Pár poznámek k tomu, co tu zaznělo:
- nezaměňovat pojmy zisk a příjmy a ano, to je něco, o co jsem se dlouhodobě snažil, aby co nejvíce týmů v první lize pomáhalo NT, protože u nich je největší šance bez problémů aspoň jednoho hráče třeba s platem i 200k držet, ale dá se to zvládnout i ve druhé lize, i když tam už asi trochu na úkor vlastních ambicí, bohužel spolupracujících týmů v první lize poslední dobou docela ubylo
- týmy ze 2. a 3. ligy klidně mohou trénovat mladé vysokopotenciálové hráče s NT budoucností, je jen na nich, jestli, než toho hráče vytrénují, pokážou třeba i postoupit do 1. ligy nebo ho v určitou chvíli z ekonomických důvodů prodají třeba někomu v první lize
- obecně je to ale taky o ochotě apod., uvedu příklad Hurdy, což byl nejlepší draft u nás, jaký jsem kdy viděl. Draftoval ho na konci sezony 16 tým, který začal hrát v sezoně 15. Po té, co jsem mu napsal, že draftoval takového kabrňáka, přestože byl absolutně nezkušený, rozhodl se ho trénovat sám. Chtělo to poměrně intenzivní komunikaci, ale dobré dílo se podařilo a až na nějaké drobné nedostatky celou dobu u něj vzorně trénoval. Manažer se v něm vzhlédl natolik, až jeho prodej oddaloval, jak to jen bylo možné a prodal ho až minulou sezonu v 25 letech, kdy měl plat tuším kolem 140 tis., celou dobu se pohyboval ve IV. a III. ligách
- samozřejmě má každý právo volby, jestli bude spolupracovat nebo nebude spolupracovat, pokud první kontakt proběhne ze strany trenérů nebo skautů U21/NT slušnou formou, myslím, že by bylo vhodné aspoň odpovědět, byť by odpověď měla být ve smyslu, že manažer nemá zájem spolupracovat ... na druhou stranu nechápu některé manažery, kteří draftují trénovatelné hráče a ani je netrénují, ani je neprodají, každý má samozřejmě právo naložit s hráčem, jak uzná za vhodné, ale takový postup mi přijde vyloženě proti zájmům vlastního klubu
- co bych já osobně navrhoval, pokud se bavíme o U21 je v rámci ročníku hned po draftu udělat na guardech i podkošem rozdělení na 5 nejlepších, druhých 5, třetích 5, čtvrtých 5, plus další sledovaní a průběžně, jak budou spolupracovat a trénovat, tak tyhle kategorie aktualizoval, vzhledem k tomu, jaký je běžný odpad, tak by i po draftu zařazení do třetích 5 mohlo nakonec znamenat stabilní hráč U21 a čtvrtých 5 hráč do rotace, který občas hraje a občas ne. Ta aktualizace by mohla probíhat třeba 4x do sezony, popřípadě po draftu udělat jasný přehled, kdo komunikuje a řekněme první 4 i přehled, kdo trénuje nebo minimálně dává minuty, které by mohly znamenat trénink, tohle všechno bych dělal maximálně transparentně a veřejně