1. Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że najprawdopodobniej Blok to stała wartość procentowa na to, że rzut przeciwnika nie dojdzie do skutku. Zerkając na statystyki pomeczowe można dojść do wniosku, że to jest wartość w granicach 3-4%. A Zbiórka to akcja, która po niecelnym rzucie przeciwnika ma 100% szansę na zaistnienie. Innymi słowy masz około 12 bloków na mecz i 120 zbiórek na mecz (lub 7/70;8/80). I moim zdaniem w tym stosunku powinno się trenować Rb do Blk.
Nie zgadzam się. Nie masz 100% szans na zbiórkę, oczywiście ktoś ją złapie (ewentualnie wybije na aut) ale po pierwsze liczba zbiórek rozkłada się na wszystkich dziesięciu zawodników na boisku. A po drugie, jeśli już liczyć w ten sposób, to należałoby liczyć tylko zbiórki ofensywne. Bo zbiórkę defensywną traktujemy jako coś normalnego (i tak drużyna broniąca ma jakieś 80% szans na zebranie piłki ze swojej tablicy) i przy zbiórce defensywnej następuje normalna sytuacja czyli akcje przeprowadzane są zamiennie (podobnie jak przy celnym koszu - też dostajemy wtedy piłkę w posiadanie). Tak więc zbiórka defensywna nie daje nam dodatkowej akcji, więcej rzutów w stosunku do rywala zyskamy tylko dzięki zbiórce ofensywnej.
Jeden skuteczny blok daje w BB wg mnie około 1,2-,1,5 może nawet więcej punktu do końcowego wyniku. A to dlatego, że większość bloków wykonywanych jest gdy rywal próbuje wsadu, a większość wsadów kończy się punktami. Oczywiście są też bloki na mniej skutecznych rzutach, nawet przy trzypunktowych, ale sumując to wszystko uważam, że jeden blok to więcej niż 1 punkt w końcowym rozrachunku.
Natomiast jedna zbiórka ofensywna to mniej niż 1 punkt. Bo przy wyrównanych (i dobrze zbalansowanych) drużynach ciężko jest z jednej akcji rzucać 1 punkt, zwykle ta statystyka jest odrobinę niższa.
Jedna zbiórka defensywna w zasadzie nic nam nie daje, ta akcja i tak standardowo drużynie broniącej się należy. Ale i tak trzeba pamiętać na tym, że żeby w ogóle mieć szansę na zbiórkę w obronie, to najpierw trzeba akcję rywala obronić. Tak więc te staty nie wiszą w próżni ale wzajemnie od siebie zależą.
Jest jeszcze jedna rzecz, ostatnio na globalu ktoś zwrócił na to uwagę. W silniku jest błąd logiczny, polegający na tym, że zablokowany rzut jest traktowany tak, jakby piłka dotknęła obręczy i obie drużyny mają szansę na zbiórkę, a jeśli drużyna atakujące zbierze piłkę, to ma resetowany zegar. To akurat osłabia efektywność bloków (bo dobra obrona nie zwiększa szansy na błąd 24 sekund, po czapie, jeśli drużyna atakująca dalej ma piłkę, to ma pełny czas na spokojne rozegranie nowej akcji a nie musi rzucać pod presją upływającego czasu). Mam nadzieję, że kiedyś to poprawią.