Tak jsem zpracoval takový první návrh, jak by to asi mohlo vypadat. Samozřejmě uvítám diskuzi a případně nápady jak to vylepšit.
Jak jsem naznačil už v předchozím příspěvku, spolupráce s manažery se zhoršuje. Navíc komunita více a více upadá (nyní je nás už pod 300) a díky tomu nemáme pořádnou základnu a tudíž nejsme pořádně konkurence schopní. Je podle mě na čase udělat změnu.
Inspiroval jsem se konceptem Flumpinky, která kandidovala s něčím podobným dříve. Flumpinka měla v úmyslu ve svém konceptu sledovat hráče pouze pro NT. I když jsem byl dříve velkým odpůrcem tohoto konceptu, tak nyní je to asi zřejmě nevyhnutelné. Já jsem dlouho přemýšlel nad tím, jak dát i začínajícím týmům šanci vytrénovat hráče pro U21 a pomoci mu se začátkem ve hře. Proto bych můj koncept rozdělil na 2 skupiny: zkušení a začátečníci.
Zkušení:
1. Jsou to týmy, které v době draftu mají za sebou odehrané 4 sezóny.
2. U nich by se sledovali pouze hráči s šancí na NT.
3. Týkalo by se to hráčů s potem 10+, 10 a 9 (u hráčů pot 9 by to bylo po probrání s NT trenérem - myslím si, že časem stejně budeme muset přejít i na trénink pot 9 pro NT, protože např. v posledním draftu byli jen 4 hráči s pot 10, kterým bylo 18 let)
4. Na soupisce vždy min. 7 hráčů.
Začátečníci:
1. Jsou to týmy, které v době draftu mají za sebou odehrané pouze 3 a méně sezón a jsou ve 3. lize.
2. Tyto týmy by mohly trénovat i hráče s nižším potem (stejně jako doposud - perimetr 6+ a podkoš 7+)
3. Na soupisce min. 5 hráčů – podmínka pravidelný trénink.
Klady:
1. Pokud chce déle hrající manažer trénovat hráče pro NT/U21, tak si musí pořídit hráče s šancí pro NT. Hráč bez šance na NT nemá možnost hrát za U21.
2. Vznikne tím i větší poptávka po NT a nebudou nám utíkat do ciziny, jako tomu bylo v posledních letech. Týká se to jak mladších, tak starších hráčů.
3. Začátečníci mají motivaci (učit se) trénovat mladé hráče, protože nováčci mají garanci 5 hráčů na soupisce.
4. U manažerů vlastnící hráče, kteří budou na soupisce, tak uvidíme, jak dokáží dodržovat minuty.
5. Vznikne tím větší spolupráce NT a U21. Např. při hledání kupce pro hráče.
Zápory:
1. Hráči nemusí mít až takovou kvalitu, jelikož u zkušených manažerů mohou trénovat podle staršího nebo nováčci občas mohou zapomenout nebo nemusí mít pořádného trenéra.
2. Ztratíme úplnou konkurenci schopnost.
Nominace hráčů na soupisku:
zkušení: min. 7 hráčů se šancí na NT – podmínka: při malém počtu se doplní z mladších ročníků se šancí na NT
nováčci: min. 5 hráčů se šancí na NT – podmínky: hráči musí pravidelně trénovat na domluvené pozici, při malém počtu se doplní hráči, kteří mají šanci na NT
Představa jak by mohla vypadat spolupráce (záleží na dohodě s NT trenérem):
NT trenér – hráči nad 21 let
U21 trenér – hráči 18-21 let
skaut U21 - nováčci
Uvítám jakékoli nápady na vylepšení tohoto konceptu nebo názory jak by se měla U21 vést.