BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Dyskusja ogólna

[U21] Dyskusja ogólna (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Big Z

This Post:
00
138116.673 in reply to 138116.672
Date: 5/29/2011 5:20:44 AM
Overall Posts Rated:
6363
Fajny. Ja też staram się trenować multiskili, chociaż na potencjalnych SFów wybierałem młodzików bez 1 w głównych skilach. Dobrze, że ten Twój wysoki to przynajmniej szybko będzie dół podciągał.

This Post:
00
138116.674 in reply to 138116.669
Date: 5/29/2011 5:35:24 AM
Overall Posts Rated:
6262
Złe kryterium. Zbiórki służą do zbierania, a bloki do blokowania. Innymi słowy: skuteczna zbiórka daje Ci posiadanie piłki, a skuteczny blok zapobiega zdobyciu punktów przez przeciwnika. (Przydatność bloków można od biedy porównywać z ID)

1. Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że najprawdopodobniej Blok to stała wartość procentowa na to, że rzut przeciwnika nie dojdzie do skutku. Zerkając na statystyki pomeczowe można dojść do wniosku, że to jest wartość w granicach 3-4%. A Zbiórka to akcja, która po niecelnym rzucie przeciwnika ma 100% szansę na zaistnienie. Innymi słowy masz około 12 bloków na mecz i 120 zbiórek na mecz (lub 7/70;8/80). I moim zdaniem w tym stosunku powinno się trenować Rb do Blk. Rozumiem, że grajek ładnie wygląda jak ma wszystko mocno różowe, ale uważam, że ten drugi lepiej sobie poradzi na parkiecie.

I mały OT: Z punktu widzenia zmiany posiadania piłki najlepiej żeby miał obronę ID=1 i SB=1 wtedy przeciwnik trafi prawie wszystko i kolejną akcję będziesz mógł zaczynać od własnego kosza. Nawet zbiórki nie będą potrzebne :)

Z punktu widzenia zmiany posiadania piłki - jak najbardziej. Jeśli tylko potrafisz rzucić więcej punktów niż przeciwnik. W zasadzie to jest mi obojętne czy wygram 55-50 czy 255-250.

From: toshii

This Post:
00
138116.675 in reply to 138116.673
Date: 5/29/2011 6:15:24 AM
LZS Niemyslowice
III.3
Overall Posts Rated:
11161116
Second Team:
Wellingborough Town F.C.
w jego przypadku tylko wzrost zadecydował, że jednak go zostawię i spróbuje doły ciągnąć ...

This Post:
11
138116.676 in reply to 138116.674
Date: 5/29/2011 6:32:53 AM
Overall Posts Rated:
12061206
1. Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że najprawdopodobniej Blok to stała wartość procentowa na to, że rzut przeciwnika nie dojdzie do skutku. Zerkając na statystyki pomeczowe można dojść do wniosku, że to jest wartość w granicach 3-4%. A Zbiórka to akcja, która po niecelnym rzucie przeciwnika ma 100% szansę na zaistnienie. Innymi słowy masz około 12 bloków na mecz i 120 zbiórek na mecz (lub 7/70;8/80). I moim zdaniem w tym stosunku powinno się trenować Rb do Blk.

Nie zgadzam się. Nie masz 100% szans na zbiórkę, oczywiście ktoś ją złapie (ewentualnie wybije na aut) ale po pierwsze liczba zbiórek rozkłada się na wszystkich dziesięciu zawodników na boisku. A po drugie, jeśli już liczyć w ten sposób, to należałoby liczyć tylko zbiórki ofensywne. Bo zbiórkę defensywną traktujemy jako coś normalnego (i tak drużyna broniąca ma jakieś 80% szans na zebranie piłki ze swojej tablicy) i przy zbiórce defensywnej następuje normalna sytuacja czyli akcje przeprowadzane są zamiennie (podobnie jak przy celnym koszu - też dostajemy wtedy piłkę w posiadanie). Tak więc zbiórka defensywna nie daje nam dodatkowej akcji, więcej rzutów w stosunku do rywala zyskamy tylko dzięki zbiórce ofensywnej.

Jeden skuteczny blok daje w BB wg mnie około 1,2-,1,5 może nawet więcej punktu do końcowego wyniku. A to dlatego, że większość bloków wykonywanych jest gdy rywal próbuje wsadu, a większość wsadów kończy się punktami. Oczywiście są też bloki na mniej skutecznych rzutach, nawet przy trzypunktowych, ale sumując to wszystko uważam, że jeden blok to więcej niż 1 punkt w końcowym rozrachunku.
Natomiast jedna zbiórka ofensywna to mniej niż 1 punkt. Bo przy wyrównanych (i dobrze zbalansowanych) drużynach ciężko jest z jednej akcji rzucać 1 punkt, zwykle ta statystyka jest odrobinę niższa.

Jedna zbiórka defensywna w zasadzie nic nam nie daje, ta akcja i tak standardowo drużynie broniącej się należy. Ale i tak trzeba pamiętać na tym, że żeby w ogóle mieć szansę na zbiórkę w obronie, to najpierw trzeba akcję rywala obronić. Tak więc te staty nie wiszą w próżni ale wzajemnie od siebie zależą.

Jest jeszcze jedna rzecz, ostatnio na globalu ktoś zwrócił na to uwagę. W silniku jest błąd logiczny, polegający na tym, że zablokowany rzut jest traktowany tak, jakby piłka dotknęła obręczy i obie drużyny mają szansę na zbiórkę, a jeśli drużyna atakujące zbierze piłkę, to ma resetowany zegar. To akurat osłabia efektywność bloków (bo dobra obrona nie zwiększa szansy na błąd 24 sekund, po czapie, jeśli drużyna atakująca dalej ma piłkę, to ma pełny czas na spokojne rozegranie nowej akcji a nie musi rzucać pod presją upływającego czasu). Mam nadzieję, że kiedyś to poprawią.

This Post:
00
138116.677 in reply to 138116.676
Date: 5/29/2011 7:20:21 AM
Overall Posts Rated:
6262
Na wstępie +1 za post. Dał mi dużo do myślenia w kontekście strat i przechwytów. Przypuszczam, że działają dokładnie tak samo jak Blok (stała procentowa szansa) ale dużo łatwiej podnieść tę wartość (choćby grając Pressingiem).

Teraz meritum:

Nie napisałem, że mam 100% szansy na Zbiórkę. Napisałem, że po niecelnym rzucie na 100% dojdzie do zbiórki. A od poziomu Zb zależeć będzie, kto wykona następną akcję. Zobacz sobie statystyki pomeczowe tutaj:

http://www.buzzerbeater.com/match/34342981/boxscore.aspx`

Zagrałem Princeton (normalne tempo) a dzięki Rb i OR wyciągnąłem z gry więcej prób punktowych niż mój przeciwnik grający R'n'G (szybkie tempo). W mojej opinii Zbiórki zadecydowały w tym przypadku o wygranej i nie wyobrażam sobie ilości Bloków, jakie przeciwnik musiałby mi założyć żeby ten mecz wygrać.

Kolejna sprawa. Pamiętaj, że Zbiórka w Obronie to brak Zbiórki w Ataku dla twojego wroga. Każdy medal ma 2 strony. Dlatego nie traktowałbym Zb w obronie jako "normalną sprawę".

I następna sprawa. Jeśli 1 Blk= 1,2ptk w meczu a 1 OR=0,8ptk w meczu to przy globalnych obliczeniach i tak prawdopodobnie wyjdzie, że bardziej sie opłaca inwestować w Rb. W meczu powyżej "zarobiłem" 5 x 1,2 = 6ptk na Blk i
21 x 0,8= 16,8 ptk na samych Zbiórkach ofensywnych. Napewno znajdą się mecze gdzie ilość punktów "zdobytych" Blokami będzie większa niż OR - ale w przytłaczającej większości to jednak OR będzie wartością wyższą.

To trochę tak, jak z Halą - i tak zawsze najwięcej hajsu zarobisz na Ławkach bo po prostu jest ich legion. A rozbudowa wszystkich czterech miejsc kosztuje tyle samo. Podobnie z Rb i Blokiem - Rb "zrobią" ci więcej punktów a trenuje się go tyle samo czasu, co Blok.

Podsumowując: Wolę podkoszowego ID:12, Rb:12, Blk:0 niż ID:8, Rb:8 i Blk:8 choć obaj mają po 24 punkty na dole.

pozdrawiam:
JP

Last edited by Paraszczak at 5/29/2011 7:25:52 AM

This Post:
00
138116.678 in reply to 138116.677
Date: 5/29/2011 8:01:26 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Wygrałeś, bo miałeś lepszy skład. Każda statystyka zespołowa większa lub równa (68 do 61), punkty na 100 rzutów też lepsze (109,8 do 102,7), do tego mecz u siebie. Nawet gdyby zbiórki były na remis to też byś wygrał.
Akcji rzutowych mieliście praktycznie tyle samo - dodaj do liczby rzutów połowę osobistych i wychodzi tyle samo.
Tylko Ty na 97 rzutów z gry zdobył 97 punktów (a uwzględniające, że dwa osobiste to jeden rzut to na 101,5 rzutu zdobyłeś 105 punktów). Natomiast rywal z gry na 93 rzuty zdobył 82 punkty (wliczając osobiste na 101 rzutów 89 punktów).

Co do podkoszowego 12 12 0 a 8 8 8 to tamte skille są trochę cenniejsze od bloków więc możliwe, że ten bez bloków będzie lepszy, ale po pierwsze będzie miał wyższą pensję a po drugie jeszcze lepszy byłby 10 10 4.

Kolejna sprawa. Pamiętaj, że Zbiórka w Obronie to brak Zbiórki w Ataku dla twojego wroga.

Ale to nie ma znaczenia, nawet jak wystawisz zespół z wszystkimi zawodnikami bez zbiórek, to zgarniesz 30%, a może nawet połowę zbiórek ze swojej tablicy. Po prostu zbiórki defensywne się należą z definicji i nie nie należy się podniecać, jak się taką zrobi. Piłkę zawsze można przejąć gdy rywal trafi, ale chyba na takim przejmowaniu piłki nam nie zależy?

Kolejna rzecz - im wyższy skill tym kolejny skok daje coraz mniej. Dlatego nie opłaca się w nieskończoność ładować jednego skilla. Jeśli ja mam C z RB=5 a Ty masz RB=10 to zdobędziesz o wiele więcej zbiórek niż gdy ja mam 15 a Ty 20.
Do tego bloki przydają się nie tylko gdy liczba bloków rośnie, możesz obronić akcję rywala bez widocznego bloku. A żeby mieć szansę na zbiórkę w obronie musisz najpierw obronić akcję rywala.
Uważam, że skill RB jest cenniejszy od skilla SB, ale to nie znaczy, że należy je trenować w proporcjach 20:1.
Natomiast jeden blok w statystyce jest cenniejszy niż jedna zbiórka. Zbiórek jest więcej tylko dlatego, że ktoś musi je zdobyć, i zdobędzie, mając nawet bardzo słaby poziom. Liczą się tylko te ekstra zbiórki, które zdobyliśmy dzięki lepszemu skillowi. A blok każdy się liczy.

This Post:
00
138116.680 in reply to 138116.679
Date: 5/29/2011 12:22:18 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Dyskusja o skillach pasowała to tematu więc to żaden offtop ;-)

Może zbytnie oszczędzanie na lekarzach?
Ja na początku sezonu wysyłałem do posiadaczy zawodników kręcących się w pobliżu kadry maile z zachętą do posiadania lepszego lekarza (jeśli takowego już nie mają). I od razu z linkiem i instrukcją do kalkulatora personelu, tak żeby mogli sobie obliczyć jak oszczędzić na kosztach pracowników. Lekarza level 4 można mieć za kilkanaście tysięcy tygodniowo, to nie jest majątek, w dodatku można od razu wziąć ze specjałką, bo jest duży wybór (w przypadku gracza w wieku 21 polecam masaż, w przypadku 18-20 polecam zaleczanie kontuzji). Level 4 daje już przyzwoitą ochronę - a kosztuje raptem dyszkę więcej tygodniowo niż minimalny level 2.
Dokładając kilka tysięcy tygodniowo można mieć level 5 a to już jest ochrona więcej niż porządna.
Oczywiście pech zawsze może się zdarzyć, ale w długiej perspektywie suma szczęścia i pecha dąży do zera, więc efekt długoterminowy nie zależy od losu, ale jest wypadkową podjętych działań.

Last edited by B.B.King at 5/29/2011 12:22:49 PM

This Post:
00
138116.681 in reply to 138116.679
Date: 5/29/2011 6:40:15 PM
Overall Posts Rated:
2727
z tymi kontuzjami to jakaś paranoja..kolejny PG +2..tragedia..

Mam nadzieję, że mój się stawi, a nie głupio kostkę na parkingu przed Tesco skręci, tfu...

Advertisement