i SB=1 wtedy przeciwnik trafi prawie wszystko i kolejną akcję będziesz mógł zaczynać od własnego kosza. Nawet zbiórki nie będą potrzebne :)
Na dzisiaj ten pierszy grajek jest lepszy, ale przy kilkusezonowym treningu dołu ten drugi ma większe szanse na bycie klubową gwiazdą. Jeśli chodzi o trening RB, to wzrost jest dosyć istotny. Trenowałem ostatnio RB 2 podobnym graczom: 185 cm - skok co 4 tygodnie, 213 cm - skok co 2 tygodnie.
Bloków nie trenowałem, bo jak mam wystawiać grajka na C to wolę mu podnosić IS lub ID.
Last edited by Big Z at 5/29/2011 3:59:58 AM