BuzzerBeater Forums

BB Ceska Rep. > Národní tým

Národní tým (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
102056.766 in reply to 102056.765
Date: 5/19/2010 1:51:32 AM
Nitra Corgons
Extraliga
Overall Posts Rated:
10361036
Second Team:
Nitra Urpiners
No k tym monstram asi patri aj moj Drunek (ak sa bavime o plate lebo v skiloch ma asi iba 1 zavaznu chybu), ktoreho som kupoval povodne na 1 zapas, ale akosi sa ho neviem zbavit.. Este nikdy som nemal podkosaka co by v celej sezone dal az na 1 zapas vzdy dvojciferny pocet bodov, a to som hral asi 3x inside taktiku. Navyse mi priniesol do timu minimalne 60k v merchendise takze je urcite zvladnutelny.. Este k repre; tiez som bol zastanca variability hracov ale ti jednosmerne zamerani (utok/obrana) asi uz taki uspesni nebudu ako byvali lebo pri vyrovnanosti timov bude luxus nemat 5 hracov schopnych dat kos napriklad..

Last edited by LA-zajino at 5/19/2010 2:07:18 AM

1 BBB, 20 Leagues, 10 Tournaments, 3 Europe Titles (SVK), 2 World Bronzes (SVK), 2 Europe Bronzes (SVK,FRA), 42 Seasons NT coaching
This Post:
00
102056.767 in reply to 102056.761
Date: 5/19/2010 6:50:19 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12351235
Second Team:
Jirkov
JS řekněme 18-20 až tak neobvyklé na úrovni NT není. Na uvedeném příkladu bych k tomu ještě asi přidal JR 14-15, což se taky sem tam vidí.
Je potřeba si uvědomit, že obrany jsou boostované náladou v týmu, takže není nutné proti JS 20 nasazovat OD 20.
Navíc vidím v tom příkladu mnoho dalších aspektů, které naznačí, že vlastně taková situace reálně až tak moc nenastane:
1. na úrovni NT je pořád spousta hráčů, kteří nikdy nebo řekněme po první přestupu po draftu, nepřestoupili a neznáme vlastnosti, takže se je můžeme snažit pouze odhadnout
2. člověk bych si musel být jistý, že soupeř má takového hráče, musel by si být jistý taktikou, kterou zvolí a tím, na který post toho hráče postaví, v případě "netrefení" to může mít dost negativní dopady, náš hráč nevyužije své defenzivní přednosti a vzhledem k nižším ostatním vlastnotem nebude ani přínosem v útoku, já tohle nazývám "haluzení" a to není styl, kterým bych se chtěl prezentovat
3. tohle by fungovalo při osobce při nasazení hráče na správný dost, otázkou je, jak přesně bude fungovat avizovaná nová defenzivní taktika, která je zaměřena na bránění jednoho soupeřového hráče konkrétním našim, zda se to bude nastavovat podle pozice (tohle předpokládám) nebo zda nějakým způsobem bude nastavení bránění opravdu konkrétního hráče (případně preferencí hráčů a bráněný by mohl být ten s nejvyšší preferencí, který je momentálně na hřišti)

Takže já se spíše kloním v takovém případě k zahrání zony 3-2 (pokud nepředpokládám možnost vnitřního útoku soupeře) s hráči z hlediska OD vyrovnanými, řekněme 15-16.
A obecně inklinuji k tomu v první řadě hrát svou hru a jen v detailech se přizpůsobovat soupeři.

This Post:
00
102056.768 in reply to 102056.767
Date: 5/19/2010 7:57:47 AM
Overall Posts Rated:
2323
1. I kvalifikovanej odhad může stačit k tomu vytipovat si situaci. Typický příklad je zbytečné vypadnutí naší 21 s ČH a s jedním na bušeným pivotem. Tam dobrej obránce mohl udělat divy. Dokonce i jen jako střídající hráč.
2. Každá taktika je risk. Ve vyrovnaných utkáních bez občasného riskování sklouzáváte k snaze přehrát soupeře sílou a to možná půjde až se tvoje koncepce začne vyplácet, ale zatím je třeba vyhrát v souboji myšlenek, že to občas nevyjde by mělo stát za to, že to jindy vyjde. Minimálně takový kouč, který má tu bilanci kladnou by měl být zodpovědný za taktiku. Tak to alespoň vidím já. Osobně jsem přesvědčený, že typicky defenzivní hráči a tipicky ofenzivní se v NT mohou docela vyplácet. Osobně jsem přesvědčený, že nakonec pokud máte schopnost spolurozhodovat o trénování velké spousty hráčů, tak se prostě musí vyplatit některé z nich stvořit jako specificky orientované... samozřejmě to pak chce být schopen jejich schopnostem přizpůsobovat taktiku, ale výsledná variabilita by měla NT pomoci. Sekundárně to samozřejmě znamená omezení volných míst v repre a omezení obchodů se zachráněnými hráči...
3.Proč by to nemělo fungovat při zóně. Pokud k obránci s obranou 16 přidáš kolegu s 20 určitě jsou spolu v obraně lepší, než s druhou 16. Je jasný, že pak je bilancování s tím co za co složitější, ale tahle hra těch variant zas tak strašně moc nenabízí, takže je to docela jistě spočítatelný. Nebo kvalifikovaně odhadnutelný. Jde o to jestli trenér se chce zabývat taktikou jako svojí zbraní, nebo jestli chce vybrat nejsilnější tým a doufat, že je silnější než soupeř, při použití jakékoliv taktiky. Osobně si myslím, že Česko jako na BB malá země by se měla spoléhat na schopnost dosáhnout překvapivých vítězství díky překvapující taktice, nasazení apod, že skilovou sílu, těžko někdy budeme schopní konkurenci porážet. Nemyslím si, že se dájí optimálně hrát různé taktiky s úzkým kádrem a volnýma místy pro případ budoucí potřeby... Na to bych třeba sváděl ne úplně optimální výsledky při snaze s variováním sestav.

PS: Nedokážu si představit přínos veřejné diskuse o taktice s hráči o kterých veřejnost nemá přesné informace o jejích schopnostech, tudíž její smysl a vaše touha po ní mi naprosto uniká. O NT můžu bez komplexní znalosti hráčů smysluplně diskutovat obecně, možná o předpokladech o soupeři, ale dostatek informací má jen ten co zná všechny vlastnosti hráčů. Já jako divák si maximálně můžu říct, Proč jsme to zas zbytečně posrali. Případně uznat, že taktika nejspíš vyšla. Víc nic.

This Post:
00
102056.769 in reply to 102056.768
Date: 5/19/2010 8:22:32 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12351235
Second Team:
Jirkov
ad 1) Podívej se ten zápas U21, než začneš dělat ukvapené závěry. Tváříš se, jako by Gučic nastřílel mejméně 30 bodů. Obránce na něj hrál. Jestli se ti střelba centra 5-11 zdá jako nějaký zázrak, tak mě teda ne.
ad 2) S tímto nesouhlasím. Pokud sis nevšiml, výsledky i se stávajícím kádrem byl více než dobré, než se začalo s taktikama experimentovat v této sezoně (i když samozřejmě očekávám, že budete namítat, že jsme ty taktiky nejspíše zkoušeli s hráčemi pro tyto taktiky nevhodnými - netajím se tím, že sám nemám úplně jasno, jak by měl vypadat optimálně poskládaný tým na Look Inside (hrát ke koši) nebo Low Post (přes pivoty), pokud si někdo myslí, že to ví, ať se klidně se svými poznatky podělí). Já o přílišné využitelností specificky orientovaných hráčů přesvědčen nejsem, nebo lépe řečeno věřím, že příliš použitelní nejsou a proto nebudu majitele hráčů záměrně navádět k vytrénování takových hráčů.
Zachraňování hráčů se stejně až na výjimky řeší, až když týmu nejde o nic. Pak zachraňuje i hráče spíše průměrné, předtím jen když jde o opravdovou bombu.
ad 3) ano hráč s OD 20 v zoně problémem není, když už ho budeme mít vytvořeného, ale použitý v M2M proti tomu extrémní střelci soupeře by měl být účinnější, pokud ho "trefíme". Navíc tím, že to OD bude mít na úkor útočných vlastností, bude nízká efektivita tohoto hráče v útoku.
Jinak koncepce, kteru navrhuješ se absolutně neshoduje s mojí koncepcí. Neschodujeme se v tom, že dobře postavený tým na Push the Ball (rychlá hra) není efektivní varianta. Když si vezmu Tvůj návrh, co budeme dělat, když budeme mít 5 hráčů do nějaké taktiky, 5 hráčů do jiné taktiky a v jednom týdnů nám vinou zranění a formy vypadne z každé taktiky třeba po 2 hráče? Bohužel zatím nemáme těch super hráčů tolik, abychom si ještě mohli dovolit nějakou přílišnou variabilitu. Třeba se tohle časem změní. Představa, že si v dohledné době vytvoříme třeba 20-30 špičkových hráčů, z nichž každý bude schopen, v taktice pro něj vhodné, naskočit do základu, není reálná.
Taky nesouhlasím s tím, že těžko budeme někdy schopni konkurenci porážet jinak než bez překvapení, to je základní nepohcopení mé koncepce.
as PS) samozřejmě o tom diskutovat jde, např. tak jak to udělal MVP24, že napsal typologicky hráče, jaké by si představoval, je jedno, na jaké úrovni jsou naši nebo cizí hráči, jde o to rozložení vlastností, když se netrefé do úrovně, není problém si všechny skilly vynásobit 1,2 nebo 0,8.

This Post:
00
102056.770 in reply to 102056.763
Date: 5/19/2010 8:40:00 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12351235
Second Team:
Jirkov
Je pravda, že si chci postavit tým z Čechů, již zítra v semifinále poháru bude hrát celá základní pětka bez cizince (celkem jich mám 6 aktuálně). Ale kromě nějakých 3 hráčů, co budou trénovat, by to měli být spíše vysloužilí reprezentanti. A platy v repre se nám během 2-3 sezon dostanou na úroveň, že si těžko někdo bude moci dovolit držet více než 3 aktuální reprezentanty. Více než 3 se ani nedá jednopostově trénovat. Samozřejmě bych si teoreticky mohl hráče před přestupem ke mně nechat vyténovat tak, abych si vystačil s dvoupostovým jeden na jednoho (případně střelbou) pro SF/PF a doskokama pro PF/C, ale stejně by nebylo možné z hlediska rozpočtu si držet 6 hráčů s platem reprezentanta.

S přestupama reprezentantů je to obecně složité. Až na vzácné výjimky skoro nikdo neavizuje prodej reprezentanta dostatečně dopředu (zejména zahraniční kluby) a hráči se objeví na trhu nenadále a je potřeba nenadále hledat kupce. Já v drtivé většině případů preferuji nalezení jiného kupce a sebe si nechávám spíše jako pojistku pro případy, že není jiný kupec (případy Čech, Banobre). Nemám nejmenší problém doporučit přestup hráče do jakéhokoli českého klubu, jen bych chtěl do budoucna (myšleno od teď) od kupce jednu "garanci" a to, že bude trénovat jednopostově to, co takto jde. Dnes jsou někteří hráči trénovaní dvoupostově a to určitě není cesta, kterou naší repre dostaneme rychleji na vyšší úroveň.
Samozřejmě na tohle můžeš namítnout, že pro klub to není nejlepší volba. To je názor každého. Třeba já a Bik jsme dospěli k tomu, že je i z hlediska klubu jednopost nutností, aby se v tréninku nevytvářeli jen průměrní, ale špičkoví hráči. Zejména pomalé tréninky jako JR nebo OD jsou dvoupostově ubíjející.

This Post:
00
102056.771 in reply to 102056.770
Date: 5/19/2010 9:17:37 AM
Overall Posts Rated:
2323
1.No ještě se musí k jeho výsledkům přidat 16 doskoků 10 házenejch šestek a tudíž fauly na něj , 3 jeho bloky a v neposlední řadě jeho podpora útokům soupeřových PF... To je můj pohled na jeho vliv na zápas, který jsme nakonec prohráli z mého pohledu kvůli nastavení, že při faulech se nestřídá, ale to by patřilo jinam. Tady jsem ho jen dával za příklad a jsem přesvědčený, že nakonec naše neschopnost dostatečně ubránit podkošové útoky všech hráčů byla způsobena jeho přítomností v zápase.
2. Já jsem jen divák. Rozhodně nehodlám zkoumat hru do podrobna , přesto je mi na první pohled jasné, že prostě každá taktika chce své a tudíž jsou pro ni vhodni jiní hráči, případně hráči hrající na jiných postech.
3. Nemám žádnou koncepci. Ale je jasné, že je vždy třeba balancovat a vybalancovávat možnost překvapivých řešení s kapacitou lavičky, náladou týmu a samozřejmě a hlavně hráči co jsou k dispozici.

k PS: Mluvil jsem o diskuzích k taktikám v konkrétních zápasech. Obecně se diskutovat dá.

This Post:
00
102056.772 in reply to 102056.765
Date: 5/19/2010 9:23:13 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12351235
Second Team:
Jirkov
ad 1) "Pure scorer"
myslím, že už v příští sezoně (její první půlce) můžeme mít minimálně 1 hráče, který tohle bude splňovat - možná JS, JR o 1 nižší, ale k tomu prakticky všechno ostatní vyšší (něco i významně), navíc s přijatelnými insidem skillama. A bude to hráč základu a nemyslím si, i kdyby vypadal tak, jak píšeš, proč by měl být pro ligové zápasy nepoužitelný. Takového hráče si dovedu v první lize představit bez problémů.
ad 2) "Slasher"
Kdybychom strčili Kubeše na farmu, potrénoval sezonu IS, tak takového hráče máme prakticky k dispozici, přičemž většinu vlastností by měl vyšší (nekteré i velmi výrazně) než uvádíš. Ale bylo to asi jednosušší, než vytvářet takového hráče z Hány, kterému by navíc JS na této úrovni začalo lézt do platu, o REB nemluvě. Obecně si myslím, že ID 13 je pro jakýkoli typ hráče v NT dlouhodobě nízké, i když je to nejnižšího hodnota, která je dnes k vidění u našich NT hráčů PF/C.
3) "Defensive stopper"
Opět k němu má blíže spíše Kubeš než Hána, jen by musel dotrénovat jiný skill než v předchozím případě a některé z doplňkových vlastností by byly opět mnohem vyšší. Hána by minimálně podkoš mohl splnit velmi rychle, ale za cenu nárůstu platu o dalších 100-150k.
Co se týče Hány, tak zatím záměrně trénuje věci, co nejdou platu, bohužel některé věci výška limituje asi více, než jsem očekával, takže je teď naplánována změna tréninku. Současně nám to slouží jako dobrý test toho, jak moc jsou jednotlivé vnější tréninky limitované výškou.

Ad zajino - jen tak ze srandy si kliknul na slovenského suveréna a 10. tým světa. Srovnatelný týmový rozpočet u nás mám asi jen já a možná Frýdek. Navíc má trochu jinou strategii než já, drží si jen pár hráčů s vyššími platy, jestli se nepletu tak možná tak 7 obvykle (to počítám jak ty extrémní, tak pak hráče někde okolo 50k). Zatím mu na to Slovensku prochází, podle mne i tím, že je úroveň tamní ligy nižší než u nás. S touto taktikou by u nás tým asi těžko uspěl, pokud by usiloval o double a co nejmenší finanční ztráty během sezony v důsledku nižšího vstupného po prohrách.
Já takovouto strategii užšího kádru cca. 8 dobrých hráčů plánuji také, ale až v době, kdy si budu myslet, že jsem připravený na útok na celkovou výhru v B3. Pak si dovedu představit, že si na 1-2 sezonu pořídím třeba Hánu, až skončí životnost současné farmy, pokud dokáže dohnat současné nedostatky.

This Post:
00
102056.773 in reply to 102056.771
Date: 5/19/2010 9:27:45 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12351235
Second Team:
Jirkov
k PS: Mluvil jsem o diskuzích k taktikám v konkrétních zápasech. Obecně se diskutovat dá.

Samozřejmě i o tom se dá diskutovat. Jednak se mě mohou manažeři ptát, proč chci hrát tohle nebo tamhleto a tak získat potřebné indicie, i když neznají konkrétní úrovně vlastností jednotlivých hráčů (ale některé znát mohou) a rozporovat je nebo s nimi souhlasit. A také mohou přidat např. nějaké poznatky o soupeři, které jsem třeba přehlédl, nikdo nejsme dokonalí.

Last edited by rwystyrk at 5/19/2010 9:28:06 AM

This Post:
00
102056.774 in reply to 102056.771
Date: 5/19/2010 9:37:06 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12351235
Second Team:
Jirkov
ad 1) Nastavení, že při faulech se střídá, je v těchto zápasech velmi nebezpečné, zvlášť pokud je na některých pozicích velký rozdíl v kvalitě hráče základní pětky a střídajícího. Náhodou udělá na začátku 2 fauly a zahraje si za polovinu třeba 5 minut. Mně by se obecně líbilo, kdyby se toto dalo nastavit pro každý post zvlášť, ale to je na debatu na jiné forum. Za stávajícího stavu mi kromě specifických situací přijde střídání při faulech jako nepoužitelné.
Přikládáš týmovým ratingům větší význam, než je dán, pokud jsem správně pochopil Tvoji poznámku, protože to je jediná reálná podpora, kterou spoluhráčům dal. To, že udělal 4 asistence byla spíše náhoda s jeho přihrávkama na úrovni 4.
ad 2) S tím souhlasím a jak jsem na rovinu řekl, u některých taktik si zatím nejsem jistý tím, jaký typ hráčů je na jednotlivé posty nejvhodnější. Ale s hráčema použitelnýma pro 1-2 taktiky na úrovni NT, mám docela problém, nedovedu si představit, že bych tímto zaplácl v repre více než nějaké 3 místa.

This Post:
00
102056.775 in reply to 102056.764
Date: 5/19/2010 10:20:03 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12351235
Second Team:
Jirkov
ad monstrum - já bych to spíše definoval jako hráče, jehož plat neodpovídá tomu, co jeho skilly týmu přinášejí, takže v zásadě se dá souhlasit s tím, že má vytrénované základní skilly, které mu na jeho pozici zvyšují plat plus bych dodal, že ostatní skilly má na nízké úrovni a nejde tudíž o všestranného hráče
Ale smyslem nebylo se dohadovat o definici slova monstrum, ale chtěl jsem vědět, jak byste si hruba představovali, že by měli vypadat hráči, kteří Vám v repre chybí (nebo si myslíte, že chybí). A o to se zatím dle mého názoru pokusil jen MVP24, u Tebe zatím eviduji, že Ti chybí IS, ale to je pro mne trochu málo pro komplexní představu.
Můžeme to zkusit nějakým příklad, např. si na aktuálním přestupovém trhu najděte všechny hráče s platem nad 300k, myslíte si, že podobné typy mohou být v NT prospěšné? Já si to nemyslím prakticky ani o jednom z nich.
Když si vezmu celý přestupový trh, zkuste si najít třeba kanadského reprezentanta jménem Téo Saint-Arnaud, ten se nejvíce blíží nějaké mé představě o hráči použitelném v repre, i když to taky ještě není pořád ideální, musel by určitě minimálně jeden na jednoho nějakou dobu potrénovat.

Co se týče těch problémů pod košem, abychom tady nepracovali s domněnkama, tak udělám podrobnou analýzu toho, jak naše letošní zápasy NT probíhaly v této sezoně, protože jak již zde bylo uvedeno, neshodujeme se v tom, kde je hlavní problém naší reprezentace.

Co se týče toho postování hráčů soupeře do federace. Tady sis asi trochu popletl role. Primární snad je, aby je měl k dispozici trenér. To, že je tam postujete, je jen další ze zdrojů, které má trenér při sběru těchto informací. My si tyhle informace udržujeme ve strukturované formě, takže je to o tom, abychom data, které nám dáte na forum, překopírovali do tohoto souboru a ne naopak.
Můžeme se dohodnout, že před zápasem na foru zvěřejníme skilly soupeřových hráčů, pokud je známe, ale nebudeme forum používat jako hlavní zdroj toho, kde jsou tyto informace uloženy.
Navíc já osobně si primárně zachytávám skilly hráčů, co objeví na trhu, kvůli soupeřům v B3, protože ty mají až na výjimky hráče, co trhem prošli. Takže to, že je to náhodou reprezentant, je bonus a řeším to, až před zápasem, jesti mi v těchto sítích někdo uvízl.

Můžeme udělat to, že ve federaci/na externím fóru majitelé našich hráčů zveřejní jejich vlastností (pokud budou chtít), plus tam můžeme dávat vlastnosti našich hráčů ve chvíli, kdy se objeví na trhu, byť předtím majitel sám nedával vlastnosti k dispozici.

Předchozí 2 body vidím jako návrh na vstřícný krok k tomu, abyste měli před zápasem co nejvíce informací o našich i soupeřových hráčích.

Co se týče toho breku NT trenérů (a speciálně největšího španělského uplakánka), tak to bylo zejména na začátku sezony, když se změnily platy a bylo to nejaktuálnější. Nicméně bych dodal, že tam proběhla nejen z mé strany ale i ze strany BBs oponentura a nepřišlo mi, že by jim měli jít na ruku. Já osobně v tomto očekávám, že na základě stavu ekonomiky zase může přijít v některých sezonách globální snížení platů, nicméně ty disproporce zůstanou a myslím, že letošní skok byl cca. maximem, co se dá za jednu sezonu očekávát, běžně očekávám spíše menší skoky.
Podle mne ta doba, kdy nastane stav, že již jsme konkurenceschopni, není tak daleko. Uznávám, že příští kvalifikace pro nás může být těžší, než jsem na začátku minulé sezony předpokládal (přesto bych se rád o postup pokusil). V dalším turnaji útěchy bych už rád hrál důstojnou roli a přespříští kvalifikaci bych bral jako velkou prohru mé koncepce, kdybychom nebyli konkurenceschopní. Takže jsem snad dostatečně vysvětlil, že se nebavíme v horizontu třeba 5-10 sezon. I ti hráči, po kterých voláš, nejsou v tuhle chvíli připravení na tu přechodnou dobu, taky by museli něco dotrénovat. A kdyby hned byli připraveni, raději budu sbírat zkušenosti těm, co v budoucnu s tím týmem můžou dokázat něco většího, než abych hrál s nějakými dočasnými, které za pár sezon odložíme stranou.

Last edited by rwystyrk at 5/19/2010 10:25:31 AM

This Post:
00
102056.776 in reply to 102056.775
Date: 5/19/2010 10:33:13 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
12351235
Second Team:
Jirkov
Dneska v ranních hodinách přestoupil první ze záchraněných hráčů - Bělík - bohužel skončil na Ukrajině. Uvidíme, jak dopadnou ostatní.

Advertisement