Sukces VJ tam szukać wzorców.
Ale przecież VJ zrobił identyczny wynik jak Banan. Sorry. Był progres. Przegraliśmy z USA trzema punktami a nie siedmioma ;-) To był cały progres ;-)
Największy skok wtedy był taki (w porównaniu chociażby z dwiema poprzednimi i nieudanymi kadencjami VJ), że zaczęliśmy grać bungę, gdy inni nie grali. Oraz że w końcu co sezon mieliśmy kompletne listy draftu, bo wcześniej to kulało i to mocno. Oczywiście paru zawodników udało się wtedy super wytrenować i chwała VJ. Ale dlaczego nie udało się to w poprzednich kadencjach VJ?
Trzeba jeszcze dodać, że VJ mocno zabiegał o swoje roczniki, ale olał zupełnie nie swoje. To właśnie wtedy przepadały całe bazy i w ogóle nie było żadnej kontroli nad innymi rocznikami.
A dlaczego VJ nie pokonał USA? Bo zabrakło co sezonowej aktualizacji zaplecza. VJ wybrał sobie 20-30 najlepszych i tylko z nimi pracował. Ale nie da się zrobić tak, żeby wybrać 20 zawodników i mieć sto procent skuteczności. Zawsze ktoś się wykruszy a ktoś inny, kto pierwotnie był poza 20-tką, może kogoś przeskoczyć, bo akurat właściciel cisnął dobry trening przez 14 tygodni, okazało się, że grajek miał dobre podpoziomy, nie miał kontuzji i się fajnie rozwinął. A VJ tamtych zawodników zupełnie odpuścił. A wg mnie trzeba było co sezon robić drobną korektę, sprawdzić czołówkę najlepszych spoza tej 20-30 wybrańców i nad nimi trochę popracować. I dzięki temu mielibyśmy kilku dodatkowych grajków na poziomie kadry lub do niej pukających. I może właśnie oni byliby w formie podczas finału i rzucili te kilka brakujących punktów. To nawet nie musiałby być zawodnik o lepszych skillach niż zawodnik z 20-30 wybrańców. Ale np. w wyższej formie w decydującym tygodniu. Zawsze lepiej jest mieć większe pole manewru. A VJ sam sobie je zawęził.
Nie pokonał USA, bo drugi rocznik jak sam przyznał już nie był tak mocny jak wcześniejszy. Widocznie więcej energii przeznaczone zostało na jeden rocznik.
Zresztą ten złoty i tak mógł byc lepszy.
Zadałem pytanie wcześniej którzy gracze z jakim levelem trenera trenowali całą drogę u21. Za VJ ma pewno Rak Jurak Gradziński cały czas z levelem 7 ciągnęli. Było zapewne więcej oraz kilku z level 6. Pytałem jak wyglądała ta sytuacja sezon temu. Gdyż uważam że tu mogły się pojawić braki.
Chętnie bym zobaczył porównanie do:
(208162.66)