Nie dziwie się tez VJ, że daje "odpadki" Tobie, bo jakby Ci dal najlepszych to osłabił by jeszcze bardziej kadre a w u-21 liczy się każdy skil.
Odpadki? Mi się wydaje, że oddał najlepszych. Widocznie reszta nie nadaje się do NT. Już kiedyś pisałem, że jak byłem scautem pierwszoroczniaków to w całej bazie konkretnej pozycji było w granicach 4-7 graczy z całkiem niezłym SS, fajnymi bokami i dostatecznie dobrym potencjałem do NT. Z resztą teraz piotras3 też twierdzi, że nie zostało mu nic fajnego.
Czy nikt nie wpadł na to, że po prostu nazwijmy to "przetrwanie" tych wyjątkowych graczy i dociągnięcie ich do NT nie jest wcale takie łatwe, że sporo graczy porzuca trening niezależnie od tego co zrobią scauci i nawet niezależnie od stanu finansów? Owszem pewnie kłopoty finansowe jeszcze pogłębiają ten problem, ale też nie jest tak że brak kłopotów finansowych go rozwiązuje. Jest wiele innych powodów, które wpływają na rezygnację z treningu zawodnika. Na bardzo wiele z nich scaut nie ma żadnego wpływu.
Uwierzcie mi, że ogromna większość zawodników z tych których dostawaliśmy/dostają scauci jest czarna w bokach.
Według mnie największym naszym problemem jest to, że nasi najlepsi gracze nie trafiali do naszych najlepszych klubów. To się powoli zmienia więc myślę, że będzie coraz lepiej. Do tego trenowanie boków (projekt Hawkeyeda) pewnie popyt na polskich graczy wśród PLK-owców jeszcze zwiększy.
Także nie ma co narzekać, że mało dostaliśmy itd., itp.. Tak jak już wielokrotnie powtarzałem...jak będzie powstawał z tego projektu choć jeden wybitny gracz (powiedzmy klasy Świątczaka) na każdą pozycję, nawet co dwa sezony to będzie świetnie i będzie to sukces tego projektu. Takie są realia, a my bądźmy realistami.
Mam wrażenie, że oczekiwania co do tego projektu wielu jego entuzjastów, obserwatorów, a nawet pomysłodawców są zbyt wygórowane i mało realne. Rozumiem niecierpliwość, chęć oglądania spektakularnych zwycięstw, zdobywania medali itd.. ale nie da się w sezon, dwa, czy nawet trzy tak nagle wszystkiego odmienić. Proces tworzenia zawodnika do NT jest bardzo długi (optymalnie około 8-9 sezonów). Pewnie wcześniej jak za 8-9 sezonów nie poznamy efektów pracy Hawkeyeda. Tak naprawdę to do NT zaczynają dopiero pukać gracze, którzy zaczynali treningi pod opieką m4tiego, a było to dość dawno;-)