BuzzerBeater Forums

BB Magyarország > Kérdés és csevegő XX.

Kérdés és csevegő XX. (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
230274.721 in reply to 230274.720
Date: 3/14/2013 6:42:10 PM
Overall Posts Rated:
350350
Hát egy harmadik, negyedik ligás nyugodtan álmodozzon egy NT játékos eltartásáról. RL nincs valami acélos fociválogatottunk, de még ők sem a Gyirmótban játszanak.

Erre muszáj vagyok reagálni olyan aspektusból, hogy amennyiben 3. osztályú volt a nevelőklub - tudnék erre valós példákat hozni: Chalumov, Gécsek, Szoboszlai - akkor igenis jó lenne, ha elbírnák tartani egy élethosszon át a neveltjüket.
Jelenleg ez még nem ment egyiküknek sem... Pü-i akadálya volt.
Az is nagy kérdés, hogy pl Vass Mátét meddig bírja majd eltartani a klubja?!
Nem az a gond, hogy monster, hanem a multizás eredményeként fejlődik a fő skilje is. Az meg ugye megint erősen pénztárcába vágó dolog...

Egy másik játékban cseh 8. ligában játszott a válogatott kulcsembere, csak annyi hátrány származott belőle, hogy kevesebb tapit szerzett,mint 1-2. ligákban. De tudok onnan 3-4. ligása válogatottakat is sorolni.
Megoldható, mint ahogy HT-ban is tucatjával szerepelnek a nevelőklubból NT-ben.
Bs-ben van 3-4. ligás válogatottunk. Ch-án van alsóbb osztályba válogatott és ott se mind 1. ligás.

Ne a valós élettel mérd össze a dolgot, hanem az eltarthatósággal.
Az legyen a szempont, hogy:
Mindenkinek az lenne a legjobb ha
1. a nevelőklubnál maradhatna élethosszon át, ez ugye a klubnak jó.
2. a kapitánynak nem kéne azon izgulni/agyalni, hogy most hova passzintsuk le az embert.. Ezzel meg ugye a válogatott járna jól mármint ha ez nem lenne gond a z állandó klubkeresgélés.

Ez a két szempont hiányzik jelenleg és mondhatod, hogy ne kezdjen el addig nevelni, amíg nincs 18-20000-es stadion, de hát az 6-8 szezon és cca 3-3,5 millió stadionba áldozott pénz!
Itt jön elő, hogy edzésben megvagyunk kötve, ha nem nevelnének a 3-4-ben, akkor senki nem kezdene el Nt játékost edzeni ugyanis pl elitligában nem dívik 18 éves kortól edzeni - lehet akad 1-2 eset, tisztelet a kivételnek - de ez így nem megoldás az NT nevelésre. Kevés lenne... Muszáj a piramis alját bővíteni, hogy erős építményt kapjunk, az meg csak az alsóbb 3-4. ligában megy.

Ez az egyik fele. A másik meg, hogy nem mindenki akar megválni a draftoltól pl alsóbb ligában. Vagy nem tudjuk scotok az istenért sem eladatni!
Akkor mit csinálsz? Nyilván ott kezded el edzetni. Egy idő után viszont a tulaj szívéhez nő és nem adná el, csak muszájból.

Ez a baj , ha nem jut pénz egy 3. osztályúnak tartós eltartásra. (Mert 16-20000-es stadiont nem 2 cent építeni, erre mondom, hogy most túl drága.)

This Post:
00
230274.722 in reply to 230274.721
Date: 3/14/2013 7:06:48 PM
Overall Posts Rated:
113113
Hát ha valaki hosszabb távon elakarja tartani a nevelt NT játékosát, akkor nem kell megragadni 3ad és 4ed osztályban. Mire valakiből NT tag lesz az legalább 24-25 éves kor... ez 7-8 szezont jelent... ha valaki ezalatt nem tud feljutni 2od osztályig, akkor vessen magára. Ha pedig egy játékos úgy van edzve ahogy ez a legjobb egy csapatnak, akkor nem nehéz neki helyet találni, maximum le kell győzni licitben a kínaiakat :D

Az meg más tészta, hogy amíg nincs elég nagy stadionom, ne akarjak NT játékost nevelni, vagy közben bővítem a stadiont folyamatosan.

This Post:
00
230274.723 in reply to 230274.722
Date: 3/14/2013 7:48:55 PM
Overall Posts Rated:
350350
Írtam már a feljutás = szerencse kérdésről.
Egy válogatott játékost sokszor kell nem a posztján játszatni ergo az visszaüt a klubja eredményeiben. Teszem azt ugyan jól szerepel, de nem a legjobban a csoportjában és csak 2. lesz összesítésben, akkor onnantól kezdve hátrányos helyzetbe kerül. Elég jó példa erre Encibenci (Menyhért Olivér az edzett) döntője és 2. helye.. Képtelen volt legyőzni még egy brutál csapattal is az idegen pályát, no meg egy másik izmos csapatot...
Szóval igenis megeshet akár 4-5-ször is a feljutási pech, erre Encibenci az élő példa!
Jó,most az lesz a "baj", hogy ő nem 3. ligás, de hasonló akár 3-ban is előfordulhat 2-3-szor.

Mondok egy példát egy 4. ligás ledraftol/megvesz egy tehetséget, két év alatt feljut a 3-ba. a neveltje 20-21 éves, tegyük fel u21 lesz és speciális edzést kell kapjon időnként. Az eredményessége abban az évben visszább esik. Nem tud feljutni emiatt. A játékos 22-23 éves lesz, de mivel NT esélyes, ezért multit is kér a fő skillek mellé neki a kapitány. Az eredmények elmaradnak, ismét nem bír feljebb kerülni. Időközben hogyhogy hogyhogy nem elkezd hízni a játékos fizuja..
Lassan eltarthatatlan lesz 3-ban.
A folyamatos edzőcserék. 6-os edzőkről van szó 90%-ban elviszik minden megtakarítását (1-1 6-os edző megvétele 450-600k körül van), nem jut stadionra annyi amennyi optimális lenne.
Kényszerhelyzet: vagy 6-os edző vagy stadion....

Az is lehet ugyan feljut, de egyből kiesik, mert 2-ben is speces edzést kell edzen.
A kiesés utáni év pedig maga a tragédia pü-ileg, (ezt saját bőrömön is éreztem...)
Még nehezebb helyzetbe kerülhet így a kiesés után a megnövekedett bér miatt.

Itt jönne közbe pl a center program vagy nevezzük NT esélyes programnak, aminek a célja, hogy átvegyék a nevelőtől a játékost gazdagabb klubok. De,mint láttuk alig van keletje legyen a nevelt Ir, DH, BD vagy éppen Center

Nem tökéletes a rendszer, valahol mindig akadályba ütközünk.
Ezért kéne örök életen tartó eltartás, de ahhoz nem elég a mostani pü-i kerete a játéknak.

Ha tudnátok egy működőképesebb rendszert/modellt, akkor azt ne tartsátok magatokban.
Ez komoly kérés.

This Post:
11
230274.724 in reply to 230274.723
Date: 3/14/2013 8:11:18 PM
Overall Posts Rated:
113113
Szerintem meg pont erre megoldás az hogy 18-20 éves korában kell multizni az NT játékost akivel ez a terv. Addig még nem meghatározó embere a csapatnak, alacsonya a fizetése, és később amikor meg kellene a 3ad osztály po-ban vagy a 2od osztályban akkor már nem kell a centerekkel IR poszton szenvedni és fordítva... Egyszerű logika az egész. Ha meg valaki azt akarja, hogy u21-es válogatott is legyen a játékosa, akkor tudnia kell ezt, hogy 21 éves koráig jórészt főskillt kell kapnia, és később nehezebb lesz a dolga a multizással, sokszor áldozatok árán... Úgyis a tulaj fogja eldönteni, hogy mit szeretne kezdeni a játékosával, ti csak annyit tehettek sajnos, hogy felvázoltok minden lehetőséget, mindkettő előnyeit és hátrányait(és a tapasztalataitokat), ő pedig eldönti mit szeretne, és ezután a legjobb tudásotok szerint tanácsokkal látjátok el.

This Post:
00
230274.725 in reply to 230274.708
Date: 3/15/2013 4:04:00 AM
Overall Posts Rated:
173173
Te komolyan megnézed a játékos statjait vásárlás előtt? Én életemben nem tettem ilyet.

Nálam ez alapvető. Nem fordulhat elő, hogy úgy vegyek játékost, hogy ne nézzem meg legalább a faultokat és a mazőny %-ot (utóbbit elsősorban magas embernél), de ha megtetszik valaki, akkor még azt is megnézem legalább szúróproba szerűen, hogy azokat a statokat milyen ligában, milyen taktikánál hozta. Ezt 100 játékosnál nyilván lehetetlen megtenni, de annál a 2-3 kiválasztottnál, akik között dönteni kell, miért ne. Mivel hiszek abban, hogy egyes játékosok sérülékenyebbek, mint a többi, ezért az is szempont nálam (és nem kicsit), hogy lehetőleg szezonokon át folyamatosan játékban legyen, ne legyenek lyukak az adatlapján, ami arra utalna, hogy sérült volt. Fiataloknál nyilván nem működik, az szerencsjáték, de a magas játékosaimnál, akiket az elmúlt szezonokban igazoltam, mindig megnéztem ezeket a dolgokat.

Van persze, hogy mellényúl az ember, és persze nem tudom, hogy ennek köszönhető-e, hogy egy rövid, de minőségi rotációval oda tudtam érni egyetlen sérüléssel a nagydöntőig, de úgy vettem észre, hogy faultok és sérülések miatt tizedannyit sem kell panaszkodnom a fórumokon, mint másoknak. Edzésben pedig aztán főleg nem mindegy, hogy kidől-e valaki hetekre vagy sem.

Természetesen lekopogom...

This Post:
66
230274.726 in reply to 230274.721
Date: 3/15/2013 4:58:31 AM
Overall Posts Rated:
310310
Na látod, itt jönnek az eltérések. Attól, hogy egy harmadosztályú klub felneveli, miért kéne hogy el tudja tartani egész életében? Te küzdesz mindig a realitásért, hát most is próbáld reálisan átgondolni. Dzsudzsákot pl kinevelte a Debrecen. Most akkor reális lenne, hogy a Debrecen tudja is eltartani egész életében? De hogy kosaras példát is hozzak, ott van Hanga Ádám. Az Albacomp kinevelte, de eltartani (most már) biztos nem tudná. És most még csak nem is harmad- és negyedosztályú csapatokról beszélünk, hanem NB1-ről.
El kell fogadni, hogy a tehetséges és megfelelően edzett játékos egyszerűen kinövi a nevelőklubját. Ilyenkor vagy el kell engedni (eladni), vagy a csapatot az ő szintjéhez fejleszteni.
Ha a BS-ben meg a Charán van negyedosztályban játszó válogatott, akkor lehet, inkább ott kéne az életszerűségért küzdened, mert az kicsit sem reális.

A stadion meg nem 6-8 szezon, én a kezdeti 5500-ról 3 szezon alatt húztam fel 15000-re. Igaz, nem az volt a legfőbb gondom, hogy több százezerért válogatott esélyes ifit vegyek, meg mellé hatos edzőt, akit évente cserélgetek. És félre ne értsd, én nem mondom, hogy harmadosztályban ne kezdjenek el NT játékost nevelni. Itt a hangsúly az elkezdésen van. De ne akarja teljesen kinevelni és eltartani 10 szezonon keresztül. Ha valaki annyira alá akarja rendelni a klubját a válogatottnak, amennyire mondod, akkor talán előbb gondoskodjon az eltarthatóságról is. Igen, kiesik két szezonja, nem lesz hatos edzője, sem 18 éves legendája, de lesz stadionja és utána nem fog gondot okozni egy 100k-s játékos eltartása. Vagy akár 200k-s eltartása.

Azt mondod, ne a valós élettel mérjem össze a dolgot. Rendben. Akkor nézzük, mit enged a játék kerete. Válogatott játékos eltartásához kell vagy 20ezres stadion. Pont. Aki válogatottat akar eltartani, építsen húszezres stadiont és utána neveljen válogatottat, ha nem akarja eladni.

Értem én, hogy nektek scoutoknak ez probléma, de azért azt vegyétek már észre, hogy a két válogatott kb 20-25 ember játszótere. Nevelőklubbokkal, kommentelőkkel, alkalmi szurkolókkal együtt legyen mondjuk 50 emberé. Aki ezzel foglalkozik, az vállalta, hogy megküzd a feladattal, legyen az kapitány, scout, vagy éppen nevelőklub.

És akkor a másik hozzászólásod:

Szép példa, már itt elő is jön, hogy mi a gond. Negyedik ligás edzi a tehetséget, feljut harmadosztályba, majd az edzés miatt nem tud továbblépni. Az edzőcserék miatt nem fogja tudni eltartani a válogatott esélyesét, mert nem jut pénz stadionfejlesztésre. Ugye érzed, hogy ez ördögi kör? A végén eladja a félkész játékosát fillérekért, mert már annyira le van gatyásodva, hogy csődbe menne. Mit csinál a pénzből? Stadiont fejleszt? Nem. Vesz egy új tehetséget és kezdi előlről. Te magad írod le a megoldást: vagy hatos edző, vagy stadion. Nem lenne jobb két évig csak stadionfejlesztésre koncentrálni? Utána jöhet a válogatott esélyes játékos, meg a hatos edző, nem lesz gond az eltartásuk.

No de kérted, hogy ha tudunk működőképes modellt, ne tartsuk magunkban. Én tudok és még a játékot sem kell megváltoztatni hozzá. Megmondom őszintén, én a stáb helyében egész másképp osztanám el az átadóra kerülő játékosokat. Kaptam én is levelet scoutoktól, tudom, mi az első kérdésetek. Van-e hatos edzőm és edzeném-e egy poszton a játékost. Aki ezt bevállalja, annak adjátok. De megnézitek valamikor is, hogy mekkora stadionja van, milyen jegyárakkal dolgozik? Mekkora kerete van, mennyit remélhet kupabevételből? Olyan csapatoknak adtok oda MVP embereket, akiknek a meccsbevétele nem éri el a 100k-t. És utána még csodálkoztok, hogy nem tudja eltartani? Aki jelentkezik nevelésre, annál előbb talán nézzétek meg, hogy el fogja-e tudni tartani akár csak 21 éves korában a játékost, és ha nem, akkor udvariasan kérjétek meg, hogy most álljon rá stadionépítésre és jöjjön vissza egy-két szezon múlva. Ha ennyi áldozatot nem tud hozni a válogatottért, akkor szerintem ne bízzatok rá esélyes játékost.

Don't feed the troll
Message deleted
This Post:
00
230274.728 in reply to 230274.726
Date: 3/15/2013 7:27:12 AM
Overall Posts Rated:
350350
Aki jelentkezik nevelésre, annál előbb talán nézzétek meg, hogy el fogja-e tudni tartani akár csak 21 éves korában a játékost,

Itt álljunk meg egy szóra! Kevés ideig voltál ahhoz scout, hogy átlásd a rendszer mostani működését (ezt nem bántásként írom)

Az nem úgy működik, hogy több tucatnyi hazai nevelőklub verekedne egy-egy tehetségért itt a fórumon vagy örült bidwarokkal a piacon. Sajnos néha könyörögni kell itt a fórumon vagy a tulajnál, hogy legyen kedves edzeni vagy épp megvenni. Mert ha nem teszi, akkor az eladás után jó eséllyel kerül külföldre tréderekhez.
Ez amit legkevésbé sem szeretnénk. Akkor ugyanis odavész a tehetség...

És itt jön közbe a kényszerhelyzet. Nincs mód mérlegelni: vagy a nevelőklub vagy a nevelőklub, különben elvész a tehetség!
1. A nevelőklubnak ugyan nincs akkora stadionja, hogy elbírjon majd egy 110-140-es embert. Edzi amíg bírja, majd eladná..
2. Ha viszont eladná, akkor nincs rá (vagy alig) magyar jelentkező, hogy tovább edzze! Szerintem tudod te is, hogy nincs kereslet a magyar játékosokra, pláne nem tömegesen. Hányszor linkelgetünk, hogy ezt vegyétek, meg azt. Legyen az fiatal tehetség vagy épp félkész/kész NT játékos. Nem kapkodnak a magyarokért, inkább vesznek olaszt, kínait, franciát...
Tudom, hogy drágábbak a magyarok... de a minőséget szerintem meg kell fizetni! Magyarország az U21 egyik nemzetközi nagyhatalma, nehogy már fillérekért kótyavetyéljük el a tehetségeket!

Vagy azt szeretnéd, hogy szándékosan adassuk el külföldre a tehetségeket?
Nincs olyan nagy kereslet az utánpótlásedzésre, hogy ezt megengedhessük, pláne egyes posztokon alig tudom rávenni az edzésre a csapatokat.

Last edited by ReMiX ™ ☎ at 3/15/2013 7:29:24 AM

This Post:
00
230274.729 in reply to 230274.724
Date: 3/15/2013 7:37:52 AM
Overall Posts Rated:
350350
Ha multizunk, akkor is 23 évesen 130-140k a fizu.(23008545) Tudok ilyet. Ugyanúgy gond az is mintha monster lenne csak. Multisan annyiban kedvezőbb a helyzet, hogy eladhatóbb (meg drágább is) Ki lesz a magyarok közül, aki meg/át tudja venni??
Ez a gond.. Oké, GH-nak van stadionja is hozzá, de másnál már problémás lehetne,mint ahogy volt is ebből gond.

Last edited by ReMiX ™ ☎ at 3/15/2013 7:43:54 AM

This Post:
00
230274.730 in reply to 230274.729
Date: 3/15/2013 8:35:34 AM
Overall Posts Rated:
113113
Tehát pontosan ez a 6. szezon mióta neveli. Ha azt veszem, hogy 4ed osztályból ha akarsz legrosszabb esetben 2 szezon alatt feljutsz, akkor még mindig marad 3 szezon, hogy 3ad osztályból tovább lépj, ami ezalatt szintén nem nehéz ha előtte tudatosan építed a csapatod.

This Post:
00
230274.731 in reply to 230274.730
Date: 3/15/2013 8:44:21 AM
Overall Posts Rated:
350350
Szerencse, szerencse és szerencse.. Este írtam , Encibenci hiába építi 5-6 éve a csapatát, hiába áldoz évente milliókat rá.
Képtelen volt feljutni eddig. Mondhatnám casaubon hazai pályán relbukott döntőjét is...
Az mi volt, ha nem pech? Ennyit számít a szerencse...

Advertisement