No dobra, zapaleńcy, zgłaszać się :)
Taki jest ogólny zamysł, ale jedyną osobą, która się do mnie w tej sprawie zgłosiła jest c77 i dogadaliśmy się wstępnie na temat tego, jak powinno to wyglądać.
korsarz powiedział mi kiedyś (na naszym mini zjeździe w Ustce), że jeżeli ma to wrócić, to musi być na tyle świeże, by się utrzymało - bo jak znowu padnie, to już na dobre. I myślę, że jest w tym sporo racji.
Wg mnie każda inwencja jest dobra, czy to Chien Ming Wang'a, czy Astarotte (odnośnie wiki, choć niestety na anglojęzycznej wikipedii artykuł o BB został usunięty - nie wiem czemu). Największy problem jest z materiałami, bo spora część osób jest dosyć zajęta poza BB. Problemem przy bbinfo było także to, że dodawanie materiałów było zbyt pracochłonne.
Dlatego zamysł jest taki, że strona musi mieć jakiś rdzeń, motyw łączący, który nie potrzebowałby regularnych aktualizacji (czyli np. aktualny FAQ, jakieś porady, ostatnie zmiany w BB (żeby nie uciekały, kiedy się Newsy przewiną), wywiady (vinnie odwalił przecież kawał dobrej roboty) itp.) oraz część dużo ważniejszą, a mianowicie "działy tematyczne zapaleńców". Dostęp do danego elementu mieliby wszyscy (lub do niektórych tylko zarejestrowane osoby - np. dokładne wyniki konkursów), a dane wprowadzaliby nie admini, ale osoby prowadzące dany dział. I tak np. chce mieć Astarotte fragment o swoich audycjach, z rozpiską co, gdzie i kiedy - proszę bardzo. Powstanie jakieś odrębne radio - może mieć swój fragment serwisu. Chciałby Avirto dołączyć informację o swoim blogu, a może nawet podpiąć go pod stronę tak, aby był na niej widoczny - żaden problem. Chciałbyś pisać o PJ3B, podać regulamin, zrobił ładne tabelki (które ciężko osiągnąć tu na forum), dokładne wyniki w poszczególnych grupach, opisy drużyn (z linkami a nawet grafiką - żeby zdobywca logo miał je gdzie wyświetlić, jakby nie miał supka :) no i wzorem pucharku), i mieć do tego archiwum wcześniejszych sezonów - da się zrobić. Może c77 mógłby się zająć dodatkowo informacjami o lidze prywatnej, którą organizuje. vinnie może podawać dokładne wyniki typerków czy konkursów, zamiast wysyłać maile do zainteresowanych. Ma ktoś chęć opisywać ostatnich kilka rund PP lub mecze fazy PO najwyższych lig, czy też prowadzić bloga swojej ligi albo wyników konkretnej drużyny (z reguły pisze się o swoich :), albo prowadzić kącik z humorem koszykarskim, a może opisy PLK - nie ma problemu. A wszyscy byliby niezależni od siebie. Do tego moduł, w którym byłoby wszystko i nic - dla ludzi, którzy chcieliby napisać coś od czasu do czasu, ale nic regularnego.
Mówiąc krótko - uważam(y), że strona powinna wyglądać tak, jakby zawierała w sobie kilka "odrębnych" serwisów połączonych tematyką i ogólnym wyglądem. Naturalnie do wprowadzania danych wymagana byłaby znajomość prostego edytora tekstów (bo ten wbudowany w joomlę! nie jest zbyt skomplikowany), więc każdy powinien sobie z tym poradzić. I to wszystko. Dane byłyby wprowadzane, wyświetlałyby się automatycznie lub po zatwierdzeniu przez adminów. Wszystko wyglądałoby ładnie i byłoby na czas, a do tego każdy element miałby swój indywidualny charakter tworzącej go osoby (lub osób). Gdyby ktoś rezygnował - wszystko przechodziłoby do archiwum, aż ktoś to odkopie, albo zrobi po swojemu. A admini mieliby czas by pracować nad udoskonalaniem serwisu, czy też trzonu strony, a nie wprowadzać dane :D
A do tego jeszcze ocenianie artykułów, dodawanie opinii, ankiety itp.Fajnie to brzmi? Mi się podoba. Czy da się to zrobić? Zalążek już powstał i to jest najistotniejsze. A ja na razie na lokalnym serwerze testuję pewne rzeczy.
Tylko sęk w tym, żeby były osoby, które będą chciały pisać o swojej pasji związanej z BB, czy też ze swoją działalnością właśnie tutaj. Wymieniłem wyżej kilka osób, ale jeszcze żadnej z nich nie pytałem o opinię (mam więc nadzieję, że mi wybaczą).