Na látod, itt jönnek az eltérések. Attól, hogy egy harmadosztályú klub felneveli, miért kéne hogy el tudja tartani egész életében? Te küzdesz mindig a realitásért, hát most is próbáld reálisan átgondolni. Dzsudzsákot pl kinevelte a Debrecen. Most akkor reális lenne, hogy a Debrecen tudja is eltartani egész életében? De hogy kosaras példát is hozzak, ott van Hanga Ádám. Az Albacomp kinevelte, de eltartani (most már) biztos nem tudná. És most még csak nem is harmad- és negyedosztályú csapatokról beszélünk, hanem NB1-ről.
El kell fogadni, hogy a tehetséges és megfelelően edzett játékos egyszerűen kinövi a nevelőklubját. Ilyenkor vagy el kell engedni (eladni), vagy a csapatot az ő szintjéhez fejleszteni.
Ha a BS-ben meg a Charán van negyedosztályban játszó válogatott, akkor lehet, inkább ott kéne az életszerűségért küzdened, mert az kicsit sem reális.
A stadion meg nem 6-8 szezon, én a kezdeti 5500-ról 3 szezon alatt húztam fel 15000-re. Igaz, nem az volt a legfőbb gondom, hogy több százezerért válogatott esélyes ifit vegyek, meg mellé hatos edzőt, akit évente cserélgetek. És félre ne értsd, én nem mondom, hogy harmadosztályban ne kezdjenek el NT játékost nevelni. Itt a hangsúly az elkezdésen van. De ne akarja teljesen kinevelni és eltartani 10 szezonon keresztül. Ha valaki annyira alá akarja rendelni a klubját a válogatottnak, amennyire mondod, akkor talán előbb gondoskodjon az eltarthatóságról is. Igen, kiesik két szezonja, nem lesz hatos edzője, sem 18 éves legendája, de lesz stadionja és utána nem fog gondot okozni egy 100k-s játékos eltartása. Vagy akár 200k-s eltartása.
Azt mondod, ne a valós élettel mérjem össze a dolgot. Rendben. Akkor nézzük, mit enged a játék kerete. Válogatott játékos eltartásához kell vagy 20ezres stadion. Pont. Aki válogatottat akar eltartani, építsen húszezres stadiont és utána neveljen válogatottat, ha nem akarja eladni.
Értem én, hogy nektek scoutoknak ez probléma, de azért azt vegyétek már észre, hogy a két válogatott kb 20-25 ember játszótere. Nevelőklubbokkal, kommentelőkkel, alkalmi szurkolókkal együtt legyen mondjuk 50 emberé. Aki ezzel foglalkozik, az vállalta, hogy megküzd a feladattal, legyen az kapitány, scout, vagy éppen nevelőklub.
És akkor a másik hozzászólásod:
Szép példa, már itt elő is jön, hogy mi a gond. Negyedik ligás edzi a tehetséget, feljut harmadosztályba, majd az edzés miatt nem tud továbblépni. Az edzőcserék miatt nem fogja tudni eltartani a válogatott esélyesét, mert nem jut pénz stadionfejlesztésre. Ugye érzed, hogy ez ördögi kör? A végén eladja a félkész játékosát fillérekért, mert már annyira le van gatyásodva, hogy csődbe menne. Mit csinál a pénzből? Stadiont fejleszt? Nem. Vesz egy új tehetséget és kezdi előlről. Te magad írod le a megoldást: vagy hatos edző, vagy stadion. Nem lenne jobb két évig csak stadionfejlesztésre koncentrálni? Utána jöhet a válogatott esélyes játékos, meg a hatos edző, nem lesz gond az eltartásuk.
No de kérted, hogy ha tudunk működőképes modellt, ne tartsuk magunkban. Én tudok és még a játékot sem kell megváltoztatni hozzá. Megmondom őszintén, én a stáb helyében egész másképp osztanám el az átadóra kerülő játékosokat. Kaptam én is levelet scoutoktól, tudom, mi az első kérdésetek. Van-e hatos edzőm és edzeném-e egy poszton a játékost. Aki ezt bevállalja, annak adjátok. De megnézitek valamikor is, hogy mekkora stadionja van, milyen jegyárakkal dolgozik? Mekkora kerete van, mennyit remélhet kupabevételből? Olyan csapatoknak adtok oda MVP embereket, akiknek a meccsbevétele nem éri el a 100k-t. És utána még csodálkoztok, hogy nem tudja eltartani? Aki jelentkezik nevelésre, annál előbb talán nézzétek meg, hogy el fogja-e tudni tartani akár csak 21 éves korában a játékost, és ha nem, akkor udvariasan kérjétek meg, hogy most álljon rá stadionépítésre és jöjjön vissza egy-két szezon múlva. Ha ennyi áldozatot nem tud hozni a válogatottért, akkor szerintem ne bízzatok rá esélyes játékost.
Don't feed the troll