No tak, została zaniedbana ze wszystkich stron jak piszesz. To złożona kwestia. Myślę też, że spory wpływ na zmniejszenie zainteresowania koszykówką miało to, że od końca lat dziewięćdziesiątych gdy tvn stracił prawa do NBA, koszykówka jest pokazywana u nas tylko w płatnych telewizjach. Ja od lat oglądam ją na canal plus ale nie każdy chce czy może za to tyle płacić. Przez jakiś czas można było oglądać NBA na DSFie ale potem ten kanał zniknął z kablówek. Potem nie było długo żadnej alternatywy poza wizją sport a potem canalem plus a dopiero później pojawił się league pass, który zresztą jest jeszcze droższy nić canal plus. Oczywiście są jeszcze straemy ale jakość jest zwykle marna a zresztą zanim pojawił się w niemal każdym domu szybki internet to i tak przez kilka lat była luka gdy za oglądanie najlepszej koszykówki jednak trzeba było płacić.
To jeśli chodzi o NBA. Jednak myślę, przynajmniej po swoim środowisku z dzieciństwa gdy miałem 13 lat i zacząłem swoją przygodę z koszykówką, że to amerykańska liga była głównym motorem napędowym. Oczywiście wielu fanów NBA interesowało się też koszykówką z naszego kraju ale też było wielu takich, którzy jarali się tylko NBA.