Előre is bocs, hosszú lesz. Csak példaként mutatom, mert ugyan többet kell számolgatni, meg taktikázni, de sokkal realisztikusabb, mint a mi tavalyi beállításaink:
Játszottam fantasy NBA-t másokkal, az ő felfogásuk az volt, hogy:
- hanyagoljunk minden olyan mutatót, ami százalékos, mert az nem mutatja a valódi teljesítményt (30 pont 50%-kal vs 6 pont 75%-kal)
- a dobásokból úgyis nagyon sok pont összejön, ezért adjunk több pontot a nem-dobó kategóriákért
- a nehezebb dolgokat súlyozzuk (5/10 2pontos vs 5/10 hármas, OREB vs DREB)
- legyen több mínusz pontos kategória a rontott dolgokért, hogy a hatékonyabbakat felértékeljük
Egész pontosan így nézett ki a pontozás:
FGMI (kihagyott mezőnygól) -1 pont
FTMI (kihagyott büntető) -1 pont
3PMI (kihagyott hármas) -1 pont
FTM 1 pont
FGM 2 pont
3PM 3 pont
AST 2 pont
DREB 2 pont
OREB 3 pont
BLK 3 pont
STL 3 pont
TO -2 pont
PF -1 pont
TF -2 pont
Volt még GP, GS, és MP de azok szerintem feleslegesek, csak azért rakták be, hogy inkább a kezdőjátékosokat játszasd a cserék helyett.
A fenti dobásmutatókkal elérték azt, hogy bár ugyanúgy számít a dobószázalék, de nem sújtja azokat, akik pár százalékkal alacsonyabb dobószázalékkal, de kétszer/háromszor annyi pontot szereznek. A súlyozás arra is jó volt, hogy a hármasokat jobban értékelje a rendszer (háromszoros szorzó, vs kétszeres szorzó az FGMI-hez képest). Volt olyan ötlet, hogy az FGMI legyen -2 pont, de azt elvetettük, mert az 50% alatti dobóknál (3 pontosoknál 33,3% alatt) csúnyán mínuszba lehetett volna szaladni. Nem tudom, észrevettétek-e, de nincs PTS kategória, mert felesleges, a három fő dobásmutató ezt is kiadja összességében és nincs duplán számolva. Ugyanígy felesleges lett volna a PPM kategória is, mert aki sokat dob rá (és be) az eleve több pontot kap, felesleges megint ráduplázni. Ugyanígy nincs REB, mert a DREB és OREB megadja, csak az OREB 1,5-szer annyit ér.
A védőskillek súlyozása azért volt, mert egy steal, vagy blokk 2, esetleg 3 ponttól "szabadítja meg" az ellenfelet, plusz ugye a te csapatod támadhat, ezért ért ennyi pontot. Az OREB magasabb súlyozása azért volt, mert nehezebb, mint a DREB. A TF azért volt -2 pont, mert ugye eleve adtál egy büntetőt az ellenfélnek, plusz maradt náluk a labda.
Egyéb beállítások: 10 fős keret volt, 6 nevezhető játékossal naponta, én ezt kicsit soknak éreztem, nagyobb kihívás lett volna egy 8/5 felosztás. A pályára kerülő csapatban a hagyományos "minden posztra egy játékos" helyett volt 2 Guard, 2 Forward, 1 C, 1 UTIL, így sokkal szabadabban lehetett variálni (játszathattál 2 PG-t az 1PG+1SG helyett pl), mellettük volt 4 BE és 1 IR. Aukciós draft volt, games played limit: no-limit-re volt állítva.
Mondjuk ami még fontos, hogy ez total season points lebonyolítás volt, így nem volt olyan gond sem, mint a rotisserie-nél, hogy mindegy, hogy valakit 1, vagy 200 ponttal hagysz le, akkor is csak 1 pont különbség volt köztetek. Én mondjuk féltem tőle, hogy ez majd sokkal nagyobb szakadékot eredményez a csapatok között, de meglepő módon egész szoros lett a vége és sokat változott szezon közben is a sorrend (többet mint nálunk tavaly), de az is igaz, hogy itt mindenki végig aktív volt és folyamatosan taktikázott, hogy miben erősítsen, mit adjon fel időlegesen, stb. 
Valaki említette a free agent auctiont is, nem rossz ötlet, én még sosem játszottam úgy, de jobban hangzik, mint a waiver order. Joe Black hiányolta a több cserét, ezt talán (Péter ötlete alapján) a felvehető FA-k számának korlátozásával lehetne erősíteni, van egy "Season Acquisition Limit" beállítás, ezt nyugodtan lehetne 10-20 körül maximalizálni, így ha valaki változtatni akar a csapatán, nem igazolhatna/dropolhatna ész nélkül egész szezonban, inkább csak a sérülések/alulteljesítések esetén lenne hasznos, cserélni viszont bármennyit lehetne. Trade deadline-t viszont ki kéne tolni a legutolsó időpontra.
Last edited by petermarshall at 8/23/2018 6:12:17 AM