Evi posto si ti gore negde rekao da si protiv Jugoslavije ali za Srbiju, koja je po ovim tvojim kometraima bolja bez postojanja KK Crvena Zvezda da probam da ti dam moje misljenje o praksi i teoriji.
Praksa stoji ovako, ako te ja odvedem (hipoteticki) u prodavnicu sportske opreme, ti ces prepoznati Zvezdin dres (ako bar malo pratis sport naravno), ako te odvedem na neku utakmicu, ne kazem ti unapred koju, prepoznaces u nekom trenutku da je rec o Zvezdinoj utakmici. E sada ako ti sada ovde napisem 10 ili cak i manje PIB brojeva, da li ces ti znati koji je od KK Crvene Zvezde ili KK Crvene Zvezde Telekom ili mozda Partizana?
Teorija je malo komplikovana za one koji nisu studirali prava ali cu tu samo reci da postoji vise teorija o tome sta je pravno lice. Da ne pisem mnogo o tome ovde, ako te budu zanimale mozemo na PP.
Upravo se za taj pojam pravnog lica hvataju oni koji kazu da "ova" Zvezda nije "ona" Zvezda i eto, ja ih pozivam da na teorijskom nivou raspravljamo sta je to pravno lice.
Sto se tice "Ugovora o fransizi", u ovom tekstu koji je izazvao s razlogom polemiku (ali zbog nacina na koji je napisan) je sve lepo objasnjeno, medjutim kod nas se u praksi nikada nije koristio za sportske klubove vec za turisticke agencije, restorane, hotele i prodajne markete itd.. Sada, nisam upoznat da li su pojam fransizinga isti u smislu NBA timova i u smislu prava koje se primenjuje na ovakve ugovore.
Sto se tice samog teksta, ne znam ko je autor istog ali je vrlo ostrascen, vredja odredjene ljude i moram da kazem da je u Covicevom stilu iako ga on mozda nije pisao. Uostalo sam taj sajt i njegov forum se dave u jednoumlju.
Vladan Tegeltija je takodje vrlo ostrascen, ali licno mislim da to javno "bockanje" Zvezde zapravo i nema veze sa Zvezdom vec sa Covicem. Njihov licni rat traje vec godinama... Ume Tegeltija da bocka privatno zvezdase ali dok Covic nije dosao u Zvezdu nikada to nije radio javno. Mnogo sam ga cenio kao novinara i mnogo toga sam bio uradio da bih dosao do SOS kanala i radio malo tamo kao novinar, ali od tada je moje misljenje o njemu sve losije i losije.
I na kraju, kada bismo se doslovce drzali zakona, mnogim sportskim klubovima bi racun bio blokiran zbog dugovanja poreza, a samim tim bi bili korak blize stecaju, medjutim drzava se tu ne drzi zakona a mnogi legalisti u drzavi se nikada nisu pozivali na to...