Najpierw trochę nie na temat.
Porównałem sobie na szybko statystyki dwóch graczy (znalazłem na TL'u). Obaj mieli zbliżoną liczbę minut w meczu (A - 34,8 i B - 34,1) ilość rozegranych spotkań oraz w miarę wymierną liczbę oddanych rzutów za trzy (A - 160 i B - 198). Obaj grają w tym samym klubie, więc nie ma mowy o "różnicach ligowych". Z reguły grali w tych samych spotkaniach.
Co prawda zasię nie odpowiada tylko za rzuty zza linii trzech punktów, a najprawdopodobniej za wszystkie rzuty, które nie kończą się wsadem, ale porównałem skuteczność właśnie za trzy. Wysokość skilli na tyle wysoka, że zawodnik na pewno potrafi dorzucić piłkę do kosza i nie ma tzw. "niedolotów" :)
Zawodnik A:
Rzut z wyskoku (JS) - świetny (13)
Zasięg rzutu (JR) - wspaniały (15)
Zawodnik B:
Rzut z wyskoku (JS) - wspaniały (15)
Zasięg rzutu (JR) - świetny (13)
Skuteczność za trzy:
A - 38,1%
B - 36,9%
Czyli praktycznie to samo.
W moim klubie, gdzie obaj obwodowi mają identyczne wskaźniki rzutowe (oba skille na tym samym poziomie) różnica wynosi 4% (czyli nieco więcej).
Patrząc na TL widać, ze zawodnicy z wyraźną przewagą JR i JS trafiają mimo wszystko gorzej, niż kiedy sytuacja jest odwrotna (biorąc pod uwagę wystarczająco dużą ilość oddanych rzutów). Najlepiej jednak prezentują się gracze, którzy mają odpowiednio wysoki poziom obu tych cech ze sporym wskazaniem na Zasięg.
Wracając do tematu:
To jednak dotyczy raczej rzutów za trzy. Natomiast "rzuty z dystansu" podawane w statystykach meczowych (ang. "Outside Scoring"), obejmują także rzuty za dwa. Gdzie przebiega granica między "inside" a "outside"? Myślę, że widać to wyraźnie przy grze takimi taktykami jak Motion czy R&G. Jest to najprawdopodobniej obszar rozpoczynający się 3,96 m od kosza (czyli półokrąg zgodny z odległością od kosza linii rzutów wolnych) lub też całe pole gry poza "pomalowanym". Osobiście skłaniałbym się ku tej pierwszej opcji, ale głowy nie dam :)
A tym przypadku dużo ważniejsza wydaje się umiejętność Rzutu z wyskoku, bo tu już im wyższy JS tym lepiej, a JR wystarcza na poziomie 7-9, do oddawania całkiem sporej ilości poprawnych rzutów (choć im wyższy poziom tym lepiej :).
I na zakończenie:
Jeżeli chodzi o samą ocenę meczową, to biorąc powyższe pod uwagę myślę, że JS ma przewagę nad JR i zaryzykuję stwierdzenie, że dosyć wyraźną. Co więcej patrząc na postępy mojego zespołu utwierdzam się w tym przekonaniu. Pierwsze pół sezonu (mniej więcej) trenowałem zasięg, drugie pół rzut z wyskoku. Wyższe skoki w ocenie meczowej pojawiły się dopiero w drugiej części sezonu.
Ale kto by patrzył aż tak bardzo na oceny ;) Czasem się przydają, a czasem zupełnie nie odzwierciedlają wyniku :)
Last edited by Khazaad at 8/31/2009 4:49:48 AM