Persze nekem nem érné meg olyan játékost edzeni, hacsak nem saját használatra kell. De akik alapvetően magyar játékost edzenek, azoknál alapvetően megkérdőjelezhető a racionalitás. De ettől függetlenül az eladó károsodhat. Az, hogy ő meg mit csinál a pénzzel az ő dolga. Értem amit írsz és elfogadom abban az esetben ha mindenkinek a közösség boldogulása lenne a célja. (erről már sok vita volt korábban és rendszerint zsákutcába torkollott)
Nincs pénze edzeni, de szeretne. Én is sok mindent szeretnék, de akkor vegyen külföldit, nyerészkedjen és majd vesz a későbbiekben magyart, ha még mindig szívügye a válogatott. Nagyobb eredményt jelentene a külföldiekkel való hatékony, edzésre rábíró kommunikáció, mintsem a magyar bázis szűkítése. Biztos vagyok benne, hogy mindent megtesztek ezért is és sejtem, hogy nehéz lehet, de hosszútávon járhatóbb útnak tűnik.
Nem bírálni szeretném a jelenlegi döntéshozókat csak szerintem ez károsan hathat a dolgokra.
Amúgy amit leírtál kereslet kínálat példa, ha továbbgondolod az pont arra lenne jó, hogy a szűkülő piac és dráguló játékosok miatt visszaszorulna a tradelés is. Persze ez is ciklikus mozgás lenne, mint a jelenlegi élénkülés. Drágább játékosok, több menedzser kezd edzeni (mert nem tudná megfizetni a kész játékost vagy mert üzletet lát benne) --> növekvő bázis.
Most viszont az ellenkezője van, túlkínálat vastagon, relatíve olcsó játékosok. Szezonon belül óriási ármozgások (te is áldozatává lettél) Az edzés kevésbé éri meg, az edz akinek szívügye a válogatott vagy minimális hasznot remél.
Épp ezért a jelentkezőket meg kell becsülni, a liciharc miatt bekövetkező drágulást csakugyan, mivel a trend lecsengése után (visszavonuló magas fizetésű játékosok, monoskillesek kiszelektálódása) jól fog jönni az a plusz pénz a játékba.
Ezt a folyamatot persze most késlelteti az Utópia, de megakadályozni nem fogja.
Mégegyszer mondom, nem kérdőjelezem meg a szakmai hozzáértéseteket, csak számomra fura a piac ilyenféle befolyásolása.