BuzzerBeater Forums

BB Magyarország > NBA fantasy

NBA fantasy

Set priority
Show messages by
This Post:
00
263174.677 in reply to 263174.675
Date: 8/22/2018 8:41:59 AM
Pocak KK
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
228228
Second Team:
BC Paunch

A kisebb keretben szerintem is több fantázia lehet, főként azért mert akkor tényleg agyalni kell, hogy ki maradjon ki egy-egy adott játéknapon.

Ami a csereberét illeti, esetleg lehetne ott is korlátokat szabni. Példa: egy csapat a free agentek közül maximum 5 főt igazolhat egy csapat - az egymás közti csere viszont nem lenne korlátozva. Ha így sem működik, akkor el kell engedni a dolgot

Ami a kategóriákat illeti: szerintem maradhatnak eddigiek - esetleg az STR kivehető, hogy tényleg ne büntessük duplán a labdaeladókat.

Egyéb javaslat, vélemény?

This Post:
00
263174.678 in reply to 263174.677
Date: 8/22/2018 9:09:57 AM
West-Buda
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
274274
Reaktiváltam a tavalyi bajnokságot, és beállítottam kb. azokat, amiket kértetek. Illetve láttam egy olyan opciót a free agenteknél is, hogy aukciós, azt talán érdemes lenne kipróbálni.

This Post:
00
263174.679 in reply to 263174.678
Date: 8/22/2018 9:40:52 AM
Pocak KK
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
228228
Second Team:
BC Paunch
Köszi:)

Jól láttam, hogy most van külön támadó/védő pattanó?

This Post:
00
263174.680 in reply to 263174.679
Date: 8/22/2018 10:46:42 AM
West-Buda
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
274274
Igen, jelenleg ezek a stat kategóriák vannak beállítva:
Field Goal Percentage (FG%)
Adjusted Field Goal Percentage (AFG%)
Free Throw Percentage (FT%)
Three Point Percentage (3P%)
Offensive Rebounds (OREB)
Defensive Rebounds (DREB)
Assists (AST)
Steals (STL)
Blocks (BLK)
Turnovers (TO)
Points (PTS)
Points Per Minute (PPM)
Team Wins (TW)

Illetve 10 fős a rotáció. Ezt majd kitaláljuk mennyi legyen, ha tudjuk hányan játszunk.

This Post:
00
263174.681 in reply to 263174.680
Date: 8/22/2018 5:57:24 PM
Overall Posts Rated:
3333
- AFG% az FG%-kal és 3P%-kal együtt használva szerintem torzítja a jó (kinti) dobók teljesítményét (ha valaki nem tudja, hogy miért, de érdekli, szívesen levezetem). Ha már ennyire szeretnéd a centereket jobb helyzetbe hozni (rájuk fér amúgy), inkább az FG%-ot cseréld le 2P%-ra.

- Esetleg berakhatnánk a dupla-dupla és tripla-dupla kategóriákat, hogy értékeljük a sokoldalúságot.

- A méltatlanul alulértékelt védőskilleket díjazhatnánk azzal, hogy a BLK és STL 2* szorzót kap.

This Post:
00
263174.682 in reply to 263174.681
Date: 8/23/2018 12:03:50 AM
West-Buda
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
274274
Az AFG%-on gondolkodtam, hogy maradjon-e, mondjatok érveket pro és kontra. 2 pontos %-ot én nem találtam, pedig kerestem.

A dupla-dupla az még oké,de szerintem a TD kategória csak annak kedvez, aki kihúzza azt a pár TD-gyáros játékost (pl. Westy), a többieknek érdektelen, így meg torzítja az eredményt.

Az értékek súlyozását is vitassuk meg.

From: JoeBlack

This Post:
00
263174.683 in reply to 263174.680
Date: 8/23/2018 2:17:45 AM
Overall Posts Rated:
411411
Adjusted Field Goal Percentage (AFG%)

Ennek se sok értelmét látom. A másik három egybe véve. Ha bármelyik rossz az egyik játékosnak lehúzza ezt is. Minek? Elég ha lehúzza az FG FT 3P-t. Kell ez bele szerintetek? A többi okés.

This Post:
00
263174.684 in reply to 263174.682
Date: 8/23/2018 3:30:56 AM
Pocak KK
Magyar Kosárlabda Liga
Overall Posts Rated:
228228
Second Team:
BC Paunch
Az AFG nekem mindegy: ha marad, jó, ha nem, akkor is.
A DD és a TD nem a szívem csücskei, de előbbi esetleg maradhatna is- egyébként szerintem sem jó mindkettőt bevezetni.
A védőskilleket díjazandó túlzásnak gondolom kétszeresen számítani a ST/BL párost - esetleg másfélszeresként még elmenne.

(Jó lenne mielőbb dönteni a kategóriákban, hogy legyen idő felkészülni. Örülök, hogy végre beindult az eszmecsere )

This Post:
00
263174.685 in reply to 263174.682
Date: 8/23/2018 4:27:20 AM
Overall Posts Rated:
3333
Az AFG%-kal több gond is van. Egyrészt akinek jó az FG%-a (vagy a top30-40 FG% mellé van egy top10 3p%-a), azt duplán díjazza, másrészt a jó 2pontos dobókat jobbnak értékeli a triplázóknál. Csak érdekességképpen, itt van tavalyról az FG% lista és az AFG% lista első öt helyezettje:

FG%:

1. Clint Capela
2. DeAndre Jordan
3. Montrezl Harrell
4. Steven Adams
5. Enes Kanter

AFG%:

1. Clint Capela
2. DeAndre Jordan
3. Montrezl Harrell
4. Steven Adams
5. Steph Curry

Az egyetlen, aki be tudott csusszanni a top5 AFG%-ba és nem top5 FG%, az Curry, gondolom, nem kell magyarázni a shooter képességeit. Nyugodtan utána lehet nézni, hogy, hogy AFG% listán a top20 játékos vagy ugyanúgy top20 FG%-ban, vagy a 3p% listán top20, de még akkor is kell mellé egy elég jó FG%, hogy bekerüljön. Ezeket a játékosokat mind duplán díjaznánk. További nevek, akik dupla pontot kapnának, mert az FG%, és/vagy 3p%-ban és ezek mellett AFG%-ban is elöl vannak: Taj Gibson, Joe Ingles, Enes Kanter, John Collins, Darren Collison, Joe Harris, Jonas Valanciunas, E'Twaun Moore. Tényleg előnybe kell hozni ezeket olyanokkal szemben, akik amúgy nem rossz dobók, csak éppen hátrébb kerültek, mint a fent említettek, mint pl Anthony Davis (16. FG%), Antetokounmpo (18. FG%), vagy Tatum (8. 3p%)?

De itt egy fiktív példa is, hogy milyen furcsaságok jönnek ki:

Curry 10/20 FG, ebből 6/12 3p:
AFG% 65, FG% 50, 3p% 50

DeAndre 13/18 FG, ebből 0/0 3p:
AFG% 72, FG% 72, 3p% - elvileg ugye 0%, gyakorlatilag N/A, azaz nem értelmezhető (nullával való osztás miatt, ennyi erővel 100% is lehetne).

Ugyanannyi dobott pontnál DeAndre két kategóriában is veri Curryt. Ez mennyire tükrözi reálisan a dobóteljesítményüket?

Ha ugyanezeket egész szezonra vetítjük (lebonyolítástól függően), akár az is előfordulhat, hogy egy center dob 50-100%-kal egy szezonban (konkrét példa Kanter, volt már neki 1/1, meg 3/4 szezonja is a hármasról, de ugyanígy volt már 100%-os szezonja Taj Gibsonnak, Whiteside-nak pont az elmúlt szezonban, 50%-os szezonjai Dwight Howardnak és Drummondnak, stb), akkor a center nem csak FG%-ban és AFG%-ban veri pl Curryt, de 3p%-ban is.

Egyébként az az egész dobószázalékosdi rossz, ha meccsenként nézzük (head-to-head jellegű lebonyolítás) és nem szezononként, mert aki egy meccsen dob 1/1 FG-t és 2/2 FT-t, az jobban jár, mint aki dob 30 pontot 50%-os FG-vel és 90%-os FT-vel. Egy kategóriában (pontok) rosszabb lesz ugyan, de kettőben (FG%, FT%) jobb. Erre is lenne persze megoldás, de az nagyon bonyolulttá tenné a dolgot.

This Post:
00
263174.686 in reply to 263174.685
Date: 8/23/2018 5:57:23 AM
Overall Posts Rated:
3333
Előre is bocs, hosszú lesz. Csak példaként mutatom, mert ugyan többet kell számolgatni, meg taktikázni, de sokkal realisztikusabb, mint a mi tavalyi beállításaink:

Játszottam fantasy NBA-t másokkal, az ő felfogásuk az volt, hogy:

- hanyagoljunk minden olyan mutatót, ami százalékos, mert az nem mutatja a valódi teljesítményt (30 pont 50%-kal vs 6 pont 75%-kal)

- a dobásokból úgyis nagyon sok pont összejön, ezért adjunk több pontot a nem-dobó kategóriákért

- a nehezebb dolgokat súlyozzuk (5/10 2pontos vs 5/10 hármas, OREB vs DREB)

- legyen több mínusz pontos kategória a rontott dolgokért, hogy a hatékonyabbakat felértékeljük

Egész pontosan így nézett ki a pontozás:

FGMI (kihagyott mezőnygól) -1 pont
FTMI (kihagyott büntető) -1 pont
3PMI (kihagyott hármas) -1 pont
FTM 1 pont
FGM 2 pont
3PM 3 pont
AST 2 pont
DREB 2 pont
OREB 3 pont
BLK 3 pont
STL 3 pont
TO -2 pont
PF -1 pont
TF -2 pont

Volt még GP, GS, és MP de azok szerintem feleslegesek, csak azért rakták be, hogy inkább a kezdőjátékosokat játszasd a cserék helyett.

A fenti dobásmutatókkal elérték azt, hogy bár ugyanúgy számít a dobószázalék, de nem sújtja azokat, akik pár százalékkal alacsonyabb dobószázalékkal, de kétszer/háromszor annyi pontot szereznek. A súlyozás arra is jó volt, hogy a hármasokat jobban értékelje a rendszer (háromszoros szorzó, vs kétszeres szorzó az FGMI-hez képest). Volt olyan ötlet, hogy az FGMI legyen -2 pont, de azt elvetettük, mert az 50% alatti dobóknál (3 pontosoknál 33,3% alatt) csúnyán mínuszba lehetett volna szaladni. Nem tudom, észrevettétek-e, de nincs PTS kategória, mert felesleges, a három fő dobásmutató ezt is kiadja összességében és nincs duplán számolva. Ugyanígy felesleges lett volna a PPM kategória is, mert aki sokat dob rá (és be) az eleve több pontot kap, felesleges megint ráduplázni. Ugyanígy nincs REB, mert a DREB és OREB megadja, csak az OREB 1,5-szer annyit ér.

A védőskillek súlyozása azért volt, mert egy steal, vagy blokk 2, esetleg 3 ponttól "szabadítja meg" az ellenfelet, plusz ugye a te csapatod támadhat, ezért ért ennyi pontot. Az OREB magasabb súlyozása azért volt, mert nehezebb, mint a DREB. A TF azért volt -2 pont, mert ugye eleve adtál egy büntetőt az ellenfélnek, plusz maradt náluk a labda.

Egyéb beállítások: 10 fős keret volt, 6 nevezhető játékossal naponta, én ezt kicsit soknak éreztem, nagyobb kihívás lett volna egy 8/5 felosztás. A pályára kerülő csapatban a hagyományos "minden posztra egy játékos" helyett volt 2 Guard, 2 Forward, 1 C, 1 UTIL, így sokkal szabadabban lehetett variálni (játszathattál 2 PG-t az 1PG+1SG helyett pl), mellettük volt 4 BE és 1 IR. Aukciós draft volt, games played limit: no-limit-re volt állítva.

Mondjuk ami még fontos, hogy ez total season points lebonyolítás volt, így nem volt olyan gond sem, mint a rotisserie-nél, hogy mindegy, hogy valakit 1, vagy 200 ponttal hagysz le, akkor is csak 1 pont különbség volt köztetek. Én mondjuk féltem tőle, hogy ez majd sokkal nagyobb szakadékot eredményez a csapatok között, de meglepő módon egész szoros lett a vége és sokat változott szezon közben is a sorrend (többet mint nálunk tavaly), de az is igaz, hogy itt mindenki végig aktív volt és folyamatosan taktikázott, hogy miben erősítsen, mit adjon fel időlegesen, stb.

Valaki említette a free agent auctiont is, nem rossz ötlet, én még sosem játszottam úgy, de jobban hangzik, mint a waiver order. Joe Black hiányolta a több cserét, ezt talán (Péter ötlete alapján) a felvehető FA-k számának korlátozásával lehetne erősíteni, van egy "Season Acquisition Limit" beállítás, ezt nyugodtan lehetne 10-20 körül maximalizálni, így ha valaki változtatni akar a csapatán, nem igazolhatna/dropolhatna ész nélkül egész szezonban, inkább csak a sérülések/alulteljesítések esetén lenne hasznos, cserélni viszont bármennyit lehetne. Trade deadline-t viszont ki kéne tolni a legutolsó időpontra.

Last edited by petermarshall at 8/23/2018 6:12:17 AM

This Post:
00
263174.687 in reply to 263174.686
Date: 8/23/2018 7:34:33 AM
Overall Posts Rated:
411411
Elsőnek nekem jónak tűnik. Aztán a puding próbája az evés, detszik, hogy nem százalékok vannak a dobásnál hanem +/-1. Az első szezonunkban is valami ilyesmi volt a kihagyott dobások -1-et értek.

Advertisement