BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] PG/SG

[NT] PG/SG (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
65605.765 in reply to 65605.763
Date: 9/24/2009 3:50:28 AM
Overall Posts Rated:
1010
(1102935) młody z bazy na TL

Ale to jakiś Węgier jest...:]

From: cortez

This Post:
00
65605.766 in reply to 65605.765
Date: 9/24/2009 4:13:48 AM
Overall Posts Rated:
22
(11025286)no, sporo za niego chce:) ale to trzeci najwyżej sklasyfikowany SG z pot MVP i wyżej w mojej bazie:)

This Post:
00
65605.767 in reply to 65605.765
Date: 9/24/2009 4:16:00 AM
Overall Posts Rated:
7676
juz poprwaiłem , sam go też licytuje :)
Ale za dużo funduszy nie mam :(

Last edited by pankol102_ at 9/24/2009 4:20:31 AM

This Post:
00
65605.768 in reply to 65605.767
Date: 9/30/2009 9:54:45 AM
Overall Posts Rated:
22
na forum cisza, a ja mam troche czasu, może ktoś mi zechce odpowiedzieć:)
czy uważacie że trening Rzut z Wyskoku jest niezbędny żeby wytrenować dobrego PG/SG?

This Post:
00
65605.769 in reply to 65605.768
Date: 9/30/2009 10:27:43 AM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Co by nie mówić jakby nie były wypasione wszystkie inne skille to jednak akcja zazwyczaj kończy się tym rzutem do kosza bo na celnym wrzuceniu piłki do kosza opiera się sens grania w koszykówkę...

From: Czesław

This Post:
00
65605.770 in reply to 65605.768
Date: 9/30/2009 10:28:51 AM
Overall Posts Rated:
179179
Moim zdaniem to pytanie jest zbyt ogólne, zarówno jeżeli chodzi o pozycję jak i o trening. Masz na myśli trening jako rodzaj treningu czy chodzi o JS ? Przede wszystkim nalezałoby ustalic co to tak naprawdę oznacza dobry SG bądź PG. Podkreślam, bądź a nie / gdyż poza wspólnym członem w nazwie, absolutnie nie powinno się patrzec na te dwie pozycje tym samym okiem;).

This Post:
00
65605.771 in reply to 65605.768
Date: 9/30/2009 10:28:59 AM
Overall Posts Rated:
22
ogólnie jest tak że obronę na dystansie da się trenować tylko i wyłącznie na jeden sposób tzn. presja także tu żadnych kombinacji nie ma, trening poboczny przy treningu presji jest także bardzo wolny.
ale szczególnie SG musi mieć 5 górnych skillów (podania w drugiej kolejności) i zbiórki na wysokim poziomie
jak zatem najszybciej wytrenować SG?
unikać treningu rzut z wyskoku tak długo jak się da:)
jest taki zawodnik Aleks Wierzchowicz, ma bardzo wysoki DV,HN, są to skille niedoceniane bo za bardzo nie wiadomo jak do statów są uznawane, ale wystarczy spojrzeć ile AW zdobywa punktów przy LI żeby się przekonać o wartości HN,DV. W tym miejscu muszę zaznaczyć że moi zawodnicy obwodowi mają słaby DV niestety, ale ja już tak mam że cenię takie zbiórki, wejście, czyli teskille ktorych moi zawodnicy nie mają, ale to chyba normalne że najbardziej sie ceni to czego sie nie ma:)
wracając do tematu
zastępowanie rzutu z wyskoku treningiem rzuty z dystansu i jeden na jednego jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
wkleję poniżej szacowaną szybkość tych treningów dla pozycji PG/SG czyli taki standard bez ryzykowania ustawiania SG na nie swojej pozycji:
Jump Shot
Guards:
Trains JS @ 2-3 weeks
Trains JR @ 7-8 weeks
Trains HN @ 7-8 weeks
Trains DV @ 7-8 weeks
One on One
Guards:
Trains DV @ 2-3 weeks
Trains HN @ 3-4 weeks
Trains JS @ 3-4 weeks
Outside Shooting
PG/SG:
Trains JR @ 3-4 weeks
Trains JS @ 4-5 weeks
Trains DV @ ?
Trains HN @ ?
widać że przy trenowaniu zasięgu JS jako skill poboczny skacze szybciej, i dłuższe trenowanie JR(3-4tyg) nic nie zmienia w sprawie wiekszej atrakcyjnosci treningu rzuty z dystansu niż rzuty z wyskoku, a rzeczą oczywistą jest że trening jeden na jednego jest najfajniejszym treningiem, liczba zielonych strzałek po tym treningu jest zawsze zadowalająca:)
bardzo ważną zaletą treningów rzuty z dystansu w połączeniu z treningiem jeden na jednego jest możliwość kontrolowania JR, uznaje się, że najlepiej jak JS jest lepszy o 3-5 poziomów od JR
niestety trenuje się kilku zawodników naraz, czesto zdarza się, że jedna z naszych potencjalnych gwiazd odstaje w zasięgu i trzeba mu ten zasięg naprawić, niestety przy okazji nabijamy zasięg innym trenowanym, chcąc następnie zrobić naszym potencjalnym gwiazdom JS i przerzucając się na trening rzuty z wyskoku nabijamy JR w dalszym ciągu, ciężko takiego gracza odpowiednio ukształtować a i JR na SG jest bardzo pensjogenny. Rozwiązaniem jest trening jeden na jednego na PG/SG:)
żałuję, że nie odkryłem 3-4 sezony temu tej rozpiski szybkości treningu bo napewno nie katowałbym tak Zdunkiewicza i Smyka tym rzutem z wyskoku:)
większość moich wypocin to oczywiste oczywistości ale może początkującym się ten tekst na coś przyda a i bardziej zaawansowani uzasadnią czemu się ze mną nie zgadzają:)
strzałka

Last edited by cortez at 9/30/2009 10:32:58 AM

This Post:
00
65605.772 in reply to 65605.770
Date: 9/30/2009 10:36:51 AM
Overall Posts Rated:
22
Podkreślam, bądź a nie / gdyż poza wspólnym członem w nazwie, absolutnie nie powinno się patrzec na te dwie pozycje tym samym okiem;)

a moim zdaniem to bardzo podobne pozycje, nakłady jakie trzeba ponieść żeby zrobić komuś bardzo dobre podania są zbyt duże w porównaniu z rezultatami w meczu, mówie o klubach w PLK,drugich,trzecich ligach itd., bo na wyższym poziomie np. naszej reprezentacji to juz każde drobne niedociągnięcie jest w meczu odczuwalne i bardziej wpływa na wynik

This Post:
00
65605.773 in reply to 65605.771
Date: 9/30/2009 10:42:20 AM
Overall Posts Rated:
179179

ale szczególnie SG musi mieć 5 górnych skillów (podania w drugiej kolejności) i zbiórki na wysokim poziomie
jak zatem najszybciej wytrenować SG?

Czy możesz uzasdnic mi dlaczego uważasz za podania takie ważne u SG ? Owszem warto, żeby były na jakims przyzwoitym poziomie, ale dla mnie trening podań u SG to strata czasu. na pewno nie są tak ważne jak OD, JS czy JR.

Jakie jest Twoje zdanie na temat tego by SG pod LI itp miał wysokie IS, tzn silny i wyżej. A jak wiemy IS powinien skakac przy treningu JS dla np skrzydłowych ( przynajmniej wg rozpiski, gdyż mi się jeszcze to nie przytrafiło;) ).

Ok, zbiórki warto miec wysokie, ale tu równiez pojawia się pytanie czy warto na nie tracic trening u SG.:)?

This Post:
00
65605.774 in reply to 65605.772
Date: 9/30/2009 10:53:40 AM
Overall Posts Rated:
179179
Podkreślam, bądź a nie / gdyż poza wspólnym członem w nazwie, absolutnie nie powinno się patrzec na te dwie pozycje tym samym okiem;)

a moim zdaniem to bardzo podobne pozycje, nakłady jakie trzeba ponieść żeby zrobić komuś bardzo dobre podania są zbyt duże w porównaniu z rezultatami w meczu, mówie o klubach w PLK,drugich,trzecich ligach itd., bo na wyższym poziomie np. naszej reprezentacji to juz każde drobne niedociągnięcie jest w meczu odczuwalne i bardziej wpływa na wynik

No włąśnie, podobne, lecz nie takie same:). Czy dobry SG musi miec wysokie podania? Niekoniecznie. Czy PG musi miec JS na wysokim poziomie? Niekoniecznie.

Możesz jasniej prostemu człowiekowi jeszcze raz wyjasnic co miałeś na myśli pisząc zacytowany akapit?:) Nie zrozumiałem go.

This Post:
00
65605.775 in reply to 65605.773
Date: 9/30/2009 11:04:14 AM
Overall Posts Rated:
22
napisałem podania w drugiej kolejności, czyli fajnie jak nie ma tu dziury, widziałem dzisiaj SG na TL z pensją z 60k i tragicznymi podaniami, nawet nie patrzyłem na inne skille, mam wydawać 60k za tragiczne podania? rozumiesz o co mi chodzi jego pensja pokryłaby nawet sprawne-znaczące podania ale mi by wystarczyły przeciętne, nie będe mu płacił 60k żeby mi płynność psuł.
ze zbiórkami jest troche inna sprawa bo te wliczają się do pensji SG a więc tu tragiczne zbieranie - takie ma Zdunkiewicz daje mi 12k oszczędności (jakby miał zbiórki porządne tyle by więcej zarabiał), no ale ja bym chętnie płacił te 12k więcej no ale dla gościa 180cm trening zbiórek tylko w skrajnych sytuacjach, dlatego powinno się bardzo cenić 18latków 180cm urodzonych z porządnym zbieraniem, nie wszystko na TL jest wyceniane dlatego warto ztego skorzystać:)
trening JS dla skrzydłowych nigdy nie zrobiłem, ale dałem raz trening jeden na jednego dla skrzydłowych i smykowi skoczył IS:) ale to ciezka sprawa SG wystawić na PFa.
co do tego wpływu IS dla SG pod look inside to nie wydaje mi się żeby to miało jakiś duży wpływ, jak wystawisz na SF grajka z dobrym IS to też za dużo nie narzuca niestety - tzn tak wynika z moich doświadczeń ale może za małą próbe wziąłem:) niby Pustuła w kadrze punktuje rywali ale pozostali podkoszowi też nie mogą odstawać w IS co by obrońców absorbować:)

Advertisement