BuzzerBeater Forums

BB Poland > Tomanski

Tomanski

Set priority
Show messages by
From: B.B.King

This Post:
11
207992.74 in reply to 207992.70
Date: 4/21/2012 3:44:32 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Dałem wszystkie listy Vinniemu (ze skillami z poprzedniego sezonu, oraz z tego sezonu wg najlepszych pensji ale bez skilli - on te listy przekazał dalej). Problem jest taki, że VJ tych zawodników nie przeglądnął, więc kontrola nad młodszymi rocznikami jest często pozorowana.

A tak na prawdę to dużo nie trzeba, te całe gadanie o tym jak skauting jest ciężki, to pic na wodę. Kliknąłem na nasz ostatni mecz ze Szwajcarią. Na 12 zawodników 6 gra w klubie macierzystym. Czyli żadnych wielkich tranferów nie trzeba ustawiać, wystarczy tylko zagadać z właścicielami zaraz po drafcie, co jakiś czas przypomnieć i tyle, kadra na medal robi się sama automatycznie. Tylko delikatnie wystarczy pokierować - czyli zrobić porządną bazę i od razu wiadomo do kogo uderzyć.

Przecież w większości managerowie nie chcą źle trenować. A jeśli jednak ktoś się wyłamuje, no to jego grajek po prostu robi się słaby, można go wykreślić i nie trzeba sobie nim zawracać gitary - więc robota z nim związana odpada.

Gorzej gdy nie ma przeglądu, wtedy jest błądzenie po omacku i fajni zawodnicy, którzy mogliby dobrze trenować, się wykruszają.

This Post:
00
207992.75 in reply to 207992.74
Date: 4/22/2012 5:05:01 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Nikt nie pisze, że skauting jest ciężki, szczególnie jak ma się do współpracy super właścicieli grajków.Tutaj mamy sytuację jakiej nie było jeszcze niedawno. Ktoś kto kontrolował ponad 2 sezony i robił właśnie selekcję odszedł nic nie pozostawiając. Do tego to SF więc większość z tych zawodników, którzy mogliby się łapać nie mają największych pensji w roczniku oraz często są na innych domyślnych pozycjach. To czyni problem lekko złożonym. ale spokojnie mamy czym grać. Chodzi mi tylko o to by nie przegapić kogoś. Ale to na bank się stanie bo nie chce mi się wierzyć by baza była 6-nazwiskowa:)

ale oczywiście na każde ale można znaleźć rozwiązanie.

This Post:
99
207992.76 in reply to 207992.74
Date: 4/22/2012 5:15:15 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
O jakim przeglądzie mówisz?

A co Ty wiesz o skautingu, skoro nigdy nie byłeś skautem? ;-)
To wcale nie jest tak jak piszesz. Połowa właścicieli w ogóle się do Ciebie nie odzywa, duża część trenuje po swojemu, inni nie chcą zatrudnić dobrego trenera,więc problemów jest sporo. Jak nie jesteś regularny w kontakcie to nigdy nic dobrego z zawodnika nie wyjdzie, więc bajki o tym, że Mistrzowska kadra robi się automatycznie to bardzo dobry żart ;-)

Last edited by vinnie_jones at 4/22/2012 7:12:42 AM

This Post:
55
207992.77 in reply to 207992.75
Date: 4/22/2012 5:20:31 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Tak jak mówiłem - wystarczyło zrobić przegląd na początku sezonu i stara baza byłaby zupełnie niepotrzebna. W nowej szybko by się wybrało najciekawszych i finito - jest aktualna baza to nie trzeba korzystać z nieaktualnej.

Podczas przeglądu to jest pół godziny roboty i masz sto nazwisk do wyboru. Alternatywa bez przeglądu jest taka, że po sezonie roboty, pisaniu ileś postów na forum, ogłoszeń, mamy 6 nazwisk. To od razu widać jak można usprawnić wyłapywanie perełek, właśnie po to, żeby nikogo nie przegapić.

This Post:
00
207992.79 in reply to 207992.76
Date: 4/22/2012 5:28:01 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Dopiero teraz przeczytałem tego posta, bo przy pisaniu poprzedniego wczoraj od razu przeniosło mnie na koniec wątku.
O jakim przeglądzie mówisz?

O przeglądzie młodszych roczników (czyli tych, którymi będą grali następni selekcjonerzy). Wystarczyłoby na początku sezonu sprawdzić najlepszych zawodników 20-letnich i młodszych i ta zagubiona baza SF-ów sama by się zaktualizowała. A tak to jest trochę liczenie na farta, że tych kilku zawodników, których udało się namierzyć, wystarczy, ewentualnie, że ktoś się poza oficjalnym skautingiem fajnie wytrenuje.

A co Ty wiesz o skautingu, skoro nigdy nie byłeś skautem? ;-)

A dlaczego rozsiewasz nieprawdziwe informacje? Oczywiście, że byłem. Ba, jeszcze parę tygodni temu ciągle otrzymywałem tygodniowo kilka pytań o różnych zawodników, bo ogłoszenie reprezentacyjne nie było zaktualizowane.

A oprócz tego to pomagałem też nie mając oficjalnej plakietki skauta i dzięki temu miałem sposobność sobie różne rzeczy poobserwować. Np. wiem dokładnie jacy zawodnicy są sprawdzani po drafcie a jacy nie.

Albo np. taka rzecz miała miejsce w kadrze U21 z 16 sezonu, że jedna z pozycji praktycznie sama się wyskautowała (czyli zawodnicy trenowali sobie bez kontaktu ze skautami). Kilku zawodników z 17-tego sezonu też trenowało się poza jakąkolwiek kontrolą. A potem w zasadzie sam ich znalazłem dopiero w wieku 21 lat przy okazji przeglądu, bo akurat wtedy go robiłem. No i ci zawodnicy okazali się najlepsi, to zostali powołani i zdobyli medal.

W czasie kiedy byłeś selekcjonerem to w wieku do 21 lat było łącznie 11 roczników (wszyscy, którzy mają obecnie od 18 do 28 lat) - w tym 6 roczników, którymi sam grałeś, oraz 5 którymi grał/będzie grał ktoś inny. I z tych 11 roczników, które przewinęły się pod Twoimi skrzydłami w tym okresie, to na moje oko przynajmniej 8 było skautowanych tak sobie. Chociażby dlatego, że część fajnych zawodników po prostu była przegapianych na starcie a kontakt utrzymywany tylko z wąską grupką złapaną na początku.

W przypadku tych starszych roczników efekty widać po skillach, które mieli w wieku 21 lat.
A trzeba pamiętać, że parę sezonów temu w Polsce grało ponad tysiąc userów więcej niż teraz, więc pula dostępnych juniorków była kilkadziesiąt procent większa, więc przy identycznej jakości skautingu zawodnicy powinni być wtedy lepsi.

W przypadku tych młodszych nie najlepiej świadczy chociażby fakt zgubienia się wspominanej już wcześniej bazy. Te roczniki nie dla siebie to po prostu odpuściłeś.

Oprócz tego czytałem trochę zagraniczne fora (głównie tych największych państw) i niektóre mają skauting dużo lepiej zorganizowany. A u nas np. właściciel zawodnika wchodząc na forum w wątek "U21 Wymagania (requirements)" trafia na spis skautów z sierpnia ubiegłego roku. A to i tak jest postęp, bo wcześniej trafiał na post sprzed paru lat.

Last edited by B.B.King at 4/22/2012 5:29:51 PM

From: Mario

This Post:
11
207992.81 in reply to 207992.80
Date: 5/12/2012 3:16:38 AM
Overall Posts Rated:
605605
Jeszcze jeden trening będzie przed nowym sezonem:) Więc zaliczy jeszcze 4 skoki :))

This Post:
00
207992.82 in reply to 207992.81
Date: 5/12/2012 3:19:12 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10051005
kiedy? nastepny już bedzie jak T. będzie miał 20lat

This Post:
00
207992.83 in reply to 207992.82
Date: 5/12/2012 3:29:08 AM
Overall Posts Rated:
605605
no niby tak ale to jeszcze nie będzie nowy sezon:))

This Post:
11
207992.84 in reply to 207992.80
Date: 5/12/2012 3:30:15 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Czas na podsumowanie.
Drugi sezon treningu dobiegł końca. Zawodnik odnotował tylko 8 skoków i z SS10=87 ma coraz mniejsze szanse na regularne występy w przyszlym sezonie w U21. W bieżącym sezonie Staszek głownie trenował skille podkoszowe,co przy niskim wzroście szło mozolnie, dla porównania trenowany 18latek odnotował 12 skoków.

właśnie byłem ciekaw ile skoków...

trenowany 18-latek przy trenerze 6 skoczył mi 15 razy
ale do sumy innych grajków to ma daleko.

Advertisement