W którym miejscu sobie zaprzeczyłem? Stwierdziłem jedynie, że potrzeba więcej skautów, aby polepszyć kontakt z właścicielami. W ten sposób, zwiększając liczbę skautów, można poprowadzić także efektywnie więcej programów, ponieważ każdy skaut może odpowiadać za inny schemat treningu.
Przy zerowym kontakcie menadżera-właściciela ze skautem oczywiście, że można wytrenować zawodnika. Jednak jest to domena użytkowników doświadczonych. Grasz w BB niemal od początku istnienia polskiej ligi, a standardowy menadżer-właściciel nie ma takiej wiedzy z prostego powodu. Ogromna ilość zawodników kadry pochodzi z draftu z 5 ligi. Jeśli taki użytkownik postanowi zatrzymać utalentowanego zawodnika dla siebie to trzeba go nakierować na odpowiedni tok.
Poradnik nie jest czymś złym. Nie neguję tego. Im więcej wiedzy na forum tym lepiej, jednak zastanów się jaki odsetek osób przegląda forum, a jaki dodatkowo przeczytałby kilka stron postów dotyczących treningu.
Widocznie za dużo piszę skrótami. Faktycznie można zrozumieć, że SS10 rocznika spadł, jednak to jest wątek o kadrze u21 i w takim kontekście piszę. Skoro spadł SS10 rocznika to mam na myśli w odniesieniu do 12-18 zawodników powołanych do kadry. Mamy mniej wyjątkowych zawodników. Zatem stosunek zawodnika z SS60 na 1 miejsce w kadrze spadł. Oczywiście dla rozgrywek u21 nie ma to najmniejszego znaczenia, bo każdy rocznik rywalizuje jedynie ze sobą, jedynie dla nt będzie miało to znaczenie, gdzie znajdują się różne grupy wiekowe.
Pensje zawodników prosto z draftu przez wiele sezonów w ogóle nie spadały. Teraz spadły jednorazowo, pomiędzy tym a poprzednim draftem skumulował się za jednym razem spadek, który pozostałych zawodników doświadczał stopniowo przez kilka sezonów.
Mówiąc o tempie spadku przyjmujemy ten i ostatni sezon. Różnica pensji rookies w tym sezonie w porównaniu z 21 sezonem jest wyższa w ujęciu % niż pozostałych zawodników na rynku. Jeśli jest to jednorazowa korekta to oznacza, że jest to krzywdzące dla zespołów w zeszłych sezonach, ponieważ płaciły więcej za produkt, który mógłby/powinien kosztować mniej. Jeśli w przyszłości będzie już co sezon odbywać się korekta pensji to problem zniknie.
Last edited by Pewu at 11/29/2012 6:48:35 AM