BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] PG/SG

[NT] PG/SG (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
65605.689 in reply to 65605.688
Date: 9/15/2009 7:49:30 AM
Overall Posts Rated:
2121
Uprzedzenia? Ty też przyłączyłeś do tych którzy twierdzą, że jedni są My a drudzy Wy? :/ Wiesz doskonale, że uważam Cie za świetnego prezesa więc nie sugeruj mi znów jakiejś zawiści;]

Nie możemy twierdzić, że wzrost niema znaczenia bo ma i to widać. Posiadając taki wzrost na pograniczu 2m jest on umierkowany do treningu zarówno podkoszowego jak i obwodowego.

Zgodzę się z Tobą, że te cyferki nie odzwierciedlają znaczenia skili ale prosiłeś o definicję więc ją dostałeś;]

Nie przymykam oka na IS, napisałem że to można później uzupełnić:)

Lucjan Niedźwiecki to mam nadzieje nasz przyszły SF, który teraz otrzyma kilka treningu ISa na 1 pozycji, planuje tak z 3 lvle mu wbic ISa jak się da:). Może moim zdaniem też grać na SG oczywiście i własnie na tą pozycję był dotychczas przygotowywany;]

Po to marnować sezon aby uzupelnic jego braki, masz racje pewnie, że to nie warto ale w kontekście u21 o nim nie myślałem;]

This Post:
00
65605.690 in reply to 65605.689
Date: 9/15/2009 8:05:46 AM
Overall Posts Rated:
112112
Jak widzisz 90% z tych najważniejszych skili taki SF ma więc nie rozumiem bulwersu ale pewnie za chwile mi wyjasnisz, że się myle.

To odczytałem jako ironię z Twojej strony, ale widać przewrażliwiony jestem po ostatnich przekomarzaniach na forum ;) Nie było sprawy :)

Przez ten wzrost na pewno jest ukierunkowany na SF...Mi to jednak nie wystarcza i nie jest w stanie przesłonić wad, których nigdy nie przeskoczy. Wolę stracić trochę/trochę więcej przez ten wzrost niż robić z niego główne kryterium...

No i właśnie...Niedźwiecki pewnie na SF będzie pogrywał...ale nie dlatego, że to ideał na SF w tej chwili, ale dlatego, że inni nie mają chęci trenować IS/ID/RB i taki Niedźwiecki okazuje się jednym z najlepszych pod koszem...Dążmy więc do tego, żeby tacy jak on teraz byli w przyszłości SG pod LI, a SFy były jeszcze lepsze pod koszem...Oczywiście jeśli właściciel będzie chętny do treningu podkoszowego w tym sezonie to będzie to bardzo mile widziane i Leszek na pewno nie pogardzi :)

Dzięki potencjałowi niestety pod NT też niefajna opcja...Ja bym po prostu patrzył na niego tylko i wyłącznie pod kątem PG czy SG i to raczej pod opcje obwodowe, a nie podkoszowe (właśnie przez ten IS). Temat czegokolwiek podkoszowego zamknąłbym na zawsze.

Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 9/15/2009 8:06:08 AM

This Post:
00
65605.691 in reply to 65605.690
Date: 9/15/2009 8:20:49 AM
Overall Posts Rated:
2121
Masz rację co do tego, że jednak z niego SFa nie będzie ale nie zgodzę się z tym aby takich graczy skreślać na początku:) trenować ich i jeszcze raz trenować a jak w wieku 21 nadal wapnę będą to powiedzieć tylko trudno i jechać z koksem dalej.

Co do Lucjana to jego manager cypis82 poświęca się dla kadry i zawsze trenuje gracza tak jak go oto poproszę, nie udziela się na forum, nie nazywa się szalonym tylko robi to co do niego należy. Zapominamy troszkę własnie o managerach, którzy w skromny, zaciszny sposób sobie graczy trenują. Zapytałem się czy potrenuje mu IS, zgodził się, zapytałem czy na 1 pozycji, też napisał OK. No ale dobra, nie o tym jest dyskuja ale musiałem to napisać w kontekście tej lekkiej propagandy, która ostatnio się na forum pojawiła;].

Pisząc o Lucjanie pewnie dostałeś baze od Leszka uaktulanioną, to korzystając z tego zwróć uwagę na Marcina Wojtasa. Sam widzisz jaki ma IS i RB więc sa managerowie, którzy potrafią przed dłuższą chwilę potrenować obwodowego na C;].

Też jestem za tym aby w kadrze grali SFi z bazy SFów ale nie moja wina, że Leszek woli brać z SG/PG SFów niż z nominalnyh SF:(.

This Post:
00
65605.692 in reply to 65605.690
Date: 9/15/2009 8:20:56 AM
Overall Posts Rated:
299299
Z ciekawostek Szypulski będzie trenował trenerem 6lvl skille podkoszowe, nowy właściciel chce z niego zrobić PF-a, mimo ze aktualnie ma skille idealne dla SG ;))
Jeśli będzie go trenował tak wytrwale jak opowiada, to za 3 lata będziemy mieli SF/PF prawie idealnego :))

a Niedzwiecki będzie grał na SG/SF zależnie od potrzeb :))

Last edited by Leszek(World Champion) at 9/15/2009 8:23:34 AM

This Post:
00
65605.693 in reply to 65605.691
Date: 9/15/2009 9:08:44 AM
Overall Posts Rated:
112112
Tylko, że właśnie...my mówimy trudno, a taki właściciel zniechęca się już do repr być może na zawsze niezależnie od tego, że być może dzięki temu 3-4 sezonowemu treningowi ma super grajka. Luźna myśl z mojej strony, ale jeśli chodzi o mnie to ja się coraz mocniej do niej przekonuję na każdym kroku...

Co do cypis82...chwała Mu za to :) Ja wiem, że tacy właściciele są i brawo dla nich. Akcja Myszy też jest dobra byle trzymała się wytyczonych przez siebie ram i była konsekwentna - tak jak często powtarzałem, ja staram się podchodzić do sprawy z dystansem.

Co do Wojtasa...Ja wiem, że są tacy właściciele...tylko jest ich za mało ;P Tam zresztą wzrost pewnie mocno właścicielowi dawał po oczach i w końcu sam uznał, że grzechem jest pod koszem go nie ustawiać ;) Swoją drogą czy to nie dobry materiał na PF? Na SF by trzeba obie obrony wyciągać (no miło by było w każdym razie), a tak może tylko jedną...Tylko mimo wszystko chyba kapkę późno już jest...

Też jestem za tym aby w kadrze grali SFi z bazy SFów ale nie moja wina, że Leszek woli brać z SG/PG SFów niż z nominalnyh SF:(.

A mi wcale na tym nie zależy :) Chcę tylko aby do repr wychodzili odpowiednio wytrenowani grajkowie - a jak już są odpowiednio wytrenowani to niech są do niej powoływani :) W tej kadencji zapowiada się przewaga SG...W poprzedniej zaś więcej było z SF...tylko co z tego skoro z tych SFów większość wyglądała jak SG. Mam nadzieję, że po tych rozdzieleniach, które robił Mr. President z tym draftem będzie to wszystko się lepiej układało i skaut SF będzie skautował SFom, a ten od obrońców obrońcom - wszystko wynika z dziur we wzorach na pensje, ale o tym już było :)

This Post:
00
65605.694 in reply to 65605.686
Date: 9/15/2009 9:14:37 AM
Overall Posts Rated:
4747

Bo nie wiem, ile i jakich postów trzeba jeszcze napisać, żeby nie powielać tego samego błędu - bez osobistej urazy, bo nie chodzi tu tylko i wyłącznie o Ciebie (nie, Leszek o Ciebie też konkretnie nie ;P...o szeroki ogół chodzi...) :/ Wydaje mi się, że bardzo wiele osób rozmija się już na poziomie definicji tego, co SF powinien sobą prezentować...

Dobrze by było to raz na zawsze wytłumaczyć: czym jest SG pod LI, czym SF, a czym PF...

czym??? ja nie jestem w BB najlepszy...

This Post:
00
65605.695 in reply to 65605.692
Date: 9/15/2009 9:16:57 AM
Overall Posts Rated:
112112
No i gitara - dobrze, że właścicielom coraz częściej przychodzą do głowy takie pomysły/są do nich skutecznie namawiani :) Tylko, żeby przez ten wzrost zapału nie stracił ;) a no i nie wiem, czy dla świętego spokoju na długo jeszcze jednego skoku w OD by nie kopsnąć?

Swoją drogą masz jakieś minimum jeśli chodzi o obronę na dystansie u obwodowych (szczególnie SG)? I dlaczego takie niskie? :)
Miałem spytać już w kampanii, ale nie chciałem bruździć po krępującym pytaniu o SF ;)

From: hatchet

This Post:
00
65605.696 in reply to 65605.695
Date: 9/15/2009 9:26:02 AM
Overall Posts Rated:
99
Jak powstał trend mówiący że PG pod LI może nie mieć JS?
Sory, ja widać jestem graczem starej daty i dla mnie PG to taki grajek z podaniem, obrona i rzutem.
Ja rozumiem że może mieć niższy poziom JS czy JR no ale żeby nie mieć go wcale?
Jak rozumiem" przykład dał Świątczak jak wyglądać mamy".

Oczywiście to temat w kontekście jednego młodzieńca z proponowanych przez ciebie.
Bo tak z awfula to do jakiegoś możeeee medicora dojdzie bez podbijania JS na siłę.
IMO to mało jak na PG.

From: m4ti_

This Post:
00
65605.697 in reply to 65605.696
Date: 9/15/2009 9:40:38 AM
Overall Posts Rated:
2121
Ja tak twierdzę wnioskując po tym ile razy taki PG rzuca z obwodu jak sie gra LI, tych rzutów oddaje kilka podejrzewam, że rzadko więcej niż 4:), nie trenując u takiego rzuty a zamiast tego DV,HN,PS,IS wymuszamy inne zagrania czyli wejscie pod kosz, podania a nie własnie wspomniane przez Ciebie rzuty z obwodu;].

Aha i taki PG nie jest pozbawiony kompletnie rzutów tylko ma je znacząco ograniczone w stosunku do swoich kolegów;]

This Post:
00
65605.698 in reply to 65605.694
Date: 9/15/2009 9:48:34 AM
Overall Posts Rated:
112112
Ja będę dopiero za jakieś dwa sezony, ale mogę już teraz odpisać ;)

Dla mnie...istotne...dla mnie :)

SG pod LI:
SG taki jak teraz zazwyczaj gra na SF...
Czyli właśnie jakieś 13-14 w rzucie z wyskoku, zasięg wedle uznania (9 i wyżej), obrona na dystansie 11-12 i wyżej, podania, kozłowania, wejścia ile da radę...a skoro pod LI to ja bym właśnie tam widział jakieś 6-7 w rzucie z bliska...zresztą zbiórki/obronę pod koszem/bloki to ja też bym jak najwyższe widział u takiego pana, wyższe niż 4-5...

SF:
To co wyżej...Tyle, że odpuszczamy trochę z obwodu treningów Rzutu z wyskoku, zasięgu, być może podań, wejść, kozłowania na rzecz treningów podkoszowych...I wychodzi jakieś 11-12 w Rzucie, około 9 w zasięgu, 11-12 w obronie...a pod koszem ile się uda...Mile widziane jakieś minimum 10-11 w rzucie z bliska, obronie pod koszem, zbiórkach...

PF:
To co wyżej tylko, że dla takich co się urodzą ze słabszym zasięgiem i dużo większym wzrostem...Czyli jakieś 10-11 w rzucie z wyskoku, około 10 w obronie na dystansie, fajne podania i wejścia pod kosz (najlepiej już od urodzenia)...a reszta to już ładowanie ile wlezie w podkoszowe, żeby był godny stania w trumnie :)

Założenia pod U21...Pisane na szybko na bazie tego, ile wydaje mi się, że dałoby radę w tym czasie wyciągnąć oraz przy założeniu, że ja jednak lubię obronę. Oczywiście można kombinować i przestawiać graczy ze względu na graną taktykę i to co zagra rywal...Grając na przykład Runa dałbym na SG klasycznego SG z wypasionym obwodem, a na SF opisanego wyżej SG pod LI, tak żeby spod kosza też coś potrafił trafić...

This Post:
00
65605.699 in reply to 65605.695
Date: 9/15/2009 10:13:01 AM
Overall Posts Rated:
299299
Minimum to myślę, że tak 12 :) choć nie zawsze jest spełnione, najchętniej bym same 14 widział, ale nie zawsze się da ;) aktualnie mamy 1go takiego co ma 14 OD :))

Advertisement