Καλησπέρα αγαπητέ φίλε,
Μου άρεσε το τελευταίο σκέλος της άποψης σου περί ισορροπίας στο πλεόνασμα και το έλλειμμα. Η άποψη να υπάρχει αντίστοιχα και για τους 2 κυρώσεις είναι άποψη του Κέϊνς, του μεγαλύτερου ίσως οικονομολόγου που υπήρξε. Αυτός λοιπόν υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία έχουν μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα και η Γερμανία και οι συν αυτή μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός εξισσορόπησης, ώστε τα πλεονάσματα να καλύπτουν τα ελλείμματα για να μην δημιουργούνται ανισότητες, που μπορούν να ανακυκλώσουν τα προβλήματα μιας οικονομίας ή συνδεόμενων οικονομιών μαζί.Θα σου πώ, επειδή το ξέρω ότι ο Δημόσιος τομέας είναι από τους πιο μικρούς στη Ε.Ε. και ό,τι λεγεται είναι μπαρούφα.Σίγουρα η υψηλή φορολογία, η διαφθορά και η γραφειοκρατία αποτελούν χρόνιες παθογένειες, οι οποίες επιβάλλεται να βελτιωθούν ή να εξαλειφθούν. Το σκληρό νόμισμα δεν έχει τόσα πλεονεκτήματα, όσα πιστεύεις, διότι ουσιαστικά ωφελεί την αύξηση των εισαγωγών, αύξηση ανεργίας (λόγω του κλεισίματος των εγχώριων βιομηχανιών), δεν μπορείς εύκολα να κάνεις υποτίμηση, άρα κάνεις εσωτερική που είναι πολύ χειρότερη και πάντα αποτυγχάνει.Αν η επιστροφή στη δραχμή γίνει χωρίς υποτίμηση και με μια ισοτιμία 1-1 δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, αν πεις ότι θα χρησιμοποιείς για τις εμπορικές σχέσεις και τις εισαγωγές σου το € και για την εγχωρια οικονομία τη δραχμή, την οποία φυσικά θα αποκλείσεις από τις αγορές, προκειμένου να μην πέσει θύμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας από τα διεθνή λαμόγια. Θα επιβάλλεις επίσης αποκλεισμό εξόδου κεφαλάιων από τις τράπεζες και έλεγχο για να μην υπάρχει εκροή συναλλάγματος.
Επίσης, κατ' εμέ θες σίγουρα κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μην χρειάζεται συνεχώς να δίνεις εγγυήσεις και μετρητά στις τράπεζες. Θα κρατήσεις 1-3 για να υπάρχει ένας υποτυπώδης ανταγωνισμός (θεωρητικά και μόνο) και το κράτος θα δίνει φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μόνο για σοβαρούς σκοπούς όμως (στεγαστικό, επιχειρηματικό) και όχι κάθε είδους βλακείες κατανάλωσης, ώστε να μην δημιουργηθεί υπερδανεισμός, άρα υπερσυσσωρευμένο δανεικό χρήμα και προβληματικές επιχειρήσεις και υπερχρεωμένα νοικοκυριά (όπως τώρα), αν υπάρξει μια ενδεχόμενη κρίση. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι το € για την Ελλάδα θα αφήσει μόνο αποκαΐδια, καταστροφή, υψηλή ανεργία και δημόσιο χρέος, ελλείμματα κτλ.
Η μόνη λύση και θα συμφωνήσουμε είναι η χωρα να επιστρέψει στις ρίζες της που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, δημιουργώντας ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ, αξιοποιώντας τον τουρισμό και τη ναυτιλία (υγιώς και όχι με 56 φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές). Ελπίζω να σε κάλυψα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για το πολύ δουλεμένο σχόλιό σου