BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Kosarka, analiza, taktika i diskusija

Kosarka, analiza, taktika i diskusija (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Dock

To: Dock
This Post:
00
235782.680 in reply to 235782.679
Date: 1/28/2014 5:58:26 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
@mc,da se ja ne pravim pametan,da potrazimo stucno misljenje medinciskog aspekta povrede prednjih ukrstenih...Evo sta kaze...

Prednji ukršteni ligament – (ligamentum cruciatum anterior) dug je oko 4 cm i zategnut je u punoj ekstenziji pri fleksiji od povrede-ligamenta-kolena 20 do 50 stepeni. Najčešće se povređuje sa medijalnim kolateralnim ligamentom i to najčešće u abdukciji, hiperekstenziji, hiperfleksiji, i spoljašnjoj rotaciji. Prednja ukrštena veza se često prekida dejstvom posebnog mehanizma pri povredama medijalnog meniskusa, a u slučaju blokade kada se koleno forsirano ekstenzira preko interponiranog tkiva. Istegnuće ligamenta, a posebno prednje ukrštenog je česta sportska povreda. Njegov osnovni zadatak je da poveća stabilnost kolenog zgloba. Istegnuće ligamenta se relativno brzo rešava, dok naprsnuća sa sobom povlače i kidanje hrskavice kolena (meniskusa, najčešće medijalnog). Povreda nastaje usled jakog i silovitog udarca u koleno i iskretanja kada je koleno savijeno i hiperekstenziji (kada je ispruženo). Ova povreda je česta u kontaktnim sportovima, u sportovima sa loptom, u zimskim sportovima, a ligament se može pokidati i nehotičnim saplitanjem i gaženjem fudbalske ili teniske lopte. Javlja se bol, otok, i krv unutar kolena. Kretanje je ograničeno, javlja se ukočenost kolena. Koleno je nestabilno, a simptomi se mogu razviti za nekoliko sati. Ovo su najteže povrede za ovaj ekstremitet, jer ligamenti pojačavaju stabilnost kolenog zgloba, ali na žalost i česta pojava i najčešće se operativnim zahvatom završavaju

Inace,da,povreda prednjih ukrstenih ligament dovodi do povrede meniskusa...Biomehanicki gledanone moguce je povrediti prednje ukrstene a da ti meniscus ostane zdrav,odnosno kidanje prednjih ukrstenih ligamenata jeste najteza posledica povrede meniskusa...To nije niukavoj kontradiktornosti,naprotiv...

Sto se tice akumuliranog I trenutnog umora,nema smisla pricati,ako postoji akumulirani,po logici stvari postoji I trenutni umor,tu nema razlike.igraci Partizana imaju obe vrste umora,to I jste poenta !

Treninzi nisu mit,kao sto nije mit I da se igraci za lose zalaganje sankcionisu pojacanjem inteziteta treninga,to se radi u svim klubovima,samo je problem sto ne igraju u svi klubovima 3 igraca 40min,pa je to u nasem slucaju pogubno.Inace ne znam da li si znao da DV ima obicaj da nekim igracima neda da zavrse trening pre nego ubace 10trojki za redom bez promasaja,to zna da potraje I po 2h,jer je igrac sve umorniji I sve dekoncentrisainiji.Ovo ti tvrdim sa punom odgovornoscu za ovde napisano...

Edit: pisalo je 320 do 50 stepeni a znam da je podatak ovakav kako sam ga prepravio jer sam pre manje od mesec dana citao tekst o ukrstenim ligamentima. :)

Last edited by Mod-LeBron at 1/28/2014 8:14:28 AM

This Post:
00
235782.681 in reply to 235782.680
Date: 1/28/2014 6:02:10 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Seltiksi docekali Netse, na video bimu pusteni tribute video snimci posveceni KGu i Polu PIrsu. Ovacije 19.000 ljudi

http://sport.blic.rs/Kosarka/NBA/246963/Zasto-je-19000-lj...

This Post:
00
235782.682 in reply to 235782.680
Date: 1/28/2014 10:28:31 AM
Overall Posts Rated:
175175
Tacno je da se kod Duleta trenira vise nego u drugim ekipama,ali ovo za ubacivanje trojki po zavrsetka treninga,nije Duletov specijalitet,vec se radi u gotovo svim ekipama.Slazem se da umor utice na ove povrede,ali mislim da ne iznosi vise od 20-30%.Uostalom Dule je trener vec vise od deset godina pa se to nije ranije desavalo.E,sad tacno je i da je ove godine roster manji,a minutaza veca.
S druge strane poznato je da su kod Dude pripreme reprezentacije trajale vise od dva i po mjeseca,dok kod drugih traju oko 40 dana,a cinjenica je da nijedan igrac koji je prosao pripreme sa repkom,nije dozivio takvu povredu.
Dakle ima tu svega,ali ne mislim da postoji samo jedan,razlog,ima i umora,ali i (ne)srece,a vjerovatno i sklonosti ka povredi itd. Vidimo sta se desilo sa Falkaom,Volkotom,Suboticem,a ne vjerujem da nemaju najsavremenije treninge,fizioterapeute,i uopste uslove za rad.

Last edited by zalosna sova at 1/28/2014 10:29:28 AM

This Post:
00
235782.683 in reply to 235782.682
Date: 1/28/2014 10:57:41 AM
Overall Posts Rated:
353353
Samo Gagić i Musli nikako da se povrede, posle svi pljuju po njima a oni ljudi najspremniji.

This Post:
00
235782.684 in reply to 235782.683
Date: 1/28/2014 11:27:11 AM
Overall Posts Rated:
21832183
mozda zato sto igraju domine..

This Post:
11
235782.686 in reply to 235782.685
Date: 1/28/2014 6:42:54 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
E upravo. Evo i jednog posta gdje su pomenuti bas Vujosevic sa jedne i Subotic, Falkao i Blazikovski sa druge strane :).

http://sportal.rs/news.php?news=118305

Ovaj tekst je traljav pokusaj zamene teza i ukazivanje samo na cinjenice koje odgovaraju odbrani Duleta Vujosevica. Ipak mu se provukao i jedan podatak koji je zanimljiv: u 10 sezona NBA od ovu povredu je imalo 36 igraca.

30 timova=> 30x12 igraca= 360 igraca
360 igraca x 10 sezona = 3600 igraca
36/3600x100=1

za 10 sezona u NBA je ovu povredu imalo 1% igraca, koliki procenat igraca Partizna je imalo ovu povredu?

Ne napadam tebe, nemoj pogresno da me razumes, samo komentarisem tekst koji je ovaj novinar napisao i koji je svoju privrzenost jasno definisao kometarima tipa: a da nijedan nije viđen ni blizu "Pionira", jedino logično objašnjenje je da je bio na probi kod Vujoševića, Verovatno je u zemlji lenjivaca i to moguće i sl

Jedan od razloga sto sam postovao komentar Sase Banjaca je to sto je on Partizanovac (i kosarkaski trener) i samim tim ne moze da se odmah stavi u dusebriznike koje ovih dana pominju i Vujosevic i Danilovic igrajuci na kartu srpskog mentaliteta tj znajuci kako ce to da zazavuci u usima navijaca.

Zanimljivo da niko nije spomenuo situaciju oko Van Persija. Van Persi je igrac koji je tokom karijere kuburio sa povredama i cesto je propustao i po pola sezone zbog njih. Prosle sezone pod Fergusonom Van Persi nije imao ni jednu povredu i odigrao je svih 38 ligaskih meceva za Junajted. Sa dolaskom Mojesa doslao je do promene dela strucnog staba i nacina treniranja, ugledni holandski fizioterapetu je na pocektu seznone izjavio da su Mojesovi nacini treninga zastareli i da ce Van Persi imati problema da ostane fit i da bude na raspolagnju za SP (mrzi me sad da trazim link, ali naci cu ako nekog interesuje) Van Persi je vec imao dve povrede u sezoni i odigrao je 12 od 22 utakmice za Junajted.

Sportska medicina je danas na visokom nivou i sada se pomocu raznih tesotva prati fizicka sprema igraca kao i prepoznaju genetske predsipozicije prema odredjenim povredama, u odnosu na to se odredjue rezim treninga.

Odgovornost za ove povrede u svakom slucaju snosi i strucni stab, pocevsi od kondicionih trenera i fizioterapeuta pa do onoga ko ih je zaposlio, Vujosevica. Ako su igraci imaju genetske predispozicije za povrede ili su bili premoreni, neko je to treba da primeti i da signalizira treneru, neko je trebao da smanji intezitet treninga itd itd

This Post:
00
235782.689 in reply to 235782.688
Date: 1/30/2014 1:00:16 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Ja se slazem da premor utice na povecanje rizika povreda i sve ovo stoji.

Potpuno tacno.
Problem i nije u tome sto igraci treniraju nego u tome sto napor treninga i utakmica nije ispracen sa odgovarajucim odmorom.
U odmoru misici se regenerisu i rastu, ovo ce ti objasniti u bilo kojoj teretani tzv zlatni trougao - trening- ishrana-odmor. Umoran misic nema snage da odradi posao kako bi to inace uradio i onda dolazi do povreda.

Ali da bi se toliki ritam utakmica odigrao u sezoni i toliko mnogo utakmica igraci moraju biti spremni.

Spremni znaci u treningu i odmorni. U posao strucnog staba spada da odredi kolicinu treninga i odmora da bi igraci bili spremni

A za dzabe onda da se ne bi povredili da se cuvaju a da ne budu fizicki dovoljno pripremljeni za sezonu? :)

Fizicka sprema se posle pripremnog perioda odrzava i treninzima ali tako da ne dodje do premora

This Post:
22
235782.690 in reply to 235782.689
Date: 1/30/2014 1:01:30 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Sport Scinece: Lebron protiv Duranta

http://www.youtube.com/watch?v=jQD31Fv_gmk