BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT] Sezon 14 - nowa jakość!

[NT] Sezon 14 - nowa jakość!

Set priority
Show messages by
From: Khazaad

This Post:
00
159725.77 in reply to 159725.68
Date: 10/21/2010 1:28:32 AM
Overall Posts Rated:
146146
Skoro nie rozumiesz, to proszę przeczytaj uważnie kilka/kilkanaście postów, które pojawiły się przed Twoim. Stoi tam wyraźnie, że chodzi o selekcjonera U21. Rozdziela on zawodników na tych, którzy trenują dotychczasowym systemem i na tych, którzy są przekazywani dla Hawkeye'da i jego ekipy i są trenowani w nieco inny sposób, specjalnie pod NT.

From: Astarotte

This Post:
00
159725.78 in reply to 159725.77
Date: 10/21/2010 1:47:04 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Ja nie selekcjoner u-21. Uważam, też że branie roczników 18 letnich ma sens, bo 19 latkowie powinni być skreślani od razu...

tylko nie myśl, że atakuję ;)

generalnie podczepiam tę myśl bo wydaje mi się mocno kontrowersyjna w odniesieniu do 19-latków z wyjątkowo wysokim potencjałem...niby dlaczego oni mają być skreślani?

spokojnie nadrobią a i jeszcze przebiją innych w odniesieniu do kadry dorosłej bo przecież powoli skłaniamy się ku temu by w NT grali gracze po wielsezonowym treningu a w takiej perspektywie czasowej ten rok straty nie zrobi różnicy przy wysokim potencjale.

From: m4ti_

This Post:
00
159725.79 in reply to 159725.78
Date: 10/21/2010 2:25:29 AM
Overall Posts Rated:
2121
Kiedy history zaczyna trening w wieku lat 18 i po sezonach treningu wyczerpuje swój potencjał i z maksymalnym rozkladem skili to czym się różni od 19 latka który też osiągnął swój maksymalny skill? Odpowiedz jest prosta, doświadczeniem a jak mają grac najlepsi i czymś musimy "robić różnicę" to niech grają naprawdę najlepsi i maksymalnie rozwinięci a nie godzić się na jakieś złudne nadzieje. Po za tym taki gracz będzie trenował i tak wolniej. Ten rok różnicy spowolni w pewnym okresie jego trening co w dalszym okresie sprawi, że wytrenowanie takiego gracza staje się jeszcze trudniejsze.

From: Astarotte

This Post:
00
159725.80 in reply to 159725.79
Date: 10/21/2010 2:42:26 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Kiedy history zaczyna trening w wieku lat 18 i po sezonach treningu wyczerpuje swój potencjał i z maksymalnym rozkladem skili to czym się różni od 19 latka który też osiągnął swój maksymalny skill? Odpowiedz jest prosta, doświadczeniem a jak mają grac najlepsi i czymś musimy "robić różnicę" to niech grają naprawdę najlepsi i maksymalnie rozwinięci a nie godzić się na jakieś złudne nadzieje. Po za tym taki gracz będzie trenował i tak wolniej. Ten rok różnicy spowolni w pewnym okresie jego trening co w dalszym okresie sprawi, że wytrenowanie takiego gracza staje się jeszcze trudniejsze.

pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Może w przypadku cyferek i takich tam masz rację. Ale dochodzi czynnik ludzki, który to - jak często to widać - nie wytrzymuje reżimu treningowego i niestety przewala o jeden skok za daleko a wtedy albo sprzedaż (bo nie stać nas na utrzymanie) albo blok (bo akurat stać nas było ale nie sądziliśmy, że miał tak wysoki podpoziom danej umiejętności)

patrząc też na nasz skład NT to nie widzę tam samych historyków - ba! uważam za marnotrastwo takie podejście, że pomimo wysokiego potencjału i nawet niezłych skilli (norma, że wśród 19 -latków są tacy po drafcie z pensją koło 6K i więcej) są skreśleni. Przecież to jakaś paranoja by rok różnicy przy założeniu, że kadrowicz w pełni to 25-27 lat i więcej przy maksymalnym potencjale, skreślał takiego grajka. eśli tak to funkcjonuje to uważam, że kolejny raz patrzymy na maks swój koniec nosa nie patrząc co może być z tych super wybranych 18latków za 7-9 sezonów.

Czy stać nas na to? bo wtedy przy gorszym jednym drafcie mamy dziurę w napływie nowych grajków bo niestety powiedzmy nieźli się trafili i owszem ale mają 19 lat.

Zobacz ilu z opiekunów super 18-latków dotrwało do tego poziomuy by cieszyć ukształtowanym kadrowiczem w NT. Wielu odpuściło lub przez kontuzje i inne losowe zdarzenia nie wykształciło super kadrowicza. Z całego wora grajków może ze 2-3 będzie kimś. Reszta wybrańców - śmiem twierdzić - nie będzie lepsza niż ich rok starsi koledzy. Na poważnie możemy zrezygnować z potencjalnego rozwoju rok starszego gracza?

To co pisałeś jest jak dla mnie zrozumiałe i zgadzam się z tym...ale w kontekście U21. Natomiast dla NT to dla mnie jakaś rozwałka jest.

Last edited by Astarotte at 10/21/2010 2:43:59 AM

This Post:
11
159725.81 in reply to 159725.80
Date: 10/21/2010 3:16:39 AM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Dokładnie. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Zresztą całkiem niedawno pisałem o tym m4tiemu. Bo co mamy do stracenia? Nie wyjdzie - trudno ale jak chociaż 1-2 zawodników kiedyś dołączy do NT, to będzie to już spory sukces. Poza tym przecież selekcjoner nie musi nawet nic w tym względzie robić...
W naszym projekcie mamy kilku nieźle zapowiadających się graczy. Jednak 19 latkom stawiamy większe wymagania i jeśli trenują słabiej niż powinni to znikają z bazy.

m4ti_ argument o doświadczeniu jest trochę naciągany... 19 latkowie często już na początku mają doświadczenie 2... Poza tym spójrz na kilku dowolnych zawodników w tym samym wieku. Prawda, że też różnią się doświadczeniem? A przecież skoro mają tyle samo lat to doświadczenie też powinni mieć podobne... Jeden z moich zawodników już na początku 24 roku życia miał doświadczenie przeciętne a większość chyba nawet słabego wtedy jeszcze nie ma...

From: Hawkeyed

This Post:
00
159725.83 in reply to 159725.79
Date: 10/21/2010 4:55:13 AM
Overall Posts Rated:
7474
To nie moja wina, że tylu zawodników dostajesz. Ja nie selekcjoner u-21.

To nie selekcjoner U-21 powinien o tym decydować. To po pierwsze. Bo niby z jakiej racji?

Uważam, też że branie roczników 18 letnich ma sens, bo 19 latkowie powinni być skreślani od razu...

A ja uważam, że za długo byłeś skautem U-21 i za każdym razem pisząc o NT piszesz o tamtej kadrze, która równie dobrze mogłaby nie mieć nic wspólnego z NT.
Tym samym pisząc o skreśleniu 19-latków mam wrażenie, że tak naprawdę nie wiesz o czym piszesz.
Po pierwsze właściciele 19-latków mogą być bardziej sumienni w treningu od tych, którzy posiadają 18-letnich. Przykładem może być np. szulkin_75
Po drugie w bazę 19-letnich nie wcina się selekcjoner U-21.

Nie dziwie się tez VJ, że daje "odpadki" Tobie, bo jakby Ci dal najlepszych to osłabił by jeszcze bardziej kadre a w u-21 liczy się każdy skil.

Najprawdopodobniej kadra U-21 i tak będzie miała problem osiągnąć cokolwiek. A nawet jeśli, to byłby to jednorazowy wyskok. Bez możliwości powtórzenia, chociażby dlatego, że co sezon gra inny rocznik.
Ile razy mam powtarzać, że powinniśmy stawiać na powtarzalność szans na sukces?

Nie rozumiem tego podniecania się U-21.

A to pisanie, że moglibyśmy mieć dwie mocne kadry zakrawa na nierealną, odciętą od rzeczywistości ocenę sytuacji, gdy okazuje się, że mamy dwie kadry ale obie z sezonu na sezon coraz słabsze.
Stwórzmy mocną NT i dopiero potem zajmujmy się tym, jak wzmocnić tę nieszczęsną U-21.

Odpowiedz jest prosta, doświadczeniem

Jak już wspomniał Mr. President bardzo to naciągane. Ponieważ jedni zawodnicy po sezonie treningu mają dalej doświadczenie okropne a inni już na starcie żałosne. Poza tym na wzrost doświadczenia wpływa tak wiele czynników, że wspominanie o 19-latkach przez pryzmat doświadczenia to naciągana teoria.

Ten rok różnicy spowolni w pewnym okresie jego trening co w dalszym okresie sprawi, że wytrenowanie takiego gracza staje się jeszcze trudniejsze.

Trudniejsze nie znaczy niemożliwe.

This Post:
22
159725.84 in reply to 159725.83
Date: 10/21/2010 5:45:47 AM
Overall Posts Rated:
2222
Jestem zaskoczony. Myślałem że Mr.President zajął się kwestią koordynowania szkolenia zawodników w Polsce. Jeśli nie koordynuje tego, to już nie wiem co ma koordynować. Może to zmienimy? Może uznamy zgodnie, że to on powinien dzielić zawodników po drafcie?

Z innej nieco beczki:
Także nie rozumiem podniecania się U21. Na całym świecie jest jedna tendencja: reprezentacja, to reprezentacja, a grupy U16, U18, U20, U21 to po prostu poligon doświadczalny i system kontroli treningu. Którego ostatecznym werdyktem jest gra seniorów. Jeśli zawodnik udanie wszedł w wiek seniora i gra na dobrym poziomie, to młodzieżowe reprezentacje dobrze wyłowiły ową perełkę. Nic ponad to. Kojarzycie nazwiska obecnej NT Polski koszykarzy? A Nazwiska grających w kardach młodzieżowych? Myślę że jak w pierwszym wypadku nazwiska Ignerskiego, Koszarka czy Gortata są znane, tak w drugim przypadku nazwiska jak Czyż, Królikowski czy Sulima raczej nie są znane.

Dlaczego? Bo ci zawodnicy muszą dopiero coś udowodnić. Muszą zaistnieć. Oni dopiero mają stać się koszykarzami. Oczywiście są zawodnicy jak Michalak czy Ponitka którzy już teraz potrafią zagrać coś fajnego na I ligowym poziomie. Ale to wyjątki i raczej kwestia specyficznej myśli treningowej w kilku zespołach.

BB jest analogiczne. U21 to chwila. Jeden sezon. Czasem nawet mniej.

A mimo to w jakiś dziwny sposób zachwycamy się tę reprezentacją. Ba! tworzymy kaleki szkoląc zawodników tak jakby po U21 mieli zakończyć karierę. Zawodnik nie potrafi kozłować, rzucać osobistych, kondycję ma jak 40to latek, koncentruje się 3 umiejętnościach i w wieku 22 lat zarabia 100-150 tys. I okazuje się że na TL schodzi za grosze, nikt go nie chce. Kaleka. Albo taki Radek Podniesiński. Kolejny kaleka. Zawodnik kupiony za grube miliony, zarabiający od 2 sezonów po 150 tys na tydzień. A dało się zrobić tak aby zarabiał po 50 tys i dziś miał takie umiejętności jakie ma. 28 tygodni przy pensji "za dużej" o 100 tys. To daje kwotę 2,8 mln. Tyle kosztowało tworzenie zawodnika pod U21. A on nadal nie imponuje wszechstronnością. Kaleka.

Oczywiście BB to nie świat rzeczywisty. Tylko gra i w tym aspekcie nie dopracowana. Podobno aby istnieć na arenie U21 trzeba tworzyć kaleki. Ok, nie znam się. Ale jeśli to jest konieczne to niech będzie to swoista kara dla tych którzy nie mają szansy normalnie się rozwijać. Niech jakiś ułamek zawodników trafia do U21. Niech będą to ci którzy nie mają boków. Bo czy C będzie miał OD 2 czy 5 to niewielka różnica. Ale 5 zachęca do treningu, a 2 już całkiem nie.

Jestem przekonany ze możemy zmienić selekcję zawodników po drafcie i jest to konieczne. Tak samo jestem pewien że naszym celem jest posiadanie w Polsce 10 Świątczaków itp. A żeby tak się stało trzeba inwestować. Dziś U21 to czarna dziura. Zmieńmy priorytety i proporcje.

Last edited by Juniorro at 10/21/2010 5:48:18 AM

This Post:
00
159725.86 in reply to 159725.85
Date: 10/21/2010 6:05:32 AM
Overall Posts Rated:
33
Witam,
mało interesuję się naszą kadrą, ale poczytałem to forum i powiem tak:

Wszędzie i zawsze liczą się wyniki kadry seniorów, a nie juniorów

Im bardziej będziecie pompować mutantów na U-21 tym mniej ich dotrwa do seniorów, bo nikt nie będzie ich chciał utrzymywać.
A gra w seniorach to wiele sezonów, a w juniorach - to chwila.

pozdrawiam
Remigiusz

This Post:
00
159725.87 in reply to 159725.86
Date: 10/21/2010 6:18:13 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
A ja nie będę krytykował pracy z U-21 bo oni wiedzą co chcą i jeśli im jest dana taka możliwość to czemu mają nie korzystać. Cieszy, że vinnie dba o swój ogródek zgodnie z możliwościami i ogólnie teraz przyjętymi zasadami. Wie czego chce, wie co może zrobić i o to walczy ...nawet kosztem NT bo do cholery startując na selekcjonera U21 w pakiecie nie miał zapisane dbać o NT..ale jestem pewny, że do współpracy jest chętny tylko niewiele jasnych propozycji pada a jak już to wciąż są niedopracowane. Czy ktoś ze strony NT gadał z vinniem na ten temat? W końcu on będzie rozliczany z U21 i jeśli ma rezygnować z najlepszego wyniku tej kadry to chyba przy jasnej współpracy z NT..a takowej chyba teraz nie ma - każdy sobie ...co chce skrobie;) a skoro najlepsze warzywka wyłapuje vinnie to czemu ma się z tego tłumaczyć i rezygnować ot tak bez jasnego powodu?

więc nie dziwię się, że albo to olewa albo nie daje tego czego się w niejasny sposób chce od niego.

Advertisement