Po siódme - Niestety kolejna alegoria z HT. Ponieważ wielu uważa, że kadra zaczęła gonić w pętkę, to zaczynamy rozkładać BB na czynniki pierwsze, bawiąc się w SS'y (to ile ich jest, cztery różne?), statystyki, porównania i inne rzeczy. Czy to ma sens? Nie wiem, może tak. Ale jak dla mnie w takim przypadku gra traci urok. Ile razy bym nie rozmawiał z korsarzem, to nigdy nie mówi "Wiesz, a mój XXX to ma SS-1-8 czy SS-88-11 (nie wiem, nie znam się) na poziomie YY". Mówi raczej "Wiesz, a mój XXX ma umiejętność YY na poziomie ZZ. Dzięki temu ...". Obaj mamy ten sam zawód... jesteśmy informatykami. Patrzymy na silnik gry jak na układ algorytmów, zer i jedynek. Ale nie rozkładamy ani silnika, ani umiejętności zawodników na czynniki pierwsze, bo... co by to dało? Trochę większe prawdopodobieństwo na sukces. Do tej pory największe sukcesy z kadrą odnosili al_said i Leszek - oni też tego nie robili, jestem o tym przekonany. Dla mnie takie działanie psuję radość z gry. Ale każdy lubi coś innego. Tylko proszę, niech BB nie zamieni się w HT.
Po ósme - Proponuję rozwiązanie sprawy odwróconych. Zadam konkretne pytanie na forum GM'ów (albo prywatnie któremuś BB'kowi) co o tym myślą, czy przewidzieli takie tworzenie zawodników i czy nie mija się to z ich koncepcją gry (w której próbują wyciągnąć jak najwięcej kasy z klubów). Ich reakcja wyjaśni czy warto tworzyć takich graczy, czy też nie. I dyskusja się zakończy. Co Wy na to? To by załatwiło sprawę, chyba.
Po dziewiąte - Podczas robienia ostatnich baz przez m4ti'ego także i dwóch moich grajków do nich trafiło. Mam nadzieję, że już ich tam nie ma. Baranczyk nigdy nie miał szans na kadrę a Janecki czysto teoretyczną. W kadrze nie byli i raczej nie będą, więc nie ma potrzeby trzymać tam ich skilli. Jeżeli już, to niech zostanie tylko adnotacja, że taki zawodnik istnieje. Co więcej, myślę że mogę to powiedzieć także w imieniu innych - m4ti_ - dobrze, że znaczną część tych graczy już wyrzuciłeś, ale skoro było ich blisko 1000, a tobie zostało 60%, to i tak mam wrażenie, że za dużo. Znaczna większość z nich nigdy nie powącha parkietów światowych, więc pousuwaj ich. Zostaw tylko tych, którzy ze względu na swój wiek lub potencjał FAKTYCZNIE mają szansę na grę. Bo inaczej okaże się za jakiś czas, że będą się do Ciebie zgłaszać na skautów ludzie, którym będzie zależało tylko i wyłącznie na dostępie do bazy, choćby jej drobnego wycinku. Nie wszystkim zależy na kadrze NT czy U21, mają do tego prawo i mają prawo do tajemnicy skilli swoich zawodników. Tak długo byłeś skautem, że powinieneś o tym wiedzieć.
Po dziesiąte - Czas kończyć. Jeżeli ktoś poczuł się dotknięty - cóż, nie chciałem nikogo urazić, więc nie traktujcie tego osobiście. Jeśli coś jeszcze przyjdzie mi do głowy - napiszę. W międzyczasie co niektórym radzę kubeł zimnej wody na głowę i chwilę zastanowienia się, do czego chcą doprowadzić. Bo jeżeli do jeszcze większego upadku kadry, to są na dobrej drodze.
@ m4ti_, vinnie - przekażcie tego posta wszystkim skautom (obecnym i byłym) oraz byłym selekcjonerom, bo mogą nie czytać tego wątku. To Wy rządzicie kadrami, więc to Was obarczam tą odpowiedzialnością. Dlaczego także "byłym"? Bo mogą mieć na komputerach stare bazy, z czasów ich kadencji i nieświadomi zagrożeń udostępniać je (mimo, że lekko nieaktualne) komuś, kto ładnie poprosi. A z tym trzeba skończyć. Co prawda i tak zależeć to będzie od ich moralności, ale... chociaż powiedzmy wyraźnie, że sobie tego nie życzymy. Nikogo nie winię, ani nikogo nie oskarżam - po prostu chuchajmy na zimne.
Last edited by Khazaad at 9/10/2010 5:29:24 AM