BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Sezon 14 - nowa jakość!

[NT] Sezon 14 - nowa jakość!

Set priority
Show messages by
From: Hawkeyed

To: Jax
This Post:
00
159725.70 in reply to 159725.67
Date: 10/20/2010 2:41:43 PM
Overall Posts Rated:
7474
Nie irytuję się ;)

Ja jedynie walczę o zmiany. Przecież te zmiany nie są dla mnie. Staram się by wykreować możliwie najlepszych, polskich kadrowiczów.
I naprawdę nie rozumiem dlaczego trenowanie graczy pod kadrę NT nie ma choćby takiego poparcia jak U-21.

@Wszyscy
I niech mi tu nikt nie wyjeżdża z jakimiś mutantami. Mutowaniem. Mutowacaniem itp. ;)

From: R-Allen

This Post:
00
159725.71 in reply to 159725.65
Date: 10/20/2010 2:43:47 PM
Overall Posts Rated:
2020
Hahahahhaha :D

From: mucha8

This Post:
00
159725.72 in reply to 159725.65
Date: 10/20/2010 4:27:46 PM
Overall Posts Rated:
1919

PS: Przypomniała mi się najśmieszniejsza wymiana maili z właścicielem skautowanego gracza:
-"Jakiego masz trenera?"
-"Grzegorz Kanar"

:]

U mnie było teraz:
-"Jakiego masz trenera?"
-"zadowalającego"

From: m4ti_

This Post:
00
159725.73 in reply to 159725.64
Date: 10/20/2010 5:42:50 PM
Overall Posts Rated:
2121
A to Ty myślałeś, że wszystko będzie pięknie, ładnie i łatwo? Jakby tak było to byśmy byli juz dawno Mistrzami Świata.
To nie moja wina, że tylu zawodników dostajesz. Ja nie selekcjoner u-21. Uważam, też że branie roczników 18 letnich ma sens, bo 19 latkowie powinni być skreślani od razu...
Nie dziwie się tez VJ, że daje "odpadki" Tobie, bo jakby Ci dal najlepszych to osłabił by jeszcze bardziej kadre a w u-21 liczy się każdy skil.

From: Juniorro

This Post:
00
159725.74 in reply to 159725.73
Date: 10/20/2010 6:17:27 PM
Overall Posts Rated:
2222
Piszesz tak jakby w dorosłej reprezentacji to samo nie miało znaczenia. To truizm że aby szkolić zawodników pod NT trzeba osłabić U21. Po prostu inaczej się nie da.

Ale ja kojarzę że Mr.President miał być kimś w stylu koordynatora. Czy więc nie on powinien dzielić wszystkich 18to latków na NT i U21?

From: kozlik4

This Post:
00
159725.75 in reply to 159725.73
Date: 10/20/2010 7:50:56 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41334133
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Nie dziwie się tez VJ, że daje "odpadki" Tobie, bo jakby Ci dal najlepszych to osłabił by jeszcze bardziej kadre a w u-21 liczy się każdy skil.

Odpadki? Mi się wydaje, że oddał najlepszych. Widocznie reszta nie nadaje się do NT. Już kiedyś pisałem, że jak byłem scautem pierwszoroczniaków to w całej bazie konkretnej pozycji było w granicach 4-7 graczy z całkiem niezłym SS, fajnymi bokami i dostatecznie dobrym potencjałem do NT. Z resztą teraz piotras3 też twierdzi, że nie zostało mu nic fajnego.

Czy nikt nie wpadł na to, że po prostu nazwijmy to "przetrwanie" tych wyjątkowych graczy i dociągnięcie ich do NT nie jest wcale takie łatwe, że sporo graczy porzuca trening niezależnie od tego co zrobią scauci i nawet niezależnie od stanu finansów? Owszem pewnie kłopoty finansowe jeszcze pogłębiają ten problem, ale też nie jest tak że brak kłopotów finansowych go rozwiązuje. Jest wiele innych powodów, które wpływają na rezygnację z treningu zawodnika. Na bardzo wiele z nich scaut nie ma żadnego wpływu.

Uwierzcie mi, że ogromna większość zawodników z tych których dostawaliśmy/dostają scauci jest czarna w bokach.

Według mnie największym naszym problemem jest to, że nasi najlepsi gracze nie trafiali do naszych najlepszych klubów. To się powoli zmienia więc myślę, że będzie coraz lepiej. Do tego trenowanie boków (projekt Hawkeyeda) pewnie popyt na polskich graczy wśród PLK-owców jeszcze zwiększy.

Także nie ma co narzekać, że mało dostaliśmy itd., itp.. Tak jak już wielokrotnie powtarzałem...jak będzie powstawał z tego projektu choć jeden wybitny gracz (powiedzmy klasy Świątczaka) na każdą pozycję, nawet co dwa sezony to będzie świetnie i będzie to sukces tego projektu. Takie są realia, a my bądźmy realistami.

Mam wrażenie, że oczekiwania co do tego projektu wielu jego entuzjastów, obserwatorów, a nawet pomysłodawców są zbyt wygórowane i mało realne. Rozumiem niecierpliwość, chęć oglądania spektakularnych zwycięstw, zdobywania medali itd.. ale nie da się w sezon, dwa, czy nawet trzy tak nagle wszystkiego odmienić. Proces tworzenia zawodnika do NT jest bardzo długi (optymalnie około 8-9 sezonów). Pewnie wcześniej jak za 8-9 sezonów nie poznamy efektów pracy Hawkeyeda. Tak naprawdę to do NT zaczynają dopiero pukać gracze, którzy zaczynali treningi pod opieką m4tiego, a było to dość dawno;-)

This Post:
11
159725.76 in reply to 159725.74
Date: 10/21/2010 1:24:32 AM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Piszesz tak jakby w dorosłej reprezentacji to samo nie miało znaczenia. To truizm że aby szkolić zawodników pod NT trzeba osłabić U21. Po prostu inaczej się nie da.

Ale ja kojarzę że Mr.President miał być kimś w stylu koordynatora. Czy więc nie on powinien dzielić wszystkich 18to latków na NT i U21?

Nie jest tak, że dzielę zawodników na NT i U21. Dostajemy ich od VJ i choć jestem z nim w bardzo dobrych stosunkach to jestem też uzależniony od tego co nam przekaże. Z jednej strony chciałbym mieć wszystkich z potencjałem 8-10 na obwodzie i 9-10 pod koszem ( bo w U21 i tak potencjału nie wykorzysta ) ale rozumiem też VJ, że chce dbać o U21. W tamtym sezonie była to nawet spora grupa zawodników ( musiałbym poszukać dokładnie ale chyba koło 120 ). Teraz dostaliśmy 54 ( chyba jednak za mało ) 18 latków....z czego dla mnie przypada 5 PG... W związku z tym obniżyliśmy z Hawkeyedem wymagania w stosunku do pensji i spróbujemy przejąć jeszcze tych, którzy zostali na wstępie skreśleni przez selekcjonerów, czyli 18 latków z potencjałem 8-10 i pensją 3-3,9 tys. Oni nie byli nawet sprawdzani więc trudno przypuszczać jak wyglądają ale obstawiam, że i tam talenty mogą być. Mamy ich na liście 238 i sądzę, że kilkunastu graczy z tej grupy będzie chciało trenować "pod naszymi skrzydłami".

From: Khazaad

This Post:
00
159725.77 in reply to 159725.68
Date: 10/21/2010 1:28:32 AM
Overall Posts Rated:
146146
Skoro nie rozumiesz, to proszę przeczytaj uważnie kilka/kilkanaście postów, które pojawiły się przed Twoim. Stoi tam wyraźnie, że chodzi o selekcjonera U21. Rozdziela on zawodników na tych, którzy trenują dotychczasowym systemem i na tych, którzy są przekazywani dla Hawkeye'da i jego ekipy i są trenowani w nieco inny sposób, specjalnie pod NT.

From: Astarotte

This Post:
00
159725.78 in reply to 159725.77
Date: 10/21/2010 1:47:04 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Ja nie selekcjoner u-21. Uważam, też że branie roczników 18 letnich ma sens, bo 19 latkowie powinni być skreślani od razu...

tylko nie myśl, że atakuję ;)

generalnie podczepiam tę myśl bo wydaje mi się mocno kontrowersyjna w odniesieniu do 19-latków z wyjątkowo wysokim potencjałem...niby dlaczego oni mają być skreślani?

spokojnie nadrobią a i jeszcze przebiją innych w odniesieniu do kadry dorosłej bo przecież powoli skłaniamy się ku temu by w NT grali gracze po wielsezonowym treningu a w takiej perspektywie czasowej ten rok straty nie zrobi różnicy przy wysokim potencjale.

From: m4ti_

This Post:
00
159725.79 in reply to 159725.78
Date: 10/21/2010 2:25:29 AM
Overall Posts Rated:
2121
Kiedy history zaczyna trening w wieku lat 18 i po sezonach treningu wyczerpuje swój potencjał i z maksymalnym rozkladem skili to czym się różni od 19 latka który też osiągnął swój maksymalny skill? Odpowiedz jest prosta, doświadczeniem a jak mają grac najlepsi i czymś musimy "robić różnicę" to niech grają naprawdę najlepsi i maksymalnie rozwinięci a nie godzić się na jakieś złudne nadzieje. Po za tym taki gracz będzie trenował i tak wolniej. Ten rok różnicy spowolni w pewnym okresie jego trening co w dalszym okresie sprawi, że wytrenowanie takiego gracza staje się jeszcze trudniejsze.

From: Astarotte

This Post:
00
159725.80 in reply to 159725.79
Date: 10/21/2010 2:42:26 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Kiedy history zaczyna trening w wieku lat 18 i po sezonach treningu wyczerpuje swój potencjał i z maksymalnym rozkladem skili to czym się różni od 19 latka który też osiągnął swój maksymalny skill? Odpowiedz jest prosta, doświadczeniem a jak mają grac najlepsi i czymś musimy "robić różnicę" to niech grają naprawdę najlepsi i maksymalnie rozwinięci a nie godzić się na jakieś złudne nadzieje. Po za tym taki gracz będzie trenował i tak wolniej. Ten rok różnicy spowolni w pewnym okresie jego trening co w dalszym okresie sprawi, że wytrenowanie takiego gracza staje się jeszcze trudniejsze.

pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Może w przypadku cyferek i takich tam masz rację. Ale dochodzi czynnik ludzki, który to - jak często to widać - nie wytrzymuje reżimu treningowego i niestety przewala o jeden skok za daleko a wtedy albo sprzedaż (bo nie stać nas na utrzymanie) albo blok (bo akurat stać nas było ale nie sądziliśmy, że miał tak wysoki podpoziom danej umiejętności)

patrząc też na nasz skład NT to nie widzę tam samych historyków - ba! uważam za marnotrastwo takie podejście, że pomimo wysokiego potencjału i nawet niezłych skilli (norma, że wśród 19 -latków są tacy po drafcie z pensją koło 6K i więcej) są skreśleni. Przecież to jakaś paranoja by rok różnicy przy założeniu, że kadrowicz w pełni to 25-27 lat i więcej przy maksymalnym potencjale, skreślał takiego grajka. eśli tak to funkcjonuje to uważam, że kolejny raz patrzymy na maks swój koniec nosa nie patrząc co może być z tych super wybranych 18latków za 7-9 sezonów.

Czy stać nas na to? bo wtedy przy gorszym jednym drafcie mamy dziurę w napływie nowych grajków bo niestety powiedzmy nieźli się trafili i owszem ale mają 19 lat.

Zobacz ilu z opiekunów super 18-latków dotrwało do tego poziomuy by cieszyć ukształtowanym kadrowiczem w NT. Wielu odpuściło lub przez kontuzje i inne losowe zdarzenia nie wykształciło super kadrowicza. Z całego wora grajków może ze 2-3 będzie kimś. Reszta wybrańców - śmiem twierdzić - nie będzie lepsza niż ich rok starsi koledzy. Na poważnie możemy zrezygnować z potencjalnego rozwoju rok starszego gracza?

To co pisałeś jest jak dla mnie zrozumiałe i zgadzam się z tym...ale w kontekście U21. Natomiast dla NT to dla mnie jakaś rozwałka jest.

Last edited by Astarotte at 10/21/2010 2:43:59 AM

Advertisement