Nem azt mondtam, hogy rosszul osztjátok le az embereket, csak hogy én nem így csinálnám. Mivel a mostani rendszerrel vannak problémák, meg kéne próbálni valami mást. Inkább legyen 2-3 sikertelen év és utána ne legyenek eltartási gondok az elkötelezett nevelőcsapatoknál.
Leírod, hogy 30-32 csapat edz U21-re játékost. Őszintén szólva én azt hittem, hogy kevesebb, de akkor még könnyebben meg lehet csinálni a fejlesztéseket (nem egyszerre). Vegyük pl az irányítókat. Állításod szerint 8-10 csapat edz irányítót, mivel a legtöbben 2-3 játékost edzenek egyszerre, ez kb 20 irányítót jelent. Kell ennyi? Nem. Ebből a 8-10 csapatból a két legkisebbet (bevételt tekintve) nyugodtan el lehet küldeni stadiont fejleszteni. Ez alatt nem azt értem, hogy ne is eddzen, én a következő képpen kezelném:
Rámír egy kezdő csapat, hogy ő edzene U21-re centert, hajlandó egyposztos edzést adni és hatos edzőt tartani. Megnézem az adatlapját, előző szezonban kezdte, van egy 7000-es stadionja, meg egy 80ezres kerete. Látom, hogy nem fogja tudni eltartani a centerét 20 éves kora után. Megírom neki szép udvariasan, hogy mivel kezdő, ne akarjon ennyire fejest ugrani, felajánlom neki, hogy kap egy kevésbé jó embert, akit eszébe ne jusson hatos edzővel edzeni, csak ötössel. Megmondom neki, hogy nagyon-nagyon-nagyon fontos a számomra, hogy ő állítson össze egy edzéstervet, annak megfelelően eddze a játékosát, vezessen róla naplót (egyrészt nem érzi úgy, hogy parkolópályán van, másrészt pont neki lesz segítség ez a két évnyi extra tapasztalat). Leírom neki továbbá azt is, hogy 19 éves kor végén (azaz két szezon után) kap egy másik, most már sokkal jobb játékost emellé, akit hatos edzővel edzhet, de addig is legyen szíves a stadionját felhúzni legalább 12ezresre.
Aki ezt nem tudja elfogadni/teljesíteni, arra szerintem ne is bízzatok válogatott esélyes játékost, mert nincs meg benne az a kitartás, ami kell. A szalmaláng-életű lelkesedésből soha nem lesz komoly munka. Az a baj, hogy most is azt látom, hogy csak az számít nektek, hogy valaki jelentkezett edzeni és nem mérlegelitek, hogy mennyire komoly, mennyire reális az, hogy ő kineveljen egy válogatottat. Írtad pl a lemorzsolódást. Edzenek 20 irányítót, ebből bekerül 4 a keretbe. A többiből is biztos van, aki nem úgy fejlődik, ahogy kell, bekapott egy hosszú sérülést és lemaradt, egyéb kívülálló okok. De ugye reális azt feltételeznem, hogy ebből a 20 emberből minimum 4 azért morzsolódik le, mert a tulaj nem tudja eltartani (itt segítene a stadionépítés), vagy mert egyszerűen nem követi, amit kértek, azaz elfogyott a lelkesedés (itt segítene, amit írtam az előbb, aki hajlandó két évig várni, annál nem fog elfogyni a lelkesedés)
Nem kell ezt mindenkinél eljátszani. Idén a két legkisebb stadionnal rendelkező csapatnál elkezdeni. Jövőre csak egy csapatnál. Utána megint kettőnél, ekkor már visszakerül a körforgásba az első két csapat.
Don't feed the troll