BuzzerBeater Forums

BB Poland > U21 Wymagania (requirements)

U21 Wymagania (requirements)

Set priority
Show messages by
From: Mario

To: Joa
This Post:
00
192760.717 in reply to 192760.713
Date: 11/29/2012 3:28:39 PM
Overall Posts Rated:
605605
No widać goście z największym SS i tak byli mało pomocni:/ Tomański źle rozłożony pod u21 a najwyższe SS bez formy:/
Do tego brak mutantów pod koszem.

This Post:
00
192760.718 in reply to 192760.714
Date: 11/29/2012 3:29:27 PM
Overall Posts Rated:
44
Oczywiście że selekcjoner - skaut ma tylko nadzorować bo nie wyobrażam sobie jak miałby ogarnąć całą potencjalną kadrę.

From: Joa

This Post:
00
192760.719 in reply to 192760.717
Date: 11/29/2012 4:26:37 PM
Overall Posts Rated:
382382
Dokladnie, to były te czynniki. W tym sezonie ma byc lepiej, Morfi zapowiada Rudasa, zobaczymy, wygląda bardzo ciekawie ;))

This Post:
00
192760.720 in reply to 192760.716
Date: 11/29/2012 4:27:48 PM
Overall Posts Rated:
382382
Okey odezwe sie na dniach :) dzięki :)

This Post:
00
192760.721 in reply to 192760.716
Date: 11/30/2012 1:35:07 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
to jak nie bedzie lepszych kandydatow to mozesz mnie wpisac na liste, pozycja jest mi obojetna jesli beda wytyczne co do treningu, dodam ze czasowo jestem praktycznie codziennie na bb głownie wieczorami a na weekendach znajdzie sie troche wiecej czasu:)

spokojnie tyle czasu starczy. A co do ilości graczy to obecni 20 latkowie na pozycjach PG/SG zostało około 25 nazwisk. Dopuszczam, że gdzieś tam są gracze nieuwzględnieni w bazie..ale to przesieje sito ruszone przy końcu sezonu.
Tak więc kluczową sprawą jest chęć i wytrwałość.
Troszkę uzupełnię wpis JOA odnośnie odpowiedzialności za trening i kierunki.
Selekcjoner jest zmienianiy co dwa lata (czasem zostaje dłużej ale przyjmijmy, że jednak rotacja nastepuje)
odpowiedzialność za podstawę w roku gdy gracze mają 18 lat, leży według mnie, głównie po stronie skauta. Nie wyobrażam sobie, by selekcjoner podołał i opiekował się tym rocznikiem i wskazywał trening (oprócz ogólnych wytycznych ale te uniwersalne na początek rozwoju są ogólnuie znane). Na tym etapie trzeba po prostu zaszczepić chęć rozwoju u Właściciela i naciskać na trening. W sumie, to nie ma dogłębnych badań czy najpierw trzeba trenować trudny trening czy łatwy, rotacyjnie czy jednak wytrwale jeden skil (tu może wchodzić efekt elastyczność po odpowiednim nabiciu innych). To sprawa indywidualna i dogrywana tak, by spotkać się z oczekiwaniami właściciela. W moim roczniku przynajmniej połowa ma prawie zrobiony trudny trening (obecnie zrobiony = coś koło 14)
ale część do tego jeszcze ma kawałek drogi w tych umiejętnościach , natomiast dwa pozostałe łatwe mają już fajnie zrobione i idą równomiernym treningiem (taka wola właściciela).

Reasumując, masz chęć, jesteś wytrwały, wyrozumiały, lubisz negocjacje, potrafisz patrzeć inaczej niż na jedno kopyto...łap się skautowania.

This Post:
00
192760.722 in reply to 192760.721
Date: 11/30/2012 6:15:53 AM
Overall Posts Rated:
7070
Rozumiem to doskonale trenowalem grajka pod okiem vj a teraz dalej nadzoruje go mario wiec znam ta relacje od drugiej strony ze tak powiem:) i dzieki za pare technicznych detali jak bedzie wola xoacha to chetnie podejme wyzwanie:)

This Post:
00
192760.723 in reply to 192760.721
Date: 11/30/2012 6:16:15 AM
Overall Posts Rated:
7070
Rozumiem to doskonale trenowalem grajka pod okiem vj a teraz dalej nadzoruje go mario wiec znam ta relacje od drugiej strony ze tak powiem:) i dzieki za pare technicznych detali jak bedzie wola xoacha to chetnie podejme wyzwanie:)

This Post:
00
192760.724 in reply to 192760.723
Date: 11/30/2012 1:27:59 PM
Overall Posts Rated:
382382
Idąc za pomysłem Asty, chciałbym, aby w poniedziałek w sparingu z Ukrainą zagrali gracze, którzy wg scoutów są najlepsi z rocznika na przyszły sezon, a jeśli starczy miejsc to i z obecnych 19 latków. Dlatego proszę Astę, repta2 i Enigmosa o podanie najlepiej rokujących graczy. Jeśli starczy miejsc, dobierzemy z rocznika niżej :)

From: B.B.King

This Post:
00
192760.725 in reply to 192760.670
Date: 11/30/2012 2:47:08 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Z tego co zaś pamietam dawałes mi rozpiske i żadnego z skilli z rozpiske zawodnik do tej pory nie przekroczył.

Ale moment, ja Ci dałem rozpiskę do treningu z pominięciem U21. Mimo że równocześnie namawiałem, żebyś trenował tak, żeby Tomański grał w obu kadrach, ale Ty stwierdziłeś, że wolisz trenować stricte pod NT - czyli trzymać jak najdłużej niskie pensje, itd. Okey, no to rozpisałem Ci trening do NT.
I żeby nie został źle zrozumiany - ja nie mam żadnych pretensji. Taki wybór - okey, rozumiem, nie mam pretensji. Potem Tomański zaczął być przymierzany do U21 - też okey, nie mam pretensji. Ale słabo wypadł - i o to też nie mam pretensji ;-)
Słabo wypadł bo miał złe skille trenowane do U21 przez większość czasu. I ja tylko to chciałem podkreślić - że nawet największa perełka źle trenowana będzie będzie mało przydatna w kadrze. I tak samo może być z NT. Dlatego jak pojawiła informacja, że będzie trenował JR, to zgłosiłem swoją wątpliwość. Potem pojawiła się druga propozycja treningu, czyli na Centra z pensją 120k. I też zgłosiłem wątpliwość. Tylko tyle.

Czy widziałeś jego znajomość Bungi, ze już o lekarzu w U21 nie wspomnę.

A jakie to ma znaczenie? U nas prawie każdy selekcjoner nie miał pojęcia o bundze ;-)
Pierwszy raz bungę zaproponowałem VJ w 14 sezonem (to była jego druga kadencja). Ale nie zgodził się nią grać. Bał się zaryzykować. Jak wyszło? Odpadliśmy w eliminacjach ME.
Potem od 15 sezonu grałem w NT - nie jestem obiektywny więc niech będzie, że też nie miałem pojęcia ;-) Ale przynajmniej nie bałem się zaryzykować ;-) I jednocześnie musiałem znosić durnowatą awanturę na forum wywołaną przez paru frustratów.
Potem w 16 sezonie w U21 był Banan. I jak wygrał wybory to mu zaproponowałem, żeby grał bungę. Odpisał coś w opryskliwym tonie, że sobie nie wyobraża takiej gry, że będzie grał po swojemu. I musiałem bardzo długo go przekonywać, podawałem przykłady, pokazywałem, wreszcie się łaskawie zgodził. I dobrze na tym wyszedł.
Potem w 17 sezonie w NT był Leszek. Który wcześniej był 2 razy selekcjonerem i nie grał bungi i nie miał wyników. Dopiero w 3 kadencji mu pokazałem i przyszły wyniki.
Potem w 18 sezonie VJ znowu selekcjonerem U21 został VJ i w końcu zdecydował się grać bungę. I w końcu przyszły wyniki.
Potem w 19 sezonie selekcjonerem NT został kozlik, który mocno się jej nakrytykował gdy ja byłem selekcjonerem. Dopiero gdy złoiliśmy wszystkich, to zaczął grać.
Teraz to już w sumie selekcjoner nie ma za bardzo wyboru.

Tak więc jak widzisz znajomość bungi nie ma nic do rzeczy ;-) Selekcjonerami w większości byli jej przeciwnicy ;-) Skoro przeciwników dało się przekonać, to jeszcze łatwiej będzie z osobą, która nie ma w ogóle na ten temat doświadczenia ani wyrobionego zdania ;-) A łatwiej będzie jeszcze z tego powodu, że już nie będzie musiał użerać się z krytykami.

This Post:
00
192760.726 in reply to 192760.670
Date: 11/30/2012 2:53:55 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Niech sie chłopak podszkoli w roli scouta i wtedy będąc bardziej ogarnietym wystartuje.

To też nie ma żadnego znaczenia. Ja zostałem selekcjonerem z zerowym przeszkoleniem ;-)
Pomagałem wcześniej przy draftach i przeglądach, ale robiłem to całkowicie po swojemu, od nikogo się nie szkoliłem. A innymi rzeczami się w ogóle nie zajmowałem - chyba nawet meczu nigdy na żywo nie oglądałem, w ogóle nie patrzyłem na taktyki w reprezentacjach, itd. Więc jeśli chodzi o doświadczenie w tradycyjnie rozumianej pracy z kadrą, to miałem zerowe. Ale to nie ma żadnego znaczenia ;-)
Powiem więcej, przez wiele lat udowadnialiśmy, że kurczowe trzymanie się tej tradycyjnej pracy z kadrami jest zgubne ;-)

This Post:
00
192760.727 in reply to 192760.673
Date: 11/30/2012 2:59:19 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Ze skautingiem jest dodatkowy problem, bo kto i dlaczego ma deydować o wyglądzie przyszłych graczy?

Wygląd graczy nie ma wielkiego znaczenia. To znaczy trochę ma, ale to jest któreś w kolei.
Jeśli ktoś zrobi centra z IS+3 oraz ID-3 a drugi na odwrót, to obaj będą grać. I w dodatku podobnie ;-) Co jeden straci w ataku to nadrobi w obronie. Wyjdzie mniej więcej na to samo. Najważniejsze jest to, żeby w ogóle trenowali. Więc to jest główne zadanie, zachęcać do treningu. Ale to jest słabo robione i dlatego wielu dobrych zawodników przepada. Setkami.

Jak już będziemy na poziomie, że nie będziemy tracić aż tylu zawodników bo w ogóle skaut nie kontaktuje się z właścicielem, to wtedy będzie można się bawić w takie detale, jak szczegółowo rzeźbione skille. Oczywiście wiadomo, że nie można trenować coś bardzo głupiego, np. kondycję w wieku 18 lat, albo kozłowanie podstawowemu centrowi.

Advertisement