Po mom misljenju, odgovor je: dobar rad sa klubovima koji poseduju talente.
Nije istina naprosto da svi talenti dospeju u timove koji se ne loguju.
Sigurno cu dobiti odgovor da te jake repke imaju dosta vise aktivnih timova...ali ja jos jednom ponavljam da nije poenta u kvantitetu, nego u kvalitetu, i stojim iza toga da je 3 talentovana klinca uz odlican rad sa njima, sasvim dovoljno da se podmire potrebe reprezentacije.
Mislim da sam ranije negde vec napisao ali evo opet ću
Pretpostavimo da se na draftu svake sezone pojavi oko
a) 8% igraca koji imaju potencijal 8+ (otprilike igraci koje se isplati trenirati i kad predju 23 godine).
b) Od tih 8%, 5% su igraci koji imaju po 18g (najisplativiji za trening).
c) Od njih, 2% ce imati dobar raspored skillova (dobri skillovi koji se teze treniraju, losiji skilovi koji se lakse treniraju).
U srbiji ima oko 700 aktivnih igraca, to je 2100 igraca svake godine sa drafta = 40ak igraca koji su 18g, potencijal 8+ (flavijus moze da potvrdi da li je dobar krajnji broj jer ima spiskove igraca). I to sve ukoliko se podesi da su menaderi dobro prosli na draftu tj da nisu dobri igraci poupadali u bot timove
Dakle u
najboljem slucaju:
1. Imacemo 40ak igraca koji ce u svojoj 21oj godini da konkurisu za U21 selekciju. Ako su SVI trenirani maksimalno onda mozemo u top10 (u svim ostalim scenarijima nismo u top10). Prvi mozemo da budemo samo ako onih 2% iz stavce c) treniramo maksimalno
2. Od tih 40ak svake sezone,
samo najbolji ce ulaziti u A tim a ostali mogu da se prodaju i strancima pa da nasi timovi mogu da izdrzavaju te preostale reprezentativce (zbog plata). E tek tada mozemo u top10 sa A timom (ili cak i u top5)
E sad, ti predlazes da se svake sezone radi samo sa po 3 igraca. Da li to znaci da ostale treba zanemariti?
Prvo, ako svake sezone radimo sa po samo 3 igraca onda U21 repka nece biti ni u top100 a ne u top10
- zar ne bi trebalo da imamo barem po 20ak svake sezone (za svaku poziciju po 3-4 igraca zavisno od izabrane taktike)
Drugo, posledicno, A tim ce nakon 7-8 sezona imati samo po 3 igraca i , u trenutku kad igraci prestare za reprezentaciju, imacemo A tim sastavljen od igraca koji imaju po 28, 27, 26, 25, 24, 23 godine (to je 6x3=18 igraca).
- Zar ne mislis da ce tada A tim da bude slabiji nego sto bi mogao da bude ako ima samo igrace sa 28, 27, 26 godina ??
O ostalim reprezentacijama (tipa Italija sa 6000 korisnika = 120 igraca sa 18g, 8+potencijalom i dobrim skillovima
svake sezone) ne zelim da komentarisem puno.
Mislim da iz svega navedenog treba da NAM bude jasno koji sistem treba da primenimo. "Samo" nam jos ostaje da taj sistem optimizujemo i pocnemo da ga se pridrzavamo.
I btw, rezultati novog sistema (skauting, treniranje i sve ostalo) bi trebalo da budu vidljivi "tek" od sledece sezone kad igraci sa drafta iz sezone 7 budu imali 21g jer smo pocetkom sezone 8 poceli da radimo ovako organizovano ...
A naznake dobrog rada mislim da vec imamo iz sezone u sezonu ...
(mislim da mi je ovo najduzi post na forumu otkako igram ovaj BB)